Így hat a mentális jóllétedre, ha van háziállatod

2021.április.2.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Lehangolt vagy, rossz napod van, és legszívesebben eltűnnél a világ szeme elől? Ha éreztél már hasonlóan, és van háziállatod, akkor tudod, hogy ezek a kedves lények az egyetlenek, akik biztos, hogy bármikor képesek megmelengetni a szívünket és jobb kedvre deríteni bennünket.

Így hat a mentális jóllétedre, ha van háziállatod
Fotó: GettyImages, Motázs: Glamour

A háziállatok nemcsak sokunk otthonában, de a jelszavainkban és a gondolatainkban is folyamatosan jelen vannak. Nem számít, mennyire vagy kedvtelen, ha van háziállatod, bármikor, feltétel nélkül segít felemelkedni a lejtőn. Bizonyított ugyanis, hogy a háziállatok jelentős szerepet vállalhatnak a mentális egészségünk kordában tartásában.

Több kutatás is foglalkozott már azzal, hogy miként hat a háziállatok jelenléte a fizikai és a szellemi állapotunkra. Az eredmények talán nem is meglepőek: a háziállatokkal töltött idő bizonyítottan képes csökkenteni a szorongást, a stresszt és a magas vérnyomást. Biztosítják, hogy ne érezd magad elszigetelve vagy magányosnak, és segítenek kialakítani egy rutint az életedben azáltal, hogy nap, mint nap gondoskodni kell róluk. Ami pedig még ennél is fontosabb, hogy segítenek újra felfedezni a játék örömét.

Ha depressziós vagy, szorongsz, stresszelsz, vagy lehangolt vagy, akkor szinte lehetetlen, hogy bármilyen ösztönöd is azt súgja, hogy játssz. Ha viszont a háziállatoddal képes vagy kikapcsolódni és játszani, akkor az agyad máris nincs fokozott izgalmi állapotban, és a rossz érzéseid legalább átmenetileg megszűnnek, de hosszú távon is szemmel látható pozitív hatást gyakorolhatnak a mentális jóllétedre.

Volt gyermekként kisállatod? Ha igen, emlékszel még arra, milyen jó volt vele játszani? Vagy ha nem volt háziállatod, arra, hogy milyen kalandokat és izgalmakat ígértek a játékok? Ha a válaszod még mindig nem, akkor gondolj arra, hogy a közösségi média is tele van édes, állatos videókkal, amelyek emberek millióinak teszik szebbé a napjait, és biztos, hogy már a te arcodra is nem egyszer mosolyt csaltak.

A háziállatok soha semmiért nem kérnek számon, csak hűségesen szeretnek, és olykor valódi terápiás hatást is képesek kifejteni. Persze vannak, akik az életkörülményeikből adódóan, vagy egészségügyi probléma miatt nem tarthatnak állatokat, de ha lehetőséged van rá, bizonyosodj meg róla te is, hogy mennyivel szebb az élet egy háziállattal!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Nyáry Luca, Szöllősi Nóra, Pakosz Anna kiállnak a menstruációs szegénység ellen

Nyáry Luca, Szöllősi Nóra, Pakosz Anna kiállnak a menstruációs szegénység ellen

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője