Kik a kiberbűnözők, akiknek gyakran ezüsttálcán kínáljuk fel magunkat?

2022.március.2.

Van egy közösség, akik számára mindenki érdekes, szeretnék az embereket jobban megismerni, megtudni róluk mindent. Nem félnek kérdezni, érdeklődni, nem érdekli őket, ki hol él, hány éves, ugyanúgy kíváncsiak mindenkire. Bárkinek segítenek például kriptovaluta-kérdésben, sokat tanulnak a hibáikból, és folyamatosan fejlődnek. Kedves közösségnek hangzik, de ők a kiberbűnözők, akiknek gyakran ezüsttálcán kínáljuk fel magunkat.

Kik a kiberbűnözők, akiknek gyakran ezüsttálcán kínáljuk fel magunkat?
Fotó: Gettyimages.com

Sokan hajlamosak alábecsülni a saját adataik fontosságát. Ki ne futott volna bele közösségi oldalakon olyan kérdésbe, mint hogy kommentben adja meg az első házi kedvence nevét, az utcát, ahol felnőtt, vagy éppen találja meg azt, akivel egy napon született!? És hogy még honnan ismerősek ezek a kérdések? Onnan, hogy ezek a leggyakoribb biztonsági kérdések, amelyekkel például új jelszót kérhet a felhasználó. Vagy éppen a kiberbűnöző, aki a helyes válaszok segítségével könnyebben hozzájuthat valaki e-mail fiókjához vagy közösségi oldalaihoz.

A fiókok elvesztése bosszúság, sok esetben fotógyűjtemények, kapcsolatok, pótolhatatlan emlékek is eltűnnek, de ennél is veszélyesebb, hogy további csalásokra adhat lehetőséget. Létező forgatókönyv, hogy egy személy adatait, születési idejét, e-mail fiókját felhasználva követnek el pénzügyi csalásokat, amelynél a gyanú az adathalászat korábbi áldozatára terelődik majd. De segíthetnek az adatok olyan átveréseknél is, amikor valaki azt állítja, hogy a bankjától vagy bármilyen szolgáltatótól hívja. Tudja a születési időnket, édesanyánk nevét, az e-mail címünket, és hogy melyik országban fizettünk a kártyánkkal.

Még ha elsőre gyanús is a dolog, a személyes adatokat hallva könnyebben elszáll a bizalmatlanság, és még szenzitívebb adatokat kaphatnak az áldozatoktól, vagy elérhetik, hogy ők utalják át jóhiszeműen a pénzüket.

Az emberek szégyellik, ha áldozattá válnak

Bor Olivér, a Biztributor IT-biztonsági cég kommunikációs vezetője szerint az emberek szégyellik, ha bármilyen kiberbiztonsági bűncselekmény áldozatai lesznek, mert bedőltek a csalóknak, vagy felelőtlenül kattintottak.

„Az elmúlt években az adathalász- és zsarolóvírustámadások, a cyberbully és mindenfajta olyan csalás száma, amit el lehet követni a közösségi médiában, folyamatosan emelkedik. Volt olyan időszak, mikor az előző évhez képest duplájára nőtt az adathalászat száma, aminek szintén fontos pillére a közösségi média, ahol közvetlen üzenetben, bejegyzésként vagy hirdetés formájában is megjelenhet kamuhirdetés vagy kártékony bejegyzés”

– mondja a szakértő.

Magyarország bankbiztonság terén a kétfaktoros hitelesítésnek köszönhetően az élen jár, ennek köszönhetően kifejezetten kevés az ilyen jellegű csalás, de a bűnözők módszerei igencsak változatosak. Bor Olivér szerint nagyon fontos, hogy kiberbűnözésre utaló megkeresésekről és az áldozattá válásról tudjon a hatóság, mert csak így tudnak segítséget nyújtani.

Nem csak a bankszámlára veszélyes

Az adathalászok gyakran a megszerzett információkat zsarolásra használják fel. Sok esetben az áldozatok önként adják át például a privát fotóikat a bizalmukba férkőzött zsarolóknak. Gyakran kiskorúak is áldozattá válnak, és nem mernek segítséget kérni. A Be Social 2021-es Magyar Tinik a Neten kutatása szerint a fiatalok 51 százaléka érezte már úgy, hogy zaklatják, 56 százalékuk kapott kéretlen erotikus fotót, 51 százaléktól pedig kértek már ilyen jellegű képeket. Ahogyan a szülők megtanítják a gyerekeket arra, hogyan közlekedjenek biztonságosan és hogyan kérhetnek segítséget, úgy kellene megtanítani őket az online biztonságra is.

Az ember a leggyengébb láncszem

Aranyszabály, hogy az olyan ajánlatok, kedvezmények, amelyek túl szépek, hogy igazak legyenek, azok nem igazak, és a legújabb csúcstelefont vagy luxuscikket nem kapjuk meg néhány ezer forintért. Minden, amit megosztunk magunkról, az a kiberbűnözőknek is hasznos információ. Ha a jelszavunk a gyerek neve és születési ideje, ezt az infót könnyedén ki lehet deríteni bárkinek. Egyedi jelszavakban gondolkodni a megbízható jelszókezelő alkalmazásoknak köszönhetően már egyre könnyebb, illetve a kétfaktoros hitelesítés nagyban megnehezíti a bűnözők életét, ezért érdemes használni. Fontosak a biztonsági mentések – lehetőleg offline tárolón –, illetve érdemes megbízható szoftveres védelmet használni, nemcsak a számítógépen, de a többi eszközünkön is. A megelőzés és minden online tevékenységünk alapos végiggondolása az, ami a kiberbűnözők dolgát leginkább megnehezíti.

Szerző: Juhász Edina

Ez is érdekelhet

Ismét bebizonyították: Jennifer Lopez és Ben Affleck a vörös szőnyeg legédesebb párosa

Ismét bebizonyították: Jennifer Lopez és Ben Affleck a vörös szőnyeg legédesebb párosa

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói