Elmúltál 40? Ezeket az ételeket érdemes reggelizned a szakértő szerint
Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az életkorunktól függetlenül borzasztóan sokat számít, ha nap mint nap tápláló, egészséges élelmiszereket fogyasztunk. Vannak azonban ételek, amelyek bizonyos életkorban különösen jó választásnak bizonyulhatnak. Egy táplálkozási szakértő nemrégiben például arra világított rá, hogy 40 éves kor után mit érdemes reggelizni, és egy egészen meglepő étel is van köztük.
Ezeket láttad már?
A reggeli rendkívül fontos étkezés, így ha nem hagyod ki, akkor máris tettél egy fontos lépést az egészségedért. De rengeteget számít az is, hogy pontosan mi, mikor és hogyan kerül a tányérodra. Jó hír, hogy a 40 feletti nőknek ajánlott reggelik közt még a csokoládé is szerepel a táplálkozási szakértő listáján, más olyan összetevők mellett, amelyek csodásan táplálhatják a testet.
Ilyen az ideális reggeli 40 felett
Dr. Ramón de Cangas nemrég arra világított rá, hogy 40 éves kor felett a nők ideális reggelijében fontos helye van az olyan alapanyagoknak, mint a gabonafélék, a gyümölcsök és a tejtermékek, de egészen váratlan opciókat is említett a Vanitatis El Confidencial című lapnak, beleértve a csokoládét és a szardíniát is, emellett arról is beszámolt, miért olyan fontos nőként különösen figyelni a reggeli ételválasztásokra.
„Úgy vélem, hogy a szakértők által hagyományosan ajánlott struktúra, amely magában foglalja a tejtermékeket, a gyümölcsöket (friss, teljes értékű idénygyümölcsöket) és a gabonaféléket (például a teljes kiőrlésű kenyeret), általános tanácsként jó választás, amellett, hogy más élelmiszereket is beépítünk, mint például a diófélék, a magas kakaótartalmú csokoládé (étcsokoládé), a tojás és a szardínia” - mondta a doktor.
Segíthet a menopauza idején
A doktor egész konkrétan azt is elárulta, hogy szerinte például egy teljes értékű natúr joghurt (cukor nélkül) zabpehellyel, eperrel, cseresznyeparadicsommal és dióval ideális reggeli. De hogy miért is? Hangsúlyozta, hogy a 40 év feletti nőknél a legnagyobb a valószínűsége a menopauzának, hozzátéve, hogy ez a szakasz a hormontermelés zuhanásával és a menstruáció elmaradásával jellemezhető.
Ezért vagy farkaséhes reggelente, ha esténként kiadósat vacsorázol
Ez az átmenet pedig közismerten számos kellemetlen tünetet okozhat, többek között hőhullámokat, alvászavarokat, izomfájdalmakat és visszatérő húgyúti fertőzéseket. Bizonyos kutatások azonban arra utalnak, hogy a „megfelelő ételek” fogyasztása enyhítheti ezen kellemetlenségek egy részét, ami már eleve elég ok lehet arra, hogy 40 éves korunk után jobban odafigyeljünk az étkezésünkre.
Több biztató eredmény is született
Egy 2020-ban készült tudományos áttekintés például megállapította, hogy a menopauzán átesett nők körében a fokozott omega-3 zsírsav fogyasztás összefüggésbe hozható a jobb egészségi állapottal. Az omega-3 zsírsavak jelen vannak például a diófélékben, a szardíniában, további halakban és még jó néhány további élelmiszernek is. Vagyis ha például diófélékkel gazdagítod a zabkásádat, azzal jó eséllyel máris kedvezhetsz a szervezetednek.
Ami a reggeli csokoládét illeti: egy másik tanulmány azt állította, hogy azoknál a posztmenopauzában lévő nőknél, akik reggel csokoládét esznek, jobb vércukorszint alakulhat ki, mint azoknál, akik a nap más időpontjában fogyasztják. „Eredményeink rávilágítanak arra, hogy nemcsak az számít, hogy mit eszünk, hanem az is, hogy mikor eszünk. Ez ugyanis hatással lehet a testsúly szabályozásában részt vevő fiziológiai mechanizmusokra” - hangsúlyozta egy professzor, dr. Frank A.J.L. Scheer a Harvard Gazette-nek.
Egészében nézzük a tányérunkat
Mindent összevetve tehát 40 éves kor felett különösen sokat számíthat, ha bizonyos ételek a tányérunkra kerülnek a reggeli során, így ugyanis a menopauzával járó tünetek egy része is jó eséllyel enyhíthető, illetve alakbarát döntés is lehet.
Fontos azonban, hogy mindig egészében nézzük a tányérunkat, tehát például ne szimplán pár kocka étcsokoládét (tényleg azt, ne pedig valamilyen cukros fehér- vagy tejcsokoládét) vagy egy üres natúr joghurtot együnk, hanem egy egészséges zsírokat, fehérjéket és szénhidrátokat is tartalmazó, tápláló reggelit, ami a testünk egyéni igényeit is tükrözi.