15 hely a világban, amit legalább egyszer látnod kell az életben

2022.január.11.

A világon annyi csodálatos, lenyűgöző hely van, hogy nehéz lenne egyet kiválasztani közülük, és azt mondani: igen, ez a legszebb. Erre nincs is szükség, az viszont annál inkább felemelő és fantasztikus élmény lehet, ha minél több meseszép helyre ellátogatsz. Akár Európában maradsz, akár más kontinensekre is szívesen elutaznál, biztos, hogy felejthetetlen emlékeket szerezhetsz.

15 hely a világban, amit legalább egyszer látnod kell az életben
Fotó: Getty Images

Ehhez most összeállítottunk egy bakancslistát csupa olyan hellyel, amit neked is legalább egyszer látnod kell az életben.

1. Paracus, Peru

Paracus egy kis tengerparti város Peru Ica régiójában, ahol a sivatag találkozik a tengerrel. A környéken tett kirándulás már önmagában is lenyűgöző, de akkor a legteljesebb, ha hajóval átutazol az Islas Ballestasra, a Csendes-óceán partjainál elterülő sziklás szigetekre, ami leginkább a gazdag vadvilágáról híres: ha ide látogatsz, egész biztosan oroszlánfókák és pingvinbébik sokaságával is találkozni fogsz.

Fotó: Getty Images

2. Algarve, Portugália

Portugália délnyugati régiójában a vörös sziklás partvonal és az érintetlen, fehérre meszelt mór falvak egyre több turistát vonzanak a híresebb és eddig népszerűbb környékbeli tartományok helyett, nem is véletlenül. Algarvének saját napos mikroklímája van, ami télen is vonzó úti céllá teszi a kikapcsolódni és kirándulni vágyók számára, akárcsak az egész évben megfizethető árú szálláslehetőségek.

Fotó: Getty Images

3. Párizs, Franciaország

Lenyűgöző építészetével, nagy körútjaival, világszínvonalú művészetével, bámulatos cukrászdáival és klasszikus szállásaival Párizs egy soha nem alvó, varázslatos város. Ha ide utazol, macskaköves utcáin sétálva, és egy-egy hangulatos bisztróba betérve két dolog biztosan eszedbe fog jutni: hogy miért nem jöttél már korábban, és mikor térhetsz újra vissza.

Fotó: Getty Images

4. Hoa Binh, Vietnám

Az ország északi részén található Hoa Binh több hegyi törzsnek, köztük hmongoknak, a muongoknak és a dzaoknak is otthont ad, ezáltal pedig páratlan kulturális élményre hívja az odalátogatókat, közben pedig végtelen rizsföldjei a fantasztikus vizuális élményt és békés, harmonikus környezetet kínálnak.

Fotó: Getty Images

5. Sarakiniko Beach, Milos, Görögország

Milos már csak azért is lehet nagyobb élmény, mint amit a szintén csodálatos Míkonosz vagy Santorini nyújt, mert egyáltalán nem jellemző rá a folytonos nyüzsgés és túlzsúfoltság. A holdszerű látványt nyújtó Sarakiniko hullámzó, csontfehér kőzetdombokból áll, és a sziget egyik legbájosabb öblét alkotja.

Fotó: Getty Images

6. Death Valley, Kalifornia

A Föld legmelegebb helyeként ismert Death Valley 2019-ben 53 °C-os rekordhőmérsékletet ért el, de ennek ellenére is szélsőséges terület: havas csúcsain, perzselő homokos pusztáin és vadvirágos rétjein áthaladva olyan érzést kelt, mintha rövid időn belül tennénk meg egy hatalmas körutat. Ha pedig Star Wars rajongó vagy, külön jó hír, hogy itt található az a hely is, ami a Tatooine bolygót ihlette.

Fotó: Getty Images

7. Provence, Franciaország

Nyáron a végtelen virágzó levendulamezők lilává varázsolják a provence-i tájat, majd a szezon végén, a termés betakarításakor a levendulából méz, szappan és péksütemények készülnek, amelyek aztán egész évben csalogatják a turistákat, akárcsak a környék lenyűgöző történelmi emlékei.

