Így lehet újra patyolattiszta a cipőd

2021.február.21.

Ugye te is vásároltál már cipőt úgy, hogy nemcsak az számított, hogy A pontból B pontba eljuss vele, hanem az is, hogy kényelmes, trendi, vagy éppen olyan legyen, ami remekül passzol egy-egy ruha összeállításodhoz? Nem meglepő, ha esetleg a te otthonodban is sok cipő halmozódott fel, és az is teljesen természetes, hogy akár egyetlen használattól is olyan koszos lesz egy lábbelid, hogy a következő használat előtt ráfér egy alapos felfrissítés. Na de mit tegyél, hogy tisztítás közben biztosan ne sérüljön, és megújultan ragyogjon a cipőd?

Így lehet újra patyolattiszta a cipőd
Fotó: Getty Images

Ha mosógépben szeretnéd tisztítani a cipődet, akkor először szárazon tisztítsd le róla a nagyobb szennyeződéseket. Különösen fontos ez akkor, ha vászoncipőről van szó, ugyanis így csökkentheted az esélyét annak, hogy a felhalmozódott szennyeződések elszínezik a cipődet a mosógépben. Ehhez egy nélkülözhető fogkefe vagy egy cipőkefe is ideális eszköz lehet.

Ezután ha van, vedd ki a cipőből a cipőfűzőket és a talpbetéteket, mivel azokat sokkal hatékonyabban tudod külön tisztítani, ráadásul nem is minden talpbetét mosható. Ha ezzel is elkészültél, akkor tedd a cipődet egy mosózsákba, és mosd ki olyan ruháiddal együtt, amiknek hasonló a színük, és nem kényes az anyaguk. Ez azért fontos, mert ilyen módon a ruhák körbefogják a cipőt, és gyengébben ütközik hozzá a mosógép belsejéhez. Használj kímélő – akár folyékony, akár porállagú – mosószert és programozz be egy alacsony hőfokot.

Még biztonságosabb módszer, ha egyszerűen kézzel mosod ki a cipődet. Az első két lépés ugyanaz, mint a gépi mosás esetén. Ezek után egy tiszta ronggyal vagy fogkefével gyengéden súrold át mosószerrel a cipőt, majd öblítsd le hideg vízzel. Ha kötött vagy csipkés cipőről van szó, akkor még egyszer is öblítsd át, hogy biztosan távozzon belőle a mosószer. Ha már tiszta, akkor tedd ki egy vízszintes felületre, hogy megszáradhasson a levegőn.

Ami mindkét mosás esetén nagyon fontos, hogy a lábbelid semmiképpen ne a szárítóban végezze! Sőt, hogy biztosan megtartsa a formáját, még fehér papír törlőkendővel is érdemes kitömnöd a száradás idejéig. Újságpapírt ne használj, mert a mintája könnyen beleivódhat a cipő szöveteibe. Ezután tedd egy száraz helyre, ahol nem éri közvetlenül a napfény, és várd meg, amíg teljesen megszárad. Ha ezek után a cipőd már tiszta, a szagát viszont kellemetlennek érzed, akkor szórj bele egy éjszakára szódabikarbónát, vagy ha ez sem működik, akkor fektess be egy cipőszagtalanító spray-be.

Ez is érdekelhet

9 könyv, amit érdemes elolvasnod, ha rajongsz az asztrológiáért

9 könyv, amit érdemes elolvasnod, ha rajongsz az asztrológiáért

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói