Sajnálom, de beleszerettem a barátnőm pasijába! Hogyan tovább?

A szerelem mindent legyőz. De mi van akkor, ha elhatalmasodik rajtunk a csillapíthatatlan szenvedély, ám ha engedünk neki, annak nagyon súlyos következményei vannak?

Az Emily Párizsban című sorozat fő konfliktusát is pont a tiltott gyümölcs adja
Az Emily Párizsban című sorozat fő konfliktusát is pont a tiltott gyümölcs adja
Fotó: Profimedia

Van az a fajta szerelem, amire nem vágyunk. Mert hiába olyan csodálatos, kiélésével emberi kapcsolatainkat veszélyeztetnénk, arról nem is beszélve, milyen borzalmas lelkifurdalással kellene megküzdenünk. Na, de ha már megtörtént, és azon kapjuk magunkat, hogy beleszerettünk a barátnőnk szerelmébe, mit tegyünk? Dr. Almási Kitti klinikai szakpszichológussal keressük a válaszokat.

Én vagyok a hozzá való!

„Néhány hónapja új munkahelyre kerültem, ahol nagyon összemelegedtem egy kolléganőmmel. Sokat buliztunk együtt, örültem, hogy végre megoszthatom valakivel a szingli életformámat. Épp ezért nagyon megdöbbentem, amikor kiderült, hogy ő egy éve párkapcsolatban él, mert rengeteget járt el egyedül. Aztán egyszer találkoztam a barátjával, és egy fantasztikus estét töltöttünk hármasban. Olyan csodálatos férfit ismertem meg benne, akiről nem is hittem, hogy létezik. Teljesen egy hullámhosszon voltunk, szinte szikrázott körülöttünk a levegő, kiderült, hogy ugyanazokért a zenékért és regényekért rajongunk, az egész teljesen hihetetlen volt. Szerelmes lettem, és most fogalmam sincs, mit tegyek. Tudom, hogy a barátnőm nem szerelmes, és azt is, hogy ők egyáltalán nem illenek össze, én viszont még életemben nem találkoztam ennyire hozzám illő emberrel. Elképzelésem sincs, mit tehetnék ebben a helyzetben." - meséli egyik olvasónk, Kata.

Valamiről le kell mondani

Jó érzésű ember nem teszi tönkre más párkapcsolatát a saját boldogsága érdekében. Ha valaki mégis megtenné, vélhetően később olyan erős lelkifurdalása lenne, ami az új szerelmet is tönkretenné. Ha azonban szenvedélyesen beleszeretünk valakibe, nem olyan könnyű parancsolni az érzéseinknek. „Egy ilyen helyzetben, amit a fenti történetben olvashatunk, az első és legfontosabb dolog távolságot tartani. Mindenképpen szüntessük be a találkozást barátnőnk párjával, akkor is, ha csoportos találkozóról van szó. A legjobb azonban, ha a szóban forgó barátnőnkkel is ritkábban találkozunk. Szerintem nincs abban semmi kivetnivaló, ha őszintén elmondjuk neki, miért nem akarunk velük találkozni ezentúl. Így még akár az is kiderülhet, hogy valójában már régen haldoklik a kapcsolatuk." - mondja Kitti, akinek saját praxisa alapján is az a tapasztalata, hogy valóban létezhet villámcsapásszerű szerelem, amely valódi érzelmekkel jár mindkét fél részéről, és nem a barátnő elleni féltékenység az alapja.

„Ilyen esetekben a távolság semmilyen negatív következménnyel nem jár, hiszen ha valaki őszintén beleszeret másba, miközben kapcsolatban van, akkor annak a kapcsolatnak egy idő után úgyis vége lesz." - mondja Kitti, ugyanakkor azt is fontosnak tartja kiemelni, hogy még abban az esetben is illik hosszan beszélgetni barátnőnkkel, ha az exével szeretnénk randizni. „Sok nő azt is nehezen viseli, ha egy barátnője egy volt szerelmével kezd kapcsolatba, ezt mindig szem előtt kell tartanunk". Ami azonban az abszolút tilos: titkos kapcsolatot kezdeni barátnőnk párjával!

„Más férfiak is tetszenek. Hűtlen vagyok?"

A zöld szemű szörnyeteg

Sokszor sajnos nem a határtalan szerelem mozgatja azokat, akik beleszeretnek barátnőjük párjába, hanem az a késztetés, hogy mindenen és mindenkin felülkerekedjenek. Ilyenkor az adott nő úgy érzi, neki járna olyan partner, mint amilyen a barátnőjének van, és - még ha ez nem is tudatosul benne - be akarja bizonytani, hogy képes megszerezni a vágyott férfit. Ez a fajta viselkedés gyermekkori traumákban, a szülők általi érzelmi elhanyagoltságban, testvérrivalizációban gyökerezhet, ezért Kitti szerint alapos - leginkább terápia keretein belül folyó - önismerettel kell utána járni az okainak.

Ha szívesen olvasnál még a kapcsolatokról:

Ez is érdekelhet

„Neked mi volt a legextrémebb szexélményed?" - Ezért ne tedd fel soha ezt a kérdést egy szakértő szerint

„Neked mi volt a legextrémebb szexélményed?" - Ezért ne tedd fel soha ezt a kérdést egy szakértő szerint

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

PR

Így pakolj be helytakarékosan a nyári utazásokhoz (x)

Így pakolj be helytakarékosan a nyári utazásokhoz (x)

PR

3 dolog, ami felboríthatja a hüvelyflórád (x)

3 dolog, ami felboríthatja a hüvelyflórád (x)

PR

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)

Pozitív lett a HPV-szűrés eredménye? Ezt tehetjük (x)