A legtöbben ezért bukják el az ingyenes készpénzfelvételt - anélkül, hogy tudnának róla

Havonta kétszer, összesen legfeljebb 150 ezer forintig minden magyarországi bankszámlás ügyfélnek ingyen készpénzfelvétel jár bármely hazai ATM-ből. Azonban egy pici figyelmetlenségért akár több ezer forintot kifizettet veled a bankod. Mutatjuk a részleteket, amelyekkel elkerülheted ezt.

A készpénzfelvétel most akkor ingyenes és jár, vagy sem?
A készpénzfelvétel most akkor ingyenes és jár, vagy sem?
Fotó: gremlin/Getty Images

Az ingyenes készpénzfelvétel legfontosabb szabálya, hogy kérni kell. Nem kerül pénzbe, de nem is automatikus: nyilatkoznod kell a bankodnál az igénybevételéről. Ha nem nyilatkozol, nem jár, kivéve, ha úgynevezett alapszámla konstrukcióban vagy a banknál, illetve a MagNet Bank ügyfeleinek sem kell kérniük.

A másik fontos dolog, hogy figyelned kell arra is, hol tartasz a havi ingyenes összegben vagy az alkalmak számában. Igaz ugyan, hogy havi két tranzakció ingyenes, de csak összesen 150 000 forintig. Tehát ha a havi 2 első tranzakcióval, vagy netán már 1 tranzakcióval is túlléped a 150 000 forintos értékhatárt, akkor már nem ingyenes a készpénzfelvétel. A bankok ilyenkor úgy számítják a díjat, hogy a fix díjat általában minden túllépéskor felszámítják, a százalékos díjat pedig arányosan, a 150 000 forint felett. Hidd el, egyikkel sem jársz jól, mert a fix díj simán lehet 1000 forint feletti, a százalékos meg biztosan 0,6 százalék feletti, a pénzügyi tranzakciós illeték miatt.

Egy új ingyenes készpénzfelvételre is felhívjuk a figyelmed, melynek ingyenességét a tavalyi év decembere óta biztosítja jogszabály. Az úgynevezett cash-back szolgáltatás keretében havonta kétszer, összesen legfeljebb 40 000 forintot vehetnek fel ingyen készpénzt a kártyabirtokosok az erre szerződött kereskedőknél, ha a kártyájukkal vásárolnak is. Ez teljesen független a 150 000 forintos ATM kerettől, a kettő nem is vonható össze.

Jelenleg kizárólag az OTP Bank ügyfelei élhetnek ezzel a lehetőséggel, és ők is csak a Penny Market üzleteiben, ahol legalább 3000 forintos vásárlással együtt legfeljebb 20 000 forintnyi készpénzt kaphatnak a pénztárostól – akciósan – banki költség nélkül 40 000 forint felett is. Beleértve azt is, hogy a Penny felé sem kell fizetnie ezért a vásárlónak. Egyelőre még nagyon új ez a szolgáltatás, de a jövőben az elterjedésére lehet számítani.

SZÉP kártyád van? Nem is gondolnád, mennyi mindenre használhatod 2023-tól

Így használd az ingyenes készpénzfelvételt

Ahhoz, hogy elkerüld a bankok túlságosan drága számlázásait, először is ne vegyél fel készpénzt havi 2 alkalmat követően, összesen 150 000 forint felett. A többit próbáld meg átutalni vagy bankkártyával levásárolni. Az átutalás biztosan jóval olcsóbb, mint a készpénzfelvétel, a bankkártyás vásárlás pedig ingyenes. Használhatsz csoportos beszedéseket is a háztartási számláid kiegyenlítésére, ez is sok banknál ingyenes vagy nagyon olcsó szolgáltatás.

Fontos figyelned arra, hogy a kedvezmény naptári hónapra vonatkozik, és nem a tranzakció dátumát kell nézned, hanem amikor a bankszámlán elszámolják azt. Hónap elején vagy végén ez több napot is késhet. Ha közben hónapforduló van, akkor ez már a következő hónapba számít bele, hiába az előző hónapban végezted el a műveletet. Nem jár dupla keret a házastársak közös bankszámláira, így ők ketten osztoznak a havi 2 darab, összesen 150 000 forintos kereten. Célszerű inkább több készpénzt felvenni, mint elaprózni a magas díjú készpénzfelvételeket, mert azzal biztosan túlléped az ingyenes keretet. Ha folyószámlahiteled van, akkor a bank csak a hitelkeret mértékéig köteles biztosítani az ingyenes készpénzfelvételre vonatkozó kedvezményt, de legfeljebb 150 000 forintig. Tehát lehet alacsonyabb is (bár a 2023-as minimálbér már önmagában több 150 000 forintnál).

Hogyan többszörözheted meg az ingyenes készpénzfelvételt?

Ha mégis, mindenképpen több készpénzre van szükséged, akkor élhetsz pár kedvezménnyel. Egyrészt segíthet majd később a cash-back szolgáltatás, ha elterjed, hiszen 40 000 forinttal megnöveli a havi keretedet. Ezen kívül, mint feljebb írtuk, a MagNet Banknál nem kell nyilatkozni az ingyenes készpénzfelvételről, így ha másik bankszámlád is van, és azon viszont nyilatkozol a kedvezmény igénybevételéről, akkor a havi 2 készpénzfelvételből álló keret összesen legfeljebb havi 150 000 forintig, megduplázódik a két banknál, bár nem adódnak össze.

Ha van Revolutod, ne felejtsd el, hogy havonta 75 ezer forintig azzal is fel tudsz venni bármely - a Revolut esetében nem csak magyarországi - ATM-ből legfeljebb 75 000 forintot díjmentesen. A Revolutodra pedig ingyen fel tudod tölteni a pénzt a magyarországi bankkártyáddal, méghozzá azonnal. Van lehetőséged kedvezményes készpénzfelvételre is, amikor nem a teljes összeget fizeted.

Az OTP Banknál és az Erste Banknál - pár száz forintos díj ellenében - vásárolható olyan csomag, amely kedvezményes ATM készpénzfelvételt biztosít a bank saját ATM hálózatában. Az Erste esetében ez a kedvezmény a belföldi Takarékbank ATM-ekre és a külföldi Erste ATM-ekre is kiterjed. Utóbbi jól jöhet például egy európai nyaraláskor, hiszen az Erste Bank több európai országban is képviselteti magát. Hasonló kedvezményt nyújt egyébként az OTP Bank is a külföldi OTP Bank-os ATM-ekből is. Azt viszont kevesen tudják, hogy ha a forint vagy deviza bankkártyájukkal az Európai Gazdasági Térség (EGT) országaiban eurót vesznek fel, akkor a magyarországi ATM készpénzfelvételi díjakkal lehet számolni egy európai uniós szabály értelmében. Az EGT országaiba az Európai Unió államai, továbbá Izland, Norvégia és Liechtenstein tartoznak.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója és pénzügyi szakértője abban hisz, hogy sztresszmentesebb és jobb életünk lehetne, ha átgondolt pénzügyi döntéseket hoznánk. Ebben szeretne segíteni érthető cikkekkel és kalkulátorokkal.

Olvasd el tudatos pénzügyek sorozatunk korábbi cikkeit:

Ez is érdekelhet

Toronymagasan ezek a legnépszerűbb babavenevek 2023-ban

Toronymagasan ezek a legnépszerűbb babavenevek 2023-ban

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Minden, amit a Kardashian-nővérek vállalkozásairól mindig is tudni akartál (x)

Minden, amit a Kardashian-nővérek vállalkozásairól mindig is tudni akartál (x)

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

PR

Hüvelyszárazság szülés után. Mit tehetünk ellene? (x)

Hüvelyszárazság szülés után. Mit tehetünk ellene? (x)