Igen, jól érzed: kánikulában menstruálni maga a pokol

2019.július.27.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Rengeteget hallunk arról, hogy a nyári kánikula hogyan viseli meg a szervezetet, a hőhullámok idején egyre hosszabb időre szökik, egyre magasabbra a hőmérséklet. Ez nem csupán a betegeket, időseket terheli meg fokozottan, de az amúgy egészséges embereket is.

Igen, jól érzed: kánikulában menstruálni maga a pokol
Fotó: Shutterstock

De nem véletlenül érzed azt sem, hogy a menstruáció is az átlagosnál is jobban megvisel. A hőség fokozza a kellemetlenségeket, ahhoz, hogy valahogy ellensúlyozd ezeket a hatásokat, pár dolgot be kellene tartanod.

Annyira kimerült vagy, mint még soha

A hőség önmagában kiválthatja ezt a tünetet, de mivel a menstruációd kezdetekor a progeszteron és az ösztrogénszinted is alacsony nem véletlen, hogy úgy érzed magad, mintha minden erőd elszállt volna. A hidratáltság a kulcs, a nyári melegben akkor érzed kimerültnek magad, ha vízhiányod van, figyelj rá, hogy a szokásosnál több vizet igyál, hanyagold a kávét és a cukros üdítőket, amik valójában csak elvonják a vizet a szervezetedből.

Szétrobban a fejed

A szerotonin nevű hormon működésével kapcsolatban még egy sor tisztázásra váró kérdés van, de annyit biztosan állíthatunk, hogy a hiánya nagyon sokféle problémát idézhet elő, mint például a depresszió, vagy a migrén. A mentruációs ciklus idején a szerotonin szintje is változik, a menstruáció kezdetekor csökkenést mutat, ami eleve kiváltója lehet az arra hajlamosaknál a fejfájásra, migrénre. A hőségben, ha nem iszol eleget az agyi erek összeszűkülnek, ami szintén fejfájást okozhat, a kettő kombinációja, pedig szinte kibírhatatlan lesz.

Csak hánykolódsz éjszakánként

A melegben ez aligha szokatlan jelenség, hát még ha hozzávesszük, hogy a menstruáció megkezdésekor a tested hőmérsékleted amúgy is fél, akár egy fokkal is magasabb a szokásosnál. A hálószobát tartsd egész nap sötéten, és próbáld meg a lehető legalacsonyabb hőmérsékleten tartani. Az esti órákban csinálj huzatot, és esetleg moss fel hidegvízzel a hálóban lefekvés előtt.

Miért olyan aktív a bélműködésünk a mentruáció alatt?

Miért olyan aktív a bélműködésünk a mentruáció alatt?

Teljesen labilis leszel

A menstruáció fájdalommal, görcsökkel, és sok kellemetlenséggel jár, ez eleve ahhoz vezet, hogy a kortizolszint lecsökken a szervezetben. Az anti-stressz hormonként ismert kortizolt a mellékvese termeli. A menstruáció egyébként is emészti a szervezet kortizoltartalékait, de a hőség, az állandó izzadás, diszkomfortérzet, dehidratáltság szintén stresszt okoz, ami még rátesz egy lapáttal, hogy nem tudod kordában tartani az érzelmeidet, hangulatodat. Megnyugtató dolgokat kellene csinálnod, napi félóra séta, a meditáció mind-mind jótékonyan hatnak.

Olyan vagy, mint egy lufi

Ez ismerős tünet a menstruáció idején, és ennek is köze van a hormonszint csökkenéséhez, ahogy annak is, hogy gyakran tapasztalhatsz székrekedést is ebben az időszakban. A megfelelő folyadékpótlás kulcsfontosságú, illetve az, hogy a hőségtől igénybe vett szervezetet ne terheld még meg pluszban a táplálkozás miatt megterhelt emésztéssel. Szigorúan kerüld a túl zsíros, fűszeres ételeket, és próbálj káliumban gazdag élelmiszereket fogyasztani.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Minden, amit a Fashion Revolution Week eseményről tudnod kell

Minden, amit a Fashion Revolution Week eseményről tudnod kell

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője