6 jel, ami alapján felismered, ha valaki szociopata a környezetedben

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Nárcisztikus, pszichopata, szociopata - mi a közös bennük? Olyan kifejezések, melyekkel egyre könnyebben dobálózunk, annak ellenére, hogy még csak nem is feltétlenül tudjuk, mit takarnak egészen pontosan. Tehát gyors ítélkezés helyett lassítsunk, és próbáljuk meg megérteni és átlátni a különböző személyiségzavarokat.

Sokan összekeverik a pszichopatákat és a szociopatákat, pedig jelentős különbségek vannak
Sokan összekeverik a pszichopatákat és a szociopatákat, pedig jelentős különbségek vannak
Fotó: Profimedia

Merthogy mind a pszichopata, mind a szociopata kifejezés olyan antiszociális személyiségzavaron alapszik, melynek lényege, hogy az illető nem képes beilleszkedni a társadalomba. Összegyűjtöttünk 6 olyan jelet, amelyek arra utalhatnak, hogy valaki a környezetedben ebben a mentális zavarban szenved, de először is nézzük, mik az alapvető különbségek a pszichopata és a szociopata között.

Nem szabad összekeverni őket

A pszichopata és a szociopata kifejezéseket gyakran felcserélik az emberek, a szakértők azonban úgy gondolják, hogy a kettő között jelentős különbségek vannak. A közös pont, hogy mind a szociopata, mind pedig a pszichopata emberek antiszociális személyiségzavarban szenvednek, viszont a pszichopaták a pszichés zavar még súlyosabb formájával rendelkeznek, mint a szociopaták.

Bizonyíték erre, hogy míg egy pszichopata képtelen empatizálni másokkal, addig a szociopatáknak korlátozott mértékben ugyan, de van együttérző képessége. Ugyanez igaz a teljes vagy a részleges lelkiismeretesség hiányát illetően is. Nagy különbség még, hogy a pszichopaták egyáltalán nem tudnak kapcsolódni másokhoz, a szociopaták viszont igen, de ritkán alakítanak ki szoros köteléket. Ugyanakkor vannak közös vonások is: mindkét mentális zavarral küzdő ember deviáns, nehezen kezelhető, mérgező személyiség. Nézzük, miről ismerhetsz fel egy szociopatát.

1. Hatalom mindenek felett

Ahogy korábban arról már írtunk, nem minden pszichopata sorozatgyilkos: sokan közülük zseniális cégvezetők és vállalkozók, akiknek elképesztően fontos a hatalom, és az, hogy állandóan érvényesítsék az akaratukat mások felett. Pont úgy, mint a szociopatáknál, akiket ugyancsak mágnesként vonzanak a hatalmi pozíciók. Időt és energiát nem sajnálva dolgozzák be magukat olyan munkakörökbe, ahol hatalmat gyakorolhatnak mások felett, és ezzel általában vissza is élnek.

6 szakma, amiben csak úgy hemzsegnek a pszichopaták

6 szakma, amiben csak úgy hemzsegnek a pszichopaták

2. Könyörtelenség, ha célokról van szó

Egy szociopata bármi áron, de eléri a céljait. Mivel nincs egy fék, ami visszatartaná őt abban, hogy átgázoljon másokon, ezért ha a saját érdekeiről van szó, semmi és senki nem állhat az útjába. Míg a többség morális és etikai elvek, normák szerint cselekszik, addig nála nincsenek korlátok, sem szabályok. Hazudhat, csalhat, lophat és felhasználhat más embereket arra, hogy több pénzt, hatalmat szerezzen.

3. Ellenségeskedés agresszió

Az ellenségesség, a düh és az agresszió egy szociopata gyakori jellemvonása. Nagyobb valószínűséggel ragaszkodnak rasszista, szexista vagy nőgyűlölő eszmékhez, esetleg ellenszenvet váltanak ki belőlük bizonyos társadalmi csoportok tagjai. Emiatt nagyobb az esély rá, hogy erőszakosan, agresszívan reagálnak.

4. Felelőtlen döntéshozatal

A szociopaták egyik fő jellemzője a meggondolatlan, felelőtlen, impulzív döntéshozatal, ami lássuk be, sokszor katasztrofális következményekkel járhat. Míg időnként mindenki kicsit meggondolatlan, addig egy szociopata rendszeresen rossz döntéseket hoz, beleértve azokat is, amelyek rá vagy másokra veszélyesek lehetnek. Képtelen tanulni a hibáiból, így újra és újra elköveti azokat.

5. A lelkiismeretesség hiánya

A szociopata egyének nem rendelkeznek erkölcsi iránytűvel, és csak korlátozottan képesek empatizálni másokkal. A legtöbb ember nagyon rosszul érzi magát, ha megbántott valakit, de egy szociopata gátlástalanul hazudik, használ ki másokat vagy árt nekik. Néhányan köztük ugyan utólag megbánást éreznek, ám ez általában nem akadályozza meg őket abban, hogy a jövőben is ugyanezt csinálják.

6. Felszínes emberi kapcsolatok

Mivel a szociopatákra jellemzők közül az egyik az empátiára való képtelenség, illetve a mások érzéseinek és szükségleteinek figyelmen kívül hagyása, talán nem meglepő, hogy miért nem tudnak igazán szoros és mély kapcsolatokat kialakítani másokkal. Ez az oka annak is, hogy sok szociopatának van egy hosszú listája az „ellenségeiről”, akik elhagyták, megbántották vagy elárulták őt. Összegezve: sokkal több embert utálnak, mint amennyit szeretnek.

Forrás: choosingtherapy.com

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Palvin Barbara meztelenruhája az egyik legmerészebb, amit valaha láttunk

Palvin Barbara meztelenruhája az egyik legmerészebb, amit valaha láttunk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Mennyire szórod a pénzt? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki! (x)

Mennyire szórod a pénzt? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki! (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

3 dolog, amit mindenképp vigyél magaddal a nyaralásra (x)

3 dolog, amit mindenképp vigyél magaddal a nyaralásra (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)