Ennyi csésze kávé már komolyan károsíthatja az agyat, sürgősen vegyél vissza belőle
Egyre több kutatás bizonyítja, hogy a kávét mértékletesen fogyasztva sokat tehetünk egészségünk érdekében. Túlzásba azonban semmiképp nem szabad esni, hiszen azzal pont az ellenkező hatást válthatjuk ki: nagy kárt tehetünk szervezetünkben.
Ezeket láttad már?
- A kávéfogyasztás mértékletesen egészséges lehet, de túlzott fogyasztás káros hatásokat is okozhat.
Régóta vita folyik arról, egészséges vagy egészségtelen-e a kávé. A kutatások egyre inkább azt a tényt támasztják alá, hogy mértékletesen fogyasztva élvezhetjük jótékony hatását, így bátran kortyolhatjuk reggelente kedvenc feketénket. Túlzásba azonban semmiképp ne essünk: napi öt-hat csésze már komoly károkat tehet szervezetünkben, akár demenciát is okozhat hosszú távon.
Látványos eredmények
A kávéfogyasztás adhat egyfajta mentális frissességet, nem mindegy ugyanakkor, mennyit iszunk belőle: egy kutatás szerint napi öt-hat csészénél mindenképp érdemes megállni, ennél több már károsíthatja az agyat.
A szakemberek körülbelül 400 ezer olyan embert vizsgáltak meg, akik rendszeresen ittak kávét, koffeintartamút és koffeinmentest. A napi fogyasztásuk alapján több kategóriába osztották őket: egy-két csészétől a több mint hatig. Nagyjából 18 ezer alany agyának térfogatát MRI-vel is mérték.
A 11 éves követési időszak során a kutatók azt találták, hogy a kevés kávét fogyasztók - tehát, akik naponta csak egy vagy két csészével ittak - agyának teljes térfogata általában kisebb volt, különösen a hippokampuszban, valamint a rövid és hosszú távú memóriáért felelős agyi régióban.
Soha többé nem tekintesz ugyanúgy a kávéra, ha meglátod, mit állít róla egy sztárséf
A koffeintartalom lehet a felelős
Ez alapján kijelentették, hogy a túl sok kávét fogyasztóknak 53 százalékkal nagyobb az esélyük a demencia kialakulására, mint a ritkábban kávézóknak. Egyelőre nem ismert, hogyan befolyásolhatja ilyen módon a kávé az agyat, mindenesetre a kutatók továbbra is a magas koffeintartalomra gyanakszanak, ami a kávéban található koleszterinszintet emelő molekula.
Nem kell lemondanunk róla
Az eredmények tehát szerencsére nem azt mutatják, hogy le kellene mondanunk a kávéról, sokkal inkább azt hangsúlyozzák, hogy tartsunk mértéket, figyeljünk arra, a nap folyamán hányszor töltjük újra a csészénket - számolt be róla a Nutritional Neuroscience folyóirat alapján a health.harvard.edu.
A bélrendszert is tönkreteheti
A túl sok kávé egyébként a bélrendszert is tönkreteszi. Hatással van a bélbaktériumokra: a mértékletes fogyasztás (napi legfeljebb 3-4 csésze) prebiotikus hatású lehet, vagyis segítheti a hasznos baktériumokat. Viszont napi ötnél is több adag kávé már többet árthat, mint használ: gyakoribb lehet a savasodás, irritáció, hasmenés - ami hosszú távon felboríthatja a mikrobiom kényes egyensúlyát.
Az időzítés sem mindegy
Sokak szerint egyébként az időzítés is nagyon sokat számít, úgy tartják, hogy az az ideális, ha még délelőtt megisszuk a napi kávéadagjainkat. A koffein csak hosszú órák után ürül ki a szervezetünkből és ha túl későn fogyasztjuk, azzal az alvásunk minőségén is sokat ronthatunk. Egy kutatás pedig arra is rávilágított nemrég, hogy a reggeli kávézók közel feleakkora eséllyel halnak meg szív- vagy keringési betegségben, mint azok, akik nem isznak kávét.