Fotó: Getty Images

8. Bayon, Kambodzsa

Kambodzsa egyik leghíresebb királya, VII. Jayavarman tiszteletére épült még a 12. században az egyedülálló építészeti bravúrnak számító Bayon templom Angkor Thom szívében. Ötvennégy gótikus toronnyal rendelkezik, és ami még ennél is lenyűgözőbb, hogy 216 gigantikus mosolygó arcot faragtak az épület szikláiba.

Fotó: Getty Images

9. Angel vízesés, Venezuela

A világ legmagasabb vízesése az UNESCO Világörökség részének nyilvánított Canaima Nemzeti Parkban található, és egyben ez az a vízesés, ami a Fel című Disney-alkotás készítőit is megihlette. Ha ide látogatsz, arra mindenképp készülj fel, hogy a mesés vízesés csak hajóval vagy repülőgéppel közelíthető meg, de a látványért egész biztos, hogy megéri felkerekedni.

Fotó: Getty Images

10. Kirgizisztán

Kirgizisztán különlegessége, hogy teljes területe hegyvidék, amelynek páratlan szépsége miatt a közép-ázsiai országot gyakran Ázsia Svájcának is nevezik. Az egész országot érintetlen fenyvesek, sziklás hegygerincek és hosszasan elterülő hegyi legelők jellemzik. A melegebb hónapokban a jeges tavak számítanak a legnagyobb látványosságnak, míg télen a félnomád pásztorok és nyájaik nyújtanak semmihez sem hasonlítható élményt.

Fotó: Getty Images

11. Canal Grande, Velence

A 12500 láb hosszú csatorna egyenesen Velence központján halad keresztül. Számos művészt megihletetett, beleértve Canalettót, Monet-t és JMW Turnert. A 12. és a 17. századi épületek mellett elhaladva ezen keresztül halad a legnagyszerűbb vízi útvonal, amit Velencében végigjárhatsz.

Fotó: Getty Images

12. Hwange Nemzeti Park, Zimbabwe

Hwangbe-ban többféle emlőssel találkozhatsz, mint bármelyik másik nemzeti parkban a világon, és ez egyben Zimbabwe legnagyobb természeti rezervátuma. Mérete nagyjából akkora, mint Belgium, ami az itt élő több mint 50 ezer elefántnak és 500 madárfajnak a legkedvezőbb. Ha vándorló madarakat is szeretnél látni, vagy elkerülnéd a zsúfolt szafarikat, akkor a téli hónapokban a legideálisabb idelátogatnod.

Fotó: Getty Images

13. Mongólia

Mongólia egyharmadát sivatag borítja, és bár a világ 18. legnagyobb országa, nagyjából hárommilliós lakossága miatt az egyik legritkábban lakott ország. Híresek a vendégszeretetükről, és szívesen beavatják a turistákat a hagyományaikba: ha ide látogatsz, lovagolhatsz, segíthetsz az állatok gondozásában, a szállásod pedig egy hagyományos nemzeti jurta is lehet.

Fotó: Getty Images

14. Eyre-tó, Ausztrália

Ez a különleges adottságokkal bíró, sivatagos területen található sós tó tökéletes jelképe a természet szélsőségeinek, egyben pedig a kontinens legmélyebben fekvő pontja. A vize gyorsan folyton gyorsan elpárolog, ezért általában száraz, sós köd veszi körül, és 100 évente átlagosan csak kétszer töltődik fel teljesen.

Fotó: Getty Images

15. Bali, Indonézia

Bali Indonézia 17 ezer szigetének egyike. Az éves átlaghőmérséklet 30 °C, és a felkapott, nyüzsgő Ubudtól néhány percnyire bájos kis falvak, zöld rizsföldek, buja erdők és hatalmas dzsungelek is várják az idelátogatókat. A környéket leginkább biciklivel érdemes felfedezni, az estékre pedig a végtelennek tűnő éttermek és tengerparti klubok kínálnak fantasztikus kikapcsolódási lehetőséget.

Fotó: Getty Images

Ez is érdekelhet

„Életem első csoportszex élménye azzal kezdődött, hogy megcsókoltam egy barátnőmet”

„Életem első csoportszex élménye azzal kezdődött, hogy megcsókoltam egy barátnőmet”

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói