A nyári hőségben túl is hevülhet a szervezeted és ez életveszélyes!

2022.augusztus.5.

A nyári hőséget mindenki nehezen viseli, kimelegszünk, az arcunk kipirul, izzadni kezdünk. A szervezetünk reagál a megemelkedett hőmérsékletre, a verejtékezés pedig segít lehűteni a testünket. De mi történik akkor, ha a szervezetünk hűtő mechanizmusa nem működik és a testünk túlhevül, vagy túlságosan sok hőt termel, de nem tudja elvezetni azt? Dr. Bencze Ágnes segítségével időben tehetsz az életveszélyes túlhevülés ellen.

A hőségben figyelj nagyon oda magadra és a környezetedben lévő emberekre is! Nagyon könnyen túlmelegszik az emberi szervezet is!
A hőségben nagyon figyelj oda magadra és a környezetedben lévő emberekre is, hiszen az emberi szervezet is könnyen túlmelegszik!
Fotó: Getty Images

Mit jelent a hipertermia, melyek a legjellemzőbb tünetei és milyen teendőnk van akkor, ha ezeket tapasztaljuk magunkon vagy másokon? Az ember normális testhőmérséklete 36,5 és 37,5 °C között van, ám ezt sok minden befolyásolhatja, így a nemünk, korunk, fizikai aktivitásunk, a napszak, hölgyek esetében pedig akár a menstruáció is. Ahhoz, hogy ez a hőmérséklet a külső hőmérséklettől függetlenül ebben a normál szakaszban maradhasson, bonyolult szabályozási folyamatra van szükség a szervezetünk részéről. Az természetes, hogy a nagy nyári hőségtől álmosak, fáradtak vagyunk, nehezebben koncentrálunk, csökken a fizikai vagy mentális teljesítményünk. A baj akkor van, ha felborul a szervezetünk hőszabályozó képessége, valamint a folyadék- és ionháztartása, amely kiszáradáshoz, a testhőmérséklet emelkedéséhez, súlyosabb esetben hőgutához vagy eszméletvesztéshez vezethet” – mondja Dr. Bencze Ágnes, a Budai Egészségközpont belgyógyász szakorvosa.

Melyek a hipertermia legjellemzőbb tünetei?

 • Először bőséges izzadás, amely később megszűnik, a bőr szárazzá válik
 • Gyengeség
 • Szívdobogás
 • Émelygés, hányás
 • Felgyorsuló, felületes légzés
 • Vérnyomás csökkenése, ingadozása
 • Szédülés, ájulás

10 trendi kulacs, hogy túléld a nyári hőséget

Veszélyeztetett vagy?

A szervezetünk hőszabályozó képességét befolyásolhatja a testtömegünk, a bevitt folyadék mennyisége, a táplálkozásunk, és a szedett gyógyszerek, így a legveszélyeztetettebbek az idősek, krónikus betegségben – főként a szív-és érrendszeri betegségben – szenvedők, valamint a csecsemők és a kisgyerekek. A keringési betegségekben szenvedők számára már akár egy melegfront is veszélyes lehet, ugyanis ilyenkor gyakoribbá válnak az úgynevezett érkatasztrófák, mint a stroke, a szívinfarktus, a trombózis vagy az embólia.

12 tipp, hogy a hőségben is tudj aludni

Így előzd meg a túlhevülést, azaz hipertermiát!

 • Nagyon fontos a napi megfelelő mennyiségű, hőségben akár 4-5 liter folyadék fogyasztása, amely főként ásványvíz legyen, de a teák, gyümölcslevek és a leves is hasznos lehet az elvesztett ionok pótlására.
 • A nagy melegben kerüljük a fizikai aktivitást a szabadban, a legmelegebb órákban inkább tartózkodjunk a hűvösebb lakásban.
 • Aki a munkája miatt a szabadban tartózkodik napközben, igyon sokat, pihenjen gyakran az árnyékban, gondoskodjon a fényvédelemről és megfelelő, szellős, de a munkavégzéshez alkalmas ruházattal védje a testét.
 • Ha rosszul érezzük magunkat, feküdjünk le és a lábunkat tegyük feljebb, mint a fejünk. Ezzel fokozhatjuk az agyi véráramlást.
 • Az orvosunkkal célszerű újra megbeszélni a gyógyszereink adagolását és az esetleges módosítását a hőség idejére.

Ha rosszul érezzük magunkat, kérjünk segítséget, pihenjünk le egy hűvös szobában és lassan, fokozatosan, vizes borogatással és kevés, de gyakori vízivással kezdjük el hűteni a testünket. A hipertermia életveszélyes állapothoz is vezethet, így, ha a test hűtése nem vezet eredményre, azonnal hívjunk orvost” – tette hozzá a doktornő.

Ez is érdekelhet

A kielégítő szex 10 alapszabálya

A kielégítő szex 10 alapszabálya

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját