Kényelmes, biztonságos, de csak hátráltat a fejlődésben - Ideje elhagynod a komfortzónádat!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A fejlődés a komfortzónán kívül van, az új viszont sokszor ijesztő. De még ennek ellenére sem tagadhatod meg a fejlődésed, mert akkor megreked az életed. Azt viszont megválaszthatod, milyen célért, hogyan és milyen ütemben fejlődsz! Manhalt Dóra kineziológus segít, hogy még ma megtedd az első lépés!

 Szakértő segít, hogyan hagyhatod el a komfortzónádat
Fotó: Getty images/Glamour

De mi is az a komfortzóna? Egy olyan pszichológiai állapot, amelyben a dolgok ismerősnek tűnnek. Tudjuk kontrollálni a környezetünket, alacsony szintű vagy egyáltalán nincs bennünk szorongás és stressz. Itt kellemesen, otthonosan, biztonságban érezzük magunkat. Jól bevált módszereink vannak a dolgok elintézésére, amivel egy állandó, jól megszokott teljesítményt tudunk hozni. Nincsenek különösebb kihívások, viszont pontosan lehet tudni, mi a következő és az azt követő lépés.

Ehhez képest a komfortzónából való kilépés pont ezen kellemes dolgok elhagyását jelenti, ezért lehet annyira félelmetes eleinte. Hiszen a kellemeset - amiről persze tudjuk, hogy sokszor egyáltalán nem kellemes, inkább csak ismert és megszokott - kell elhagynunk valamiért, amiről talán semmilyen képünk nincs.

Akkor meg miért érdemes belevágni?

Mindannyiunknak van egy olyan része, ami vágyik a fejlődésre és az újra. Ki akarunk hozni magunkból valamit, képessé akarunk válni, el akarunk érni valahova, meg akarunk élni dolgokat. Ezen részünket tudják elfedni annyira a bennünk lévő és olykor felerősödő félelmek és kifogások, hogy elhisszük, nekünk nincs ilyen részünk, és valójában nem is vágyunk semmi újra. Sőt, egyenesen kiráz minket a hideg a változás gondolatától. De ha egy kis önismereti munkával, az elménk lecsillapításával el tudjuk kezdeni ezeket a félelmeket kitisztítani magunkból, felszínre kerülnek a vágyaink is.

Kényelmetlen elhagyni, de ha a komfortzónádon belül maradsz, semmi új nem vár rád
Fotó: GLAMOUR

Ha jobban belegondolunk, egész életünkben tanulunk valamit, folyamatosan fejlődünk, egészen a születésünktől kezdve. Megtanultunk fogni, ülni, mászni, járni, beszélni, írni, olvasni, és így tovább, ezáltal pedig mindig többé és jobbá váltunk. Mertük elhagyni a járóka rácsát és megtenni az első lépéseket azért, mert megláttunk egy játékot, amire vágytunk, és ha belegondolsz, nem igazán volt más választásunk gyerekként, mint folyamatosan fejlődni, erőfeszítéseket tenni, és elhagyni az addig megszokott dolgokat. Felnőttként is éppen erről van szó: meglátunk valamit, ami megtetszik, elkezdünk vágyni rá, álmodozunk róla, milyen lenne ott lenni, benne lenni abban az új állapotban, aztán amikor elég bátorságot gyűjtöttünk, nekivágunk.

„Aki szereti magát, az tud nemet mondani a túlzott munkára, méltatlan helyzetekre"

„Aki szereti magát, az tud nemet mondani a túlzott munkára, méltatlan helyzetekre"

Dolgozni kell az újért, de megéri

Az új út eleinte hozhat váratlan helyzeteket, új embereket, és persze a rengeteg tanulás sem megspórolható. Ebben pedig az izgalmas és vágyott dolgok mellett lehetnek olyanok is, amikre mások, vagy épp az egónk azt reagálja majd, hogy „Na, kellett ez neked! Nem lett volna mégis jobb, ha maradsz ott, ahol voltál?”. És igen, van olyan helyzet, amikor annyira megijedünk, hogy szívünk szerint visszatáncolnánk, és lehet, hogy meg is tesszük. De amint csökkenteni tudjuk magunkban a félelem érzését, rájövünk, hogy igenis vágyunk arra az újra, ezért újra nekivágunk. Ezt egészen addig fogjuk ismételni, míg egyszer teljes bizonyossággal nem fogjuk érezni, hogy jó az az új: sokkal több, tágasabb, más, magasabb minőség, mint amiben korábban voltunk.

Kialakulnak az új szokások, egy új rutin, éljük és élvezzük az újdonságát, próbáljuk felfedezni a benne rejlő lehetőségeket, eközben pedig mi is változunk. Másként látjuk a világot, másként fogunk működni benne, és el fog jönni az az idő, amikor már ez lesz a megszokott, ez lesz a komfortzóna - ez pedig így van jól és így természetes.

Ennek felismerése pedig talán az egyik legfontosabb dolog, ami támogat bennünket az új felé való elindulásban: hogy ott is lesz majd egy komfortzóna, ahol újra biztonságban és otthonosan érezhetjük magunkat. Ennek megértésével pedig rájövünk, hogy igazából semmit nem vesztettünk azzal, hogy elhagytuk a régit. Hiszen a tudást, a tapasztalást, amit korábban megéltünk, az emlékeket mind magunkkal hoztuk, ehhez kaptuk csak pluszban az újban rejlő lehetőségeket. Amikor pedig ki tud nyílni előttünk ez az új világ, képesek leszünk élvezni annak minden szépségét és újdonságát, rájövünk, mennyivel jobb itt. Ezért az érzésért pedig megérte végig csinálni az egész folyamatot. Aki pedig egyszer képes volt rá, szerzett róla egy konkrét és sikeres forgatókönyvet, annak akárhányszor menni fog!

Az önfejlesztés a legjobb befektetés:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

Hailey Bieber sminkje tökéletes választás karácsonyra, ha még keresed az igazit

Hailey Bieber sminkje tökéletes választás karácsonyra, ha még keresed az igazit

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

PR

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

PR

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)

PR

Legyél csinos hideg időben is - mutatjuk az 5 legtrendibb cipőt (x)

Legyél csinos hideg időben is - mutatjuk az 5 legtrendibb cipőt (x)