Evolúciós oka van, miért vonzódunk az idősebb férfiakhoz

Idősebb férfit szeretsz? Vajon mi lehet ennek a pszichológiai magyarázata, és mit mondanak a statisztikák a kapcsolat sikerességét illetően? Spoiler: nem az apakomplexus az egytelen magyarázat, érdemes ennél jóval mélyebbre ásni, egészen az evolúciós pszichológiáig.

Nem feltétlenül az apakomplexusból vezethető le, miért vonzódik olyan sok nő az idősebb férfiakhoz, evolúciós okai is lehetnek
Nem feltétlenül az apakomplexusból vezethető le, miért vonzódik olyan sok nő az idősebb férfiakhoz, evolúciós okai is lehetnek
Fotó: Profimedia

A szerelem nem ismeri az életkori határokat sem. Miért ne lehetne két ember tartósan boldog csak azért, mert nagy köztük a korkülönbség? Mi csak azt szeretnénk, ha elfogadott és természetes lenne az is, ha a nő az idősebb.

Egy kis pszichológia

A pszichodinamikus elméletek értelmében az apakomplexus egy tudattalan motiváció, ami arra sarkall minket, hogy apánkhoz hasonló fontos figurákat keressünk az életünkben. (Ez a vágy nem feltétlenül csak szerelmi kapcsolatban talál utat magának). Ilyenkor elképzelhető, hogy az apa nem, vagy nem megfelelően volt jelen gyerekkorban, de akár ennek az ellenkezője is: túlságosan is szoros érzelmi kötelék volt apa és gyereke között, amelyet nem követett megfelelő leválás. Hétköznapi értelemben az apakomplexust leginkább olyan nőkkel kapcsolatban szokták emlegetni, akik idősebb férfit választanak magunknak szerelmi partnerül. Mielőtt azonban biztosra vennénk, hogy az ilyen nőknek nem volt megfelelő viszonya az apjával, ne felejtsük el, hogy a jelenségre az evolúciós pszichológia is igyekszik választ adni.

Evolúciós értelemben ugyanis a párválasztás motivációja leginkább az, hogy kivel tudjuk nemzeni a lehető legtöbb utódot, és azokat biztonságosan felnevelni. Ilyen értelemben a férfiak a fiatal, termékenynek látszó nőket keresik, míg a nőknek a jó génállomány mellett a kimagasló erőforrás megtartó képesség - azaz az anyagi javak birtoklása - is fontos szempont a párválasztásban. Míg a nők termékenysége időben meglehetősen behatárolt, addig egy férfi még akár jóval középkoron túl is nemzőképes, addigra azonban már sokkal biztosabb egzisztenciája is van, mint húszas éveiben.

Kulturális hatások

Azt a tényt sem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a világ szinte összes kultúrájában sokkal elfogadottabb a fiatalabb nő-idősebb férfi párosítás, mint mondjuk ugyanez fordítva. Gondoljunk csak a francia miniszterelnökre és a nála huszonnégy évvel idősebb feleségére. Még szomorúbb, hogy ez a trend a férfiak korának előrehaladásával egyre természetesebbé válik. Ehhez nyilván a fent említett termékenységi egyenlőtlenség is hozzátartozik: ha egy negyvenes-ötvenes férfi még nem alapított családot, de szeretne, akkor értelemszerűen fiatalabb partnert keres majd.

Maximum eddig lehetsz szerelmes ugyanabba az emberbe a tudomány szerint

Sajnos ez ahhoz vezet, hogy minél idősebb lesz egy nő, annál kevésbé lesz sikeres a párkeresésben, hiszen a korabeli férfiak a nála tíz-húsz évvel fiatalabb nők társaságát keresik, a fiatalabbak pedig csak nagyon kivételes esetekben jöhetnek számításba. Nem csoda, hogy annyira idealizálja társadalmunk a fiatalságot, és hogy olyan sok nő retteg az évek múlásától. Gondoljunk csak a női sztárokra, akik zöme képtelen megöregedni. Ez pedig egy önmagát gerjesztő folyamat: hiszen minél értéktelenebbnek számít egy "korosabb" nő, annál kevésbé lesz sikeres a párválasztásban.

Vajon mennyire sikeres?

Több kutatás született a párok tagjai közti korkülönbség házasságra való hatásának témájában, és szinte kivétel nélkül arra jutottak, hogy a túl nagy (egy évtizednél is több) korkülönbség nem kedvező a házasság tartósságát illetően. Egy nemrégiben közzétett ausztrál tanulmány több ezer párt vizsgálva arra jutott, hogy a házasságot követő hat-tíz éven belül azoknak a pároknak az elégedettsége erőteljesebben csökkent, akik tagjai közt nagy volt a korkülönbség. A kutatók ugyanakkor azt is megfigyelték, hogy a fent említett párokat egy pénzügyi krízis sokkal negatívabban sújtotta érzelmileg, mint azokat, ahol a két fél közel azonos életkorú volt.

Ami az egyéni elégedettséget illeti, mindkét nem boldogabb, ha nála fiatalabb a partnere, a nők azonban boldogtalanabbak, ha náluk jóval idősebb a férjük. Egy amerikai kutatás szerint pedig a húsz évnél is nagyobb korkülönbség a házasságok nem kevesebb, mint 95%-ban vezetett váláshoz, az ideális - vagyis a legkisebb eséllyel váláshoz vezető - életkori különbség pedig a tanulmány szerint mindössze egy év. Ne feledjük, hogy emberek és nem statisztikai adatok vagyunk: ha őszinte érzések fűznek a partnerünkhöz, akkor ne azt nézzük, mikor született. Ugyanakkor fontos, hogy tisztában legyünk azzal, mi okozhat konfliktust a túl nagy korkülönbség esetén, és kezeljük azokat okosan!

Az igazán mély kapcsolatok nem feltétlenül a társadalmi sémák szerint alakulnak:

Ez is érdekelhet

Billie Eilish új fotója tocsog a vérben - de mi történt?

Billie Eilish új fotója tocsog a vérben - de mi történt?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói