Holdújév: 2023 csak most kezdődik, és határozottan jó lesz

Mi az a holdújév? Vasárnap, január 22-én kezdődik a Nyúl éve, és több mint egymilliárd ember ünnepel a szárazföldi Kínától Dél-Koreáig és Malajziáig. Szóval cseppet sem egy marginális ünnepről van szó, és a globalizáció, az internet egyre jobban megismerteti a keleti tradíciókat a nyugati országokkal is.

A kínai újév igazi élmény
A kínai újév igazi élmény
Fotó: Getty Images

Világszerte több százmillió ember ünnepli a Holdújévet és a Nyúl évének érkezését. A holdújévet köszöntők közül sokan kínaiak, ahol az ünnep egyhetes munkaszünetet is jelent. De a kínaiak mellett fontos esemény ez Malajziában, Thaiföldön és Szingapúrban, Vietnámban és Koreában is. A Nyúl éve ráadásul nagyon szerencsésnek számít, így még több ok van az ünneplésre.

Mi az a Holdújév?

A holdújév, ahogy a neve is mutatja, a Hold ciklusain alapul, és minden évben más napra esik - általában január vége és február közepe között. Idén az ünnepségek január 22-én kezdődnek. Kínában a tizenöt napos ünnepséget tavaszi fesztiválnak is nevezik, és ez az év legfontosabb ünnepe. Az eseményt Tajvanon, Mongóliában, Vietnamban és Délkelet-Ázsia számos országában - például Indonéziában, Malajziában, Mianmarban, a Fülöp-szigeteken, Szingapúrban és Thaiföldön - is ünneplik. Kambodzsában is fergeteges ünnepségek zajlanak, bár ott ez nem hivatalos ünnep. Kínában hét, máshol pedig legalább néhány napig zárva tartanak az üzletek és a kormányhivatalok is a munkaszüneti napok miatt, tehát olyasmi, mint nálunk a karácsony. Vietnamban Tetnek, Dél-Koreában Seollal-nak, Indonéziában pedig Imleknek hívják az ünnepet. Az újévi ünnepség általában a lámpásfesztivállal ér véget, bár egyes országoknak saját hagyományaik is vannak. Malajziában például a 15. napot a hokkien dialektusban Chap Goh Mei (15. éjszaka) néven ismerik, amikor a fiatal, egyedülálló nők a nevükkel és elérhetőségükkel felfestett narancsot dobnak a tengerbe abban a reményben, hogy álmaik párja megtalálja őket. Vietnamban a zodiákusok közt nincs Nyúl, ők a Macska évének érkezését ünneplik.

A Nyúl éve jön!

A kínai allatöv 12 állatból áll, a Patkánnyal kezdve a Bivaly, a Tigris, a Nyúl, a Sárkány, a Kígyó, a Ló, a Kecske, a Majom, a Kakas, a Kutya és a Disznó évét beleértve. A Sárkányt tekintik a legkedvezőbb csillagjegynek, és a Sárkány éveiben gyakran megugrik a születések száma. Az állatövi jegyeket kulcsfontosságúnak tartják az emberek az egészségük, a gazdagságuk és a szerelmi életük megértéséhez. A Nyúl éve vasárnap kezdődik, január 22-én és 2024. február 9-én ér véget. A Nyulat - és mindenkit, aki Nyúl évben született - csendesnek és megfontoltnak tartják. Minden egyes állatövi jegynek szerencsét hozó színei, számai és irányai is vannak. De minden egyes ember kilátásait az év és az élet során az "öt elem", a fa, a tűz, a föld, a fém és a víz is befolyásolja.

A legutóbbi Nyúl-év 2011-ben volt, amikor Japán északkeleti részét a valaha feljegyzett egyik legerősebb földrengés által kiváltott cunami rázta meg. Több mint 22000 ember halt meg, és a fukusimai atomerőmű megsemmisült. Ekkor kezdődtek az arab tavasz tüntetései, és az Egyesült Államok ekkor jelentette be, hogy megölte az al-Kaida vezetőjét, Oszama Bin Ladent. A Nyúl évében született híres emberek közé tartozik Albert Einstein tudós, David Beckham labdarúgó, Angelina Jolie színésznő és színésztársa, volt férje, Brad Pitt.

Sokkal jobb lesz! Ezt mondja a kínai asztrológia a 2023-as Nyúl évéről

Hogyan ünneplik a Holdújévet?

A szokások és hagyományok gyakran országonként és attól függően különböznek, hogy a család milyen kínai dialektust beszél, de a holdújév központi eleme mindenhol a család és az ételek. Az ünnepség legfontosabb része az "újévi vacsora", amikor a család az újév előestéjén összegyűlik. Az este ételeit nem csak az ízük, hanem az általuk szimbolizált értékek alapján választják. Malajziában és Szingapúrban a yee sang népszerű előétel az ünneplés megkezdéséhez. A felaprított gyümölcsökből és zöldségekből, például sárgarépából, gyömbérből és pomelóból álló salátát nyers hallal - általában lazaccal - körítve az asztal közepére helyezik. Az étkezők pálcikákkal a kezükben a tányér köré gyűlnek, együtt dobálják össze a hozzávalókat és az öntetet, és újévi jókívánságokat osztanak meg asztaltársaikkal. A bőséget szimbolizáló egész párolt hal, vagy egy egész csirke lábakkal és fejjel együtt szintén elengedhetetlen eledel. Mandarin és a narancs mindig van, akárcsak rágcsálnivalók és sütemények. Hagyományosan a vacsora mindig otthon zajlott, de a jövedelmek növekedésével sok család ma már éttermekbe jár étkezni és ünnepelni.

A közös étkezés egy tányérból az ünnephez tartozó rituálé
Fotó: Getty Images

Dél-Koreában az emberek - általában a nők - napokig készülnek az ünnepi ételekre. Gyakori és népszerű étel a ddeokguk, egy fűszeres rizsleves és a songpyeon, egy félhold alakú édes rizssütemény. A sok előkészület, a hosszú utak a család és a barátok meglátogatására, a társasági élet és az azt követő takarítás akár kimerültséghez is vezethet - amit a koreaiak Myung Cheol Chung Hu Kun-nak neveznek.

Milyen hagyományok kapcsolódnak a fesztiválhoz?

Sok családban a holdújév előtt alaposan kitakarítanak, a házat tetőtől talpig kisikálják, lemossák az ablakokat, és vörös lámpásokat, valamint kalligrafiát akasztanak a bejárati ajtóra. A takarítás részben szimbolikus - hogy megszabaduljunk az előző év balszerencséjétől -, de gyakorlatias is. A piros a boldogság és a szerencse színe. Az emberek csillogó fényeket is felakaszthatnak odakint, és kumquatfákkal, cickafarkfűzzel, barackvirággal vagy bambuszhajtásokkal díszíthetik a helyet. A tűzijátékok szintén elengedhetetlenek, még akkor is, ha egyes országokban tilos a használatuk.

A Holdújév varázslatos fesztivál, igazi örömünnep
Fotó: Getty Images

Éjfélkor, amikor az előestéből a holdújév első napja lesz, a