„Rettegek, hogy rájönnek, nem vagyok elég jó ide” - 5 módszer, hogy legyőzd az imposztor szindrómát

Azért indítottuk útjára új sorozatunkat, a Karrier Keddet, mert szeretnénk támogatni a nőket, hogy magabiztosabbak és bátrabbak legyenek a munkájuk során. Szakértőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológus és business coach a következő hetekben megtanítja neked, mi az az én-vezetés, hogyan válhatsz magabiztosabbá és kreatívabbá a munkádban. Ezúttal arról ír, hogyan léphetsz ki az imposztor szindróma nyomasztó érzéséből.

Az imposztor szindróma sokakat érint, és vannak eszközök, hogy tegyél ellene
Az imposztor szindróma sokakat érint, és vannak eszközök, hogy tegyél ellene
Fotó: GLAMOUR

Volt már olyan érzésed, hogy annak ellenére, hogy mindent megtettél, a legjobb eredményekkel végezted el az iskoláidat és a képzéseidet, ráadásul jól végzed a munkádat, mégis az volt a benyomásod, nem vagy elég jó? Akkor az is lehet, hogy imposztor szindróma áll a háttérben. Ebben a cikkben megnézzük, mi is az imposztor szindróma, mik a jellemzői és összegyűjtöttem néhány tippet, mit tehetsz, ha szeretnél ezen változtatni.

Mi az az imposztor szindróma?

Az imposztor szindróma egy pszichológiai jelenség vagy mintázat, amikor a személy megkérdőjelezi a saját tehetségét, készségeit, tudását és az elért eredményeit is, és folyamatos internalizált félelmet él át, hogy egyszer majd “lebukik” és kiderül, hogy ő valójában csak egy imposztor, egy csaló. Az imposztor szindróma nem csak azokat érinti, akik például pályakezdők vagy újak egy adott szakterületen. Számos olyan eset van, amikor valaki folyamatosan kiváló eredményeket ér el például a karrierjében, elismerik a munkáját és ennek ellenére úgy érzi, nem sokáig tudja fenntartani ezt az állapotot, mivel az eredményei csak véletlen egyebeesésnek, a szerencsének vagy egyéb külső tényezőknek tulajdonítja.

Mi jellemző az imposztor szindrómára?

 • Sokat stresszelsz és aggódsz a jövő miatt.
 • Alacsony az önbecsülésed és az önbizalmad, nem bízol önmagadban és a képességeidben.
 • Gyakran halogatsz feladatokat vagy projekteket.
 • Ritkán kezdeményezel, nem mersz belevágni új dolgokba, például egy vállalkozásba, amire nagyon vágynál.
 • Félsz, hogy hibát véthetsz és az végzetes lenne a karrieredben, felnagyítod a hibázás következményeit.
 • Perfekcionista vagy: mindent egyedül szeretsz megoldani, vezetőként hajlamos vagy a mikronmenedzselésre, nehezen delegálsz, inkább túlórázol, hogy minden tökéletes legyen.
 • A kiégés jeleit kezded észrevenni magadon, a folyamatos nyomás és kételkedés hatására érzelmileg és fizikailag is elfáradsz.

„Fontos, hogy megértsd, jobban fogsz működni, ha nincs biztonsági hálód” - Miért olyan fontos az elköteleződés?

Fontos, hogy tudd, nem vagy egyedül. Az imposztor szindróma sokakat érint legalább egy életterületen, illetve egy adott életidőszakban. De ami ennél is fontosabb, tehetsz ellene - íme néhány eszköz, ami mindig ott a kezedben:

 1. Azonosítsd be, mi váltja ki! Minden fejlődési folyamat a felismeréssel és a beazonosítással kezdődik. Ebben az esetben fontos felismerni és felfedezni, mi az a pont, ami kiváltja az imposztor jelenséget az életedben. Talán akkor van jelen, amikor valamilyen új dologba kezdenél bele? Akkor jelenik meg, amikor elismernek a munkádért? Akkor találkozol vele, amikor interjúra mész? Amikor meg kell osztanod a véleményedet? Vagy amikor egy konkrét személy, például a főnököd társaságában vagy? Gondold át, mi indítja be azokat az érzéseidet, amelyek meggátolnak abban, hogy elég jónak érezd magad.
 2. Változtasd meg a gondolkodásmódodat és az “érzésmódodat”! Tegyük fel, rendelkezel egy varázspálcával, amit ha megsuhintasz a levegőben, feloldódik az imposztor szindrómád és teljesen megszűnik létezni. Hazamész, a nap végén pedig boldogan elalszol a kényelmes, puha ágyadban, és amikor reggel felébredsz, már egy új ember köszönt vissza a tükörből. Mit látsz? Mi változott? Hogyan érzed magad? Milyen az a személy, aki nem is sejti, mi lehet az imposztor szindróma? Milyen az új éned, aki magabiztos, magas az önbecsülése és tudja, hogy minden egyes nap, amikor a karrierjében helyt áll, valódi értéket teremt a munkájával? Írd le, milyen az ideális helyzet, milyen vagy te, és milyen érzés így megélni a mindennapokat reggeltől estig. Játssz el ezzel a gondolattal, vizualizáld és őrizd meg ezt az érzést magadban a nap során, és kezdj el úgy viselkedni és cselekedni, ahogyan ez az ideális állapotban élő személy tenné. Végezd el ezt a gyakorlatot minden nap legalább egy hónapon keresztül és dokumentáld, milyen eredményeket érsz el a nap során. Vezesd naplóban, mire vagy büszke és miért vagy hálás az adott napon.
 3. Az egyik legjobb módja annak, hogy legyőzd az imposztor szindrómádat, ha a félelmeid és kételyeid ellenére is cselekszel és belevágsz a tevékenységbe: elindítod a vállalkozásodat, új állásokat pályázol meg, belevágsz egy új projektbe. Ha a kétségeid ellenére cselekedni kezdesz, tapasztalatokat szerzel, és minél több tapasztalatot szerzel, annál könnyebben tudsz megbizonyosodni arról, hogy valóban tudsz értéket teremteni a munkahelyeden vagy az ügyfeleidnek, ha vállalkozó vagy. A tapasztalatok által folyamatosan visszajelzést kapsz majd, hogy jó úton haladsz és szükség van arra, amit csinálsz. Cselekedj sokat és szerezz minél több és minél változatosabb tapasztalatot azon a területen, ahol úgy érzed, nem vagy elég jó. Meglátod, hogy az élet visszaigazol majd és észre fogod venni, hogy sokkal jobban teljesítesz, mint gondolnád.
 4. Fókuszálj mindig a következő lépésre, feladatra! Az imposztor szindróma azért olyan veszélyes, ha előre akarsz lépni a karrieredben, mert meggátol a cselekvésben. Ha úgy érzed, egy ilyen mentális-lelki akadályba ütköztél és nem tudod, mit tegyél, akkor egyszerűen csak fókuszálj a következő lépésre. Ha például kezdő vállalkozó vagy, természetes, hogy nem tudsz mindent előre megtervezni és nem mindig tudod, hogyan alakul majd a marketing vagy az értékesítési folyamat. Tudatosítsd magadban, hogy ez teljesen rendben van és fókuszálj mindig a következő lépésre. Például arra, hogy legyen egy profi bemutatkozó anyagod, és csak ezzel foglalkozz, amíg az el nem készült. Ha megvan az anyag, csak arra szánd minden idődet, hogy készíts egy értékesítési listát olyan kontaktokkal, akiknek ki tudod küldeni ezt az anyagot. Ha ezzel is megvagy, fókuszálj arra a lépésre, hogy kapcsolatba lépj minden potenciális ügyféllel, akit kicsit is érdekelhet az, amivel foglalkozol. Mindig csak a következő kis lépésre figyelj és ne foglalkozz azzal, hogyan fogod megoldani egy folyamat ötödik, hatodik, hetedik lépését, amikor még csak az elsőnél tartasz. Amikor például nyelvet tanultál az iskolában, nem tudtad, hogyan fogsz megszólalni egy üzleti értekezleten, egyszerűen csak arra fókuszáltál, hogy elvégezd az adott házi feladatodat, amit a tanárod kiosztott a számodra. Ugyanígy, kisgyerekként azt sem tudtad, hogyan fogsz megtanulni írni, olvasni, biciklizni. Nem is foglalkoztál ezzel, egyszerűen csak megtanultad, lépésről lépésre. Ugyanezt az elvet építsd be abba a területbe, ahol most épp úgy érzed, nem vagy elég jó, és nézd meg, mi történik.
 5. Mel Robbins Az önmásodperces szabály című könyvében arról ír, hogyan győzte le a saját imposztor szindrómáját, és hogyan alakított ki egy harmonikusabb, boldogabb életet és karriert azzal, hogy alkalmazott egy nagyon egyszerű technikát, ami így szól: Számolj vissza öttől egyig: öt, négy, három, kettő, egy és START! Azonnal kezdj el cselekedni. Mel Robbins a könyvben leírja, hogy volt egy olyan időszak az életében, amikor még felkelni sem volt kedve az ágyból, ezért azzal kezdte beépíteni a szabályt az életébe, hogy amikor megszólalt az ébresztője, nem nyomta meg a szundi gombot, hanem visszaszámolt öttől egyig, és utána azonnal kiugrott az ágyból. Az ötmásodperces szabály azért működik annyira jól, mert nem hagy időt az agyadnak arra, hogy kifogásokat generáljon. Öt másodperc nem elég arra, hogy elég indokot találj arra, miért ne cselekedj, így végül kénytelen leszel elkezdeni a tevékenységet. Ha bármikor az imposztor szindróma kínzó gondolatai próbálnak utat törni maguknak, alkalmazd Mel 5 másodperces szabályát, és vágd el ezeket a gátló gondolatokat és érzéseket.

Szerzőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológusként és business coach-ként dolgozik, hogy startupokat, kis-és középvállalkozásokat, valamint azok vezetőit támogassa a fejlődésben, az üzleti és egyéni hatékonyság növelésében. Fő területe az én-vezetés, vagyis annak kérdése, hogyan tudjuk irányítani saját életünket, illetve hogyan válhatunk csapatok, egész szervezetek, valamint önmagunk eredményes és tudatos vezetőivé.

Ha kedd, akkor GLAMOUR Karrier Kedd:

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Ráknak nincs oka aggodalomra, a Szűz őrizze meg a nyugalmát - június 1.

Napi horoszkóp: A Ráknak nincs oka aggodalomra, a Szűz őrizze meg a nyugalmát - június 1.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Társkeresési pánik: a stressz nem csak a férfiakat ijesztheti el (x)

Társkeresési pánik: a stressz nem csak a férfiakat ijesztheti el (x)

PR

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)

PR

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

PR

Csilliárdos divat- és beauty-birodalom: A Kardashian-nővérek vállalkozásai (x)

Csilliárdos divat- és beauty-birodalom: A Kardashian-nővérek vállalkozásai (x)