7 tipp, hogy megtanuld elengedni a dolgokat

2021. május 4.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Téged is gyakran kerülgetnek olyan gondolatok, hogy milyen döntéseket hoztál volna meg másként a múltadban. Lehet ez egy el nem fogadott ösztöndíj, egy bántó szó vagy egy elmulasztott találkozó, egy dolog közös bennük: már elmúltak. Szinte minden embernek vannak az életében olyan momentumok, amikre ma talán nem szívesen emlékszik vissza, és bántja, hogy nem másként cselekedett. A múltat viszont egyikünk sem tudja megváltoztatni, ezért nem is érdemes rágódnod rajta. Az elengedés gyakran nehéz, de ha nem teszel érte, sokáig, akár életed végéig is a lelkedet fogják mardosni azok a dolgok, amiket sajnálsz. Indulj hát el az elengedés útján, és határozottan tekints előre.

7 tipp, hogy megtanuld elengedni a dolgokat
Fotó: Getty Images

1. Sorold fel a leckéket, amiket az élet adott neked

Az élet a legnagyobb tanítómester, így bármilyen leckében is volt részed az elmúlt években, biztos, hogy tanulhatsz belőle. Ha elkövettél bizonyos hibákat, akkor gondold végig, milyen következményekkel jártak, és hogyan érezted magad azokban a pillanatokban, amikor szembesülnöd kellett vele, hogy nem jó döntéseket hoztál. Ha ez sikerült, akkor tudatosítsd magadban, hogy a múlton nem változtathatsz, viszont már tudod, mi mindent kell másként tenned a jövőben.

2. Gondold át a „legjobb esetet”

A sajnálkozás arra összpontosít, amit másként tehettél volna. Na de ki garantálja azt, hogy ha másként történtek volna a dolgok, akkor jobban éreznéd most magad? Ha például úgy gondolod, hogy több pénzt kellett volna megspórolnod eddig, akkor jusson eszedbe, hogy abban az esetben is szembesülhettél volna váratlan kihívásokkal. Ha van a fejedben egy összeg, hogy legjobb esetben most mennyi pénzednek kellene lennie, akkor ne azon rágódj, hogy miért nincs, hanem azon, hogy mit tehetsz azért, hogy innentől kezdve félretegyél mindarra, amire vágysz.

3. Bocsáss meg magadnak

A sajnálkozás azt jelenti, hogy egyéni normáid vannak arra vonatkozóan, hogy miként kellene élned az életedet, de meg kell tanulnod, hogy mivel ember vagy, nem mindig minden úgy alakul az életedben, ahogy eltervezted. Nincs mágikus megoldás arra, hogy megbocsáss magadnak a vélt gyengeségeidért, de ha folyamatosan emlékezteted magad arra, hogy a jelenben élj, és a jövődre koncentrálj, akkor sikerülni fog a továbblépés.

4. Próbálj ki valami újat, hogy eltereld a figyelmedet

Remek gyógymód lehet, ha valamilyen módon kitörsz a napi rutinodból, és új dolgokat próbálsz ki. Ha régóta vágysz egy háziállatra, és úgy érzed, hogy van is elég időd gondoskodni róla, akkor miért ne aranyozhatná be ezentúl az életedet? De jó opció lehet az is, ha megrendelsz valamit, amivel már régóta szemezgettél, és szebbé tenné az otthonod. Szóba jöhet bármilyen kreatív cselekvés, sport vagy éppen főzés, a lényeg, hogy kilépj az eddig megszokott mindennapjaidból.

5. Ha szükséges, kérj bocsánatot

Ha úgy érzed, hogy csak akkor vagy képes megbocsátani magadnak, ha mást is bevonsz, akkor cselekedj így. Ha megbántottál vagy elhanyagoltál valakit, akkor hívd fel, és kérj tőle elnézést. Máskor viszont jobb, ha hanyagolod ezt a lépést. Valószínűleg nincs értelme például beszélned a középiskolás exeddel, hogy elmondd, szerinted miattad siklott félre a kapcsolatotok. Mielőtt pedig bárkitől is bocsánatot kérsz, gondold át, hogy jogos-e, és van-e az adott pillanatban értelme. Néha jobb, ha önállóan dolgozod fel a történteket, és nem bolygatod fel mások életét azzal, ami téged még mindig nyomaszt.

6. Keress hasonló érzésekkel küzdő embereket

Szinte biztos, hogy a közvetlen környezetedben, a családodban vagy a baráti társaságodban is van olyan ember, aki hasonló negatív érzéseket él meg, mint te. Ha beszélgetsz vele, könnyen felismerhetsz olyan momentumokat az életében, amelyek rád is igazak, és a példáján keresztül átgondolhatod, a helyében hogyan cselekednél. Néha sokkal jobban tudjuk, vagy ki merjük mondani, mi a helyes döntés, ha nem magunkról van szó, ezáltal pedig nemcsak neki adhatsz hasznos tanácsot, hanem saját magadat is rávezetheted a helyes útra.

7. Kérd egy szakember segítségét

Ha úgy érzed, hogy a sajnálkozásod tartós, és a mentális egészségedre is kihat, például depresszióra utaló tüneteid vannak, akkor mindenképpen kérd egy szakember segítségét. Könnyen lehet, hogy egy terapeutával való együttműködés által sokkal könnyebben képes leszel kibontani az érzéseidet, a hozzáértése pedig jó iránymutatást adhat abban, hogy hogyan tervezd a jövőbeli életedet.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A minőségi alvás igenis tanulható, mutatjuk hogyan

glamour plusz ikon A minőségi alvás igenis tanulható, mutatjuk hogyan

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Most megmutatjuk, mi az a program, ami nélkül nincs „Girls' night” - Íme! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Nem tudod, hogyan pakolj be mindent a bőröndbe? - Ezzel a 3 lépéssel biztosan semmi nem marad otthon! (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Strandkészülődés: tippek a tökéletes bikinivonalhoz (x)

Ezzel a tökéletes esti arcápolási rutinnal másnap is ragyogni fog a bőröd (x)

Ezzel a tökéletes esti arcápolási rutinnal másnap is ragyogni fog a bőröd (x)