Hogy lehet egy határidőnapló művészeti produktum? A DOT for You megalkotója elárulta

Míg többségünk egy hétköznapi használati tárgyként tekint a noteszére, Baglyas Erika, a DOT for You megálmodója egy új univerzumot lát a papír-írószer termékekben: számára a határidőnapló egy önálló művészeti produktum, egy közösség jelképe és státuszszimbóluma, ami rengeteget hozzáadhat az életünkhöz. Az ő alkotásait is ez a szemléletmód hatja át – többek között erről mesélt nekünk.

IRKA 2018 határidőnapló
IRKA 2018 határidőnapló

Képzőművészként kezdted a pályafutásod. Mikor, minek hatására vált a papírírószer "szerelemmé"?

A mai napig képzőművészként tekintek magamra, ezzel a kísérletező, határfeszegető attitűddel fordulok a kihívások felé a dizájn területén is. Mindig is imádtam a papír-, írószer boltokat. A papír iránti gyermeki lelkesedés minden komolyságom ellenére megmaradt, órákat tudok eltölteni a papír nagykerben vagy egy írószer boltban, a művészellátókról nem is beszélve. Egyik berlini ösztöndíjam során rendszeresen jártam egy olyan művészeti kellékeshez, csak úgy nézelődni is, ahol kimérve lehetett pigmenteket és a legkülönfélébb művészeti alapanyagokat, papírokat vásárolni.

Ez egy külön univerzum, amit sosem lehet végérvényesen felfedezni, mindig talál az ember olyan füzetet, papírt, kelléket, amivel addig nem találkozott. Ráadásul itt is vannak különlegességek, amik nem hogy csillapítanák, de inkább felkorbácsolják az ember kíváncsiságát. Pár éve egy művész barátomtól kaptam ajándékba egy Kínában készült füzetet, a lapjai nagyon vékony rizspapírból vannak, finom cérnával fűzték a füzet gerincét, annyira könnyed és kifinomult az egész tárgy, mint a lehelet. Ez a darab például azért érdekes számomra, mert egy teljesen más tárgykultúra és gondolkodásmód lenyomatát hordozza.

Néhány évvel ezelőtt egy nagyon komoly elhatározásból, ám egy ehhez véletlenszerűen kapcsolódó helyzetből adódott, hogy noteszeket kezdtem készíteni. Elsősorban az alkotói oldalról érdekelt a folyamat, de hamar kiderült, hogy konkrétan egy márka és a hozzá kapcsolódó vállalkozás felépítésébe fogtam. Ez bő három éve történt. Azóta a DOT for You márka egyszemélyes vállalkozásból csapattá nőtte ki magát, és azóta minden évben azt érzem, hogy a java még csak most jön.

Hagyományos, kézműves technikák újragondolásával készítitek el a termékeiteket. Mi szól emellett a technika mellett? Miben más, mint a modernebb kivitelezési formák?

A hagyományos könyvkötészeti technikákat a tömegtermelés magas példányszáma, és az olcsó termékek iránti igény valamelyest bedarálta az utóbbi évtizedekben. Viszonylag kevés olyan műhely van ma Magyarországon, aminek van eszközparkja ahhoz, hogy például prégelést, magasnyomást, aranyélmetszést készítsenek nagyon magas minőségben és mindehhez megoldáscentrikus, kreatív gondolkodás társuljon. A régi könyvkötőműhelyek mára szinte teljesen megszűntek, kiöregedtek a szakemberek, egy-egy olyan adódik, ahol a fiatalabb generáció átveszi az eszközöket és viszi tovább a szakmai tudást.

SOCIÉTÉ notesz

A hagyományos nyomdai technikák egyáltalán nem elavultak, a hagyományos itt inkább azt jelenti, hogy minőségi, prémium, időigényes, kézi vezérlésű munkafolyamat, ebből fakadóan drága. Az általános nyomdai technikák nem ezt az igényt akarják kielégíteni, inkább a mennyiségi gyártásra fókuszálnak, ahol a nagy példányszám és az alacsony bekerülési költség dominál. Mi egyelőre kisebb példányszámokkal dolgozunk, és nem engedünk a minőségből. Nagyon fontos számunkra, hogy egy notesz, határidőnapló, füzet, képeslap minden ízében, részletében legyen végiggondolt és a legmagasabb minőségellenőrzésen menjen át. Ezen túl az alapanyagokra is odafigyelünk, fontos például, hogy az általunk felhasznált papír magas esztétikai követelményei mellett a környezeti terhelés és a környezetszennyezés a lehető legalacsonyabb maradjon.

Rengeteg kreatív alapanyagot használtok fel a noteszeitekhez. Mi volt eddig a legkülönlegesebb anyag, amivel dolgoztatok?

Alapvetően könyvkötészeti anyagokkal dolgozunk, ezekből igyekszünk a legérdekesebbeket beszerezni, és különböző technikákkal kísérletezni rajtuk. Az egyik kedvencünk a prégelés, más szóval aranyozás, hagyományos kötészeti díszítőtechnika. Itt például sokat kísérleteztünk azzal, hogy ha nem a normál hőmérséklettel és nyomási idővel dolgozunk, akkor milyen esztétikai eredményeket érünk el - magyarul, a roncsolt felületek tökéletlensége milyen sok szép új dimenziót rejt.

LOLKA notesz

Jelenleg éppen kísérleti fázisban van, de egy nagyon érdekes növényi alapú falburkolatot gyártó cégnek készítünk noteszeket, ezeknek a tábláknak az újrahasznosításával.

Egy korábbi interjúdban említetted, hogy szeretnéd, ha a notesz nem csak használati tárgy, de státuszszimbólum is lehetne. Hogyan kaphat új jelentést egy ilyen praktikus, mindennapi papírtermék?

Nem mindegy, milyen tárgyakkal vesszük körül magunkat, mint ahogy az sem, mit eszünk, milyen szavakat használunk, hogyan gondolkodunk, vagy milyen ruhával borítjuk be a testünket. A tárgyakba fektetett energia, odafigyelés, minőségi gondolkodás hozzáad az életünkhöz. Épp azért, mert mindennapi használati tárgyról van szó, tehát naponta sokszor vesszük kézbe, esetenként életünk fontos lapjaiként jelennek meg az oldalai, így érdemes odafigyelni arra is, hogy mibe írunk, nem csak arra, hogy mit.

IRKA 2018 határidőnapló

Új jelentést például azáltal kap, amit egy közösség ad neki. Az IRKA határidőnapló évről évre kiemelt termékünk, gyakorlatilag az egyik legfontosabb projektünk. Az IRKA 2019 a 4. lesz a sorban, és eddig minden évben közösségi finanszírozás segítségével valósult meg. Az IRKA már nem csak egy határidőnapló a sok közül, hanem önálló entitás, ami köré mára rajongói bázis épült: emberek egyre növekvő csoportja, akik évről évre, izgalommal és lelkesen várják, milyen lesz a következő évi határidőnaplójuk. Elkötelezett, márkahű vásárlók, akik átérzik azt, amit mi alkotói oldalról beletettünk ezekbe a tárgyakba, értékelik és szeretik a mögötte lévő maximalizmust, kísérletezést, az egész márkafilozófiát. Többször kaptunk már olyan üzenetet képpel, hogy egy megbeszélésen ismeretlen emberek elővették az IRKA határidőnaplójukat. Vagy csak egy kép jön Messengeren egy IRKA tulajdonostól, buszon ül, és a szemben lévő ülésen egy lány szintén IRKA-ba jegyzetel.

Az IRKA már nem pusztán egy tárgy, hanem elsősorban közösség. A státusszimbólum jellege a közösségi gondolkodásban van, ugyan mi tervezzük ezt a tárgyat, de a közönségünk nélkül nem jöhetne létre, ahogy mi, úgy ők is, nagyra értékelik a minőséget, az őszinteséget, az odafigyelést. Ha leteszel az asztalra egy IRKA-t, tudod, hogy milyen márkafilozófia áll mögötte.

Meséljetek egy kicsit a legfrissebb termékekről! Mivel készültök a nyár végi-ősz eleji időszakra?

Nemrég debütált a csodás MOMENTS fotóalbum kollekciónk kétféle méretben és színben, vászonkötésben, dobozban. Ez a legfrissebb aktuális termékünk, melyet hosszú fejlesztési fázis előzött meg. Kifejezetten ajánljuk prémium ajándéktárgyként kiemelt életeseményekre: esküvőre, baba albumnak vagy utazás- és családi fotók rendezéséhez. Az analóg vagy az instax és polaroid fotó szerelmeseinek hatalmas élmény lehet, de a kinyomtatott digitális fotókat is szép albummá lehet rendezni a mellé csomagolt fotósarkok segítségével. A lapokra írni is lehet, személyesebbé téve a fontos pillanatokat. A fotóalbum gyártási szempontból is unikális műfaj, egyedi könyvkötészeti megoldást kísérleteztünk ki hozzá, minden darab prémium minőség és kézimunka eredménye.

MOMENTS fotóalbum

Több új termékünk is lesz az őszi-téli időszakban, új anyagokkal is kísérletezünk, például szeptember végétől bőr kártyatartót és füzetborítókat is beszerezhettek a dotforyou noteszekhez. Az újdonságok és a céges munkáink mellett a fókuszban azonban egyértelműen az IRKA áll. Kiemelt projektként gyártáselőkészítési fázisban van a 2019-es IRKA határidőnapló, mely idén kétféle méretben valósul meg. Idén először lesz egy kisebb, zsebben vagy kistáskában is hordható verzió, ez az IRKA mini. Ezt még nem tudjuk megmutatni, mert meglepetés lesz. Annyit elárulhatunk, hogy az IRKA mini sokak által vágyott igényt elégít ki a kisebb, a kevésbé grafománok számára is praktikus méretével. És persze gyönyörű lesz!

Ez is érdekelhet

Ezért élveznek el a nők gyakrabban álmukban - tudományos oka van

Ezért élveznek el a nők gyakrabban álmukban - tudományos oka van

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói