Anonim HIV- és STD-szűrést is kérhetsz ingyenesen a Sziget-fesztiválon

Az idei Sziget fesztiválon, nemcsak a szórakozás, a fergeteges koncerteké a főszerep, a prevenció is fontos szerepet kap. Különböző ingyenes és anonim szűrővizsgálatokkal is készülnek a szervezők.

Fotó: Getty Images

A Pozitív Élet Alapítvány és partnere, a Magyar Dermatológiai Társulat jóvoltából ingyenes és anonim STD, gyorstesztes HIV-, hepatitis B-, C- és szifiliszszűréssel várnak a Sziget Civil Falujában.

Eredemény húsz perc alatt

Az idei Sziget Civil Falujában a – nemi úton terjedő betegségek tesztelésében rendkívüli tapasztalattal rendelkező – Pozitív Élet Alapítvány és a Magyar Dermatológiai Társulat (MDT) együttműködése teszi lehetővé a gyorstesztekkel végzett HIV, hepatitis B és C, illetve a szifilisz szűrését. A szűrőállomásnál minden jelentkező ingyenesen és anonim módon tesztelhet. Az eredmény elkészítéséhez szükséges húsz percben a helyszínen dolgozó orvosok és egészségügyi dolgozók magyar, angol és német nyelven hasznos és kézzelfogható tanácsokat is adnak, illetve válaszolnak a fesztiválozók kérdéseire is.

Vedd komolyan a megelőzést!

Magyarországon évente mintegy 200-250 embernél diagnosztizálják újonnan a HIV-fertőzést, közülük sajnos minden ötödik ember már későn, a betegség AIDS-stádiumában kerül az ellátórendszerbe. Ugyancsak komoly probléma a hepatitis C, amely a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) becslése szerint szexuális úton is terjedő vírusos májgyulladásként ötvenezer embert érint Magyarországon. Az érintettek többsége nincs is tisztában azzal, hogy fertőzött lehet. A kockázati csoportba tartozók, illetve a védekezés nélkül és több partnerrel is szexuális életet élők számára a HIV-szűrés legalább évente ajánlott. A nemi úton terjedő betegségek elleni leghatékonyabb védelmet – legyen szó HIV-ről, hepatitis C-ről vagy szifiliszről – a rendszeres gumióvszer-használat adhatja, hiszen betegségtől függően akár a szexuális érintkezések 90 százalékában is megakadályozhatja a betegségek átadását.

Saját és környezetünk biztonságáért a tudatos óvszerhasználat mellett akkor tehetjük a legtöbbet, ha legalább évente részt veszünk STD-szűrésen. Ma Magyarországon az olyan kiemelt és egyedi szűrési akciók mellett, mint a Sziget Fesztivál, minden megyében működik ingyenes és anonim szűrőállomás, Budapesten is várják a jelentkezőket húsz perc alatt elvégezhető gyorstesztekkel. Ezekhez sem regisztráció, sem előzetes bejelentkezés nem szükséges.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Megtalál a szenvedély - december 3.

Napi horoszkóp: Megtalál a szenvedély - december 3.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói