Legyetek örökké barátnők! - Így vigyázhattok a kapcsolatotokra

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az igaz barátság ritka kincs, ami csak keveseknek adatik meg - gondolhatnánk, pedig kölcsönös szeretettel és odafigyeléssel minden emberi kapcsolat fenntartható. Olyan példákat szeretnénk most mutatni nektek, amikből ti is erőt meríthettek. Jöhet bármilyen megpróbáltatás az életben, minden könnyebbnek tűnik, ha van valaki, akinek a vállán kisírhatjuk magunkat.

  Igaz barátnőre találni egy igazi áldás az életben - vigyázzunk rá
Igaz barátnőre találni egy igazi áldás az életben - vigyázzunk rá
Fotó: Flashpop/Getty Images

Már a homokozóban együtt gyúrtátok a „szilvásgombócokat"? Vagy az őrült tiniévek hoztak össze titeket, esetleg az egyetemen vagy az munkahelyeteken lettetek elválaszthatatlanok? Mindegy, hogyan és mikor fonódott egybe a sorsotok, az igazi barátságnak ki kell állnia az évek próbáját. Néhány olvasónk elmeséli, hogyan oldják meg a nehézségeket, és maradnak legjobb barátnők tűzön-vízen át.

Huszonnyolc éve barátnők: Hanna és Lili

„Te jó ég, ilyen öregek vagyunk?!" - nevet egymásra a két, valójában nagyon is fiatalos lány, akik jó pár évet letagadhatnának a korukból, amikor megkérdezem, mióta ismerik egymást. Aztán elmesélik, hogy közös keresztanyjuk révén találkoztak még egészen kicsi korukban, és azonnal megszerették egymást. „Lili egy évvel fiatalabb nálam, ezért az első nehézséget akkor élte meg a kapcsolatunk, amikor ő középső csoportos létére már folyékonyan olvasott, én pedig pár hónapnyi távolságra voltam már csak az iskolától, mégsem tudtam kibogarászni a betűket. Emlékszem, rettenetesen irigyeltem érte" - mondja Hanna ismét jóízűen nevetve.

Egy Balatonon együtt töltött nyár után a két lány - mivel kétszáz kilométerre laktak egymástól - vad levelezésbe kezdett, amelyben az évek során éppúgy beszámoltak az első ötösükről, mint az első szerelemről. „Akkor vált igazán világossá számunkra, hogy mennyire hasonló a humorunk és a gondolkodásmódunk." - mondja Lili. „Azt szeretem a legjobban Hannában, hogy előtte vállalhatom önmagamat, és nincsenek kínos helyzetek. Nem kell azt éreznem, hogy nem érti, mire utaltam egy kijelentésemmel vagy miért tetszik, esetleg nem tetszik valami."

A legizgalmasabb a két lány barátságában, hogy ismeretségük majd harminc éve alatt alig tíz évet éltek ugyanabban a városban, mégsem teltek el hosszú évek találkozás nélkül. „Valójában minimum évente találkoztunk" - csodálkozik el Hanna, Lili pedig hozzáteszi a legfontosabbat: „És sohasem volt olyan érzésünk, hogy eltávolodtunk volna egymástól. Mindig azonnal felvettük a barátság fonalát." Na, persze, így könnyű, gondolhatnánk, hiszen két ennyire egy húron pendülő lány között soha sincs semmilyen konfliktus, ezért nem csoda, ha a barátságuk évtizedek óta kitart. Ez azonban egyáltalán nem igaz.

Te szívesen lennél a saját barátnőd?

Te szívesen lennél a saját barátnőd?

Elfogadják, hogy másként látják a világot

Lili és Hanna több, fontos dologban is különböznek, ami az évek során bizony okozott konfliktust kettejük között. „Az egyik lényeges különbség, hogy szinte mindig más pasi tetszik nekem, mint Lilinek. Ez néha nehéz, mert volt olyan is, amikor évekig jártam egy sráccal, akit Lili nem bírt. Ez ugyanakkor sohasem jelentette azt, hogy fúrta volna a kapcsolatot, vagy ne hallgatott volna meg, amikor dicsekedtem vagy panaszkodtam." - meséli Hanna.

„A másik érdekesség, hogy valamiért nem igazán tudunk együtt nyaralni." - mondja nevetve Lili. „Fura amúgy, mert itthon napokat tudunk együtt lógni anélkül, hogy kényelmetlen lenne, de valahogy a nyaraláson totál mást szeretünk csinálni. Én imádom egész nap járni a várost és fotózom, sőt, egyedül is utaztam már. Hanna viszont inkább éttermeket, bárokat szeret kipróbálni, emberekkel ismerkedni, vagy strandolni egész nap." A megoldás? A két lány egybehangzóan azt mondja: a jó barátság megőrzésének titka, hogy tiszteletben tartják mindazt, amiben a másik másként gondolkodik, és a lehető legnagyobb empátiával viszonyulnak egymás felé. Ezzel elkerülik a konfliktus-gyanús szituációkat; például nem mennek együtt nyaralni.

Linda és Orsi tizenhárom éve barátnők

„Elsős gimnazisták voltunk, amikor az osztálykiránduláson kiderült, hogy ugyanazért a zenekarért rajongunk. Onnantól kezdve elválaszthatatlan barátnők lettünk, hiába mentük más-más főisikolára tanulni, még azokban az években is folyton együtt lógtunk." - emlékszik vissza Linda. A két lány barátsága még azt is átvészelte, hogy Orsi egy évet Londonban tanult. Az akkor huszonegy éves lányban az tartotta a lelket, hogy barátnőjével mindennap órákat cseteltek, és amikor tudtak, telefonon is beszéltek. Miután Orsi hazajött, a lányok megbeszélték, hogy együtt bérelnek lakást Pesten. „Fantasztikus időszak volt, sosem hittem addig, hogy a tévésorozatok valódi történeteket dolgoznak fel, de nekünk komolyan nagyon hasonlított az életünk a Szex és New Yorkban szereplő csajokéhoz." - áradozik Linda.

A két lány idilljét még az sem zavarta meg, hogy mindketten - szinte egyszerre - szerelmesek lettek. „A srácok is bírták egymást, így megterveztük, hogy közösen megyünk nyaralni." Akkor azonban a sors az addigi legnagyobb akadályt gördítette a barátságuk útjába: „Annak ellenére, hogy tinikoromban egy orvos azt állapította meg, hogy csak speciális hormonkezelés után fogok tudni megfoganni, teljesen spontán módon teherbe estem. Nagyon össze voltam zavarodva, hiszen a kapcsolatom csak fél éve tartott... Még együtt sem laktunk a párommal, és 25 évesen sok tervet szerettem volna megvalósítani, mielőtt anyuka leszek."

Visszataláltak egymáshoz

„Lindával váratlanul szakított a barátja, amitől rettentően maga alá került" - emlékszik vissza Orsi. „Hirtelen olyan volt, mintha az álomvilágunkba teljes erővel berontott volna a valóság. Én azt hittem, életem szerelmével van dolgom, ezért nagyon kikészültem, amikor kiderült, hogy a srác más véleményen van. Eközben Orsi szintén egy nehéz időszakot élt meg, amíg azon dilemmázott, hogy megtartsa-e a babát. Hirtelen mindketten nagyon bezárkóztunk a saját világunkba. A problémáinkon rágódtunk, nem segítettünk a másiknak, így fokozatosan eltávolodtunk egymástól. Hamar külön is költöztünk, és amikor három hónap múlva összefutottunk egy kávéra - ahol Orsi már kis pocakkal jelent meg -, mindketten azt éreztük, hogy annyira más életet élünk, hogy már semmi közünk egymáshoz." - mondja Linda, és láthatóan elérzékenyül az emlékek hatására.

A két lány útjai különváltak, és csak egy év múlva, a gyerek születése után találkoztak újra. „Nagyon furcsa, mert nem tudok egy hatásos receptet mondani arra, hogyan békülj ki a barátnőddel egy ilyen eset után, és arra sem tudom a választ, hogy mi tart össze minket." - gondolkodik Orsi. „Mi azért találtunk újra egymásra, mert mindkettőnknek nagyon hiányzott a másik, és mert végül Linda úgy döntött, veszi a bátorságot és elmondja ezt nekem telefonon." Linda átveszi a szót és hozzáteszi: „Talán ez a titok: nem szabad arra várni, hogy a másik mikor kezdeményez, mikor kér bocsánatot. Ha ilyen alapon gondolkodunk, egész életünkben nem találkozunk többet azzal, aki fontos nekünk."

10 kérdés, amivel segíthetsz a legjobb barátnődnek a randizásban

10 kérdés, amivel segíthetsz a legjobb barátnődnek a randizásban

A legjobb barát tudja...

  • hogy miért cselekszel úgy egy bizonyos helyzetben, ahogy. Akkor is, ha nem ért egyet veled
  • hogy mi lenne számodra a legtökéletesebb szülinapi ajándék
  • hogy melyik filmre, könyvre, kiállításra, pasira kell felhívnia a figyelmedet
  • hogy tényleg jól érzed-e magad, boldog vagy-e, vagy csak annak mutatod magad
  • hogy mikor kell csapot-papot otthagyva rohannia, ápolni a lelkedet, és mikor kell rád szólnia, hogy kissé túl komolyan veszed a dolgokat.

A barátságok néha bonyolultak. Olvass róla:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Most érkezett! Ezek a legjobb ajánlatok a Notino kínálatában a kánikula idejére

Most érkezett! Ezek a legjobb ajánlatok a Notino kínálatában a kánikula idejére

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Kimerültség, idegesség, feszültség - ha neked is ismerős, itt a megoldás (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Egyszerű használat és ragyogó végeredmény - Ebben a hajfestékben biztosan nem fogsz csalódni (x)

Kocsival mentek nyaralni? Íme néhány tipp, melyekkel csökkenthetitek az utazás költségeit! (x)

Kocsival mentek nyaralni? Íme néhány tipp, melyekkel csökkenthetitek az utazás költségeit! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)

Te tudod, mi a legjobb időpont a nyaralásra? - Most megmutatjuk! (x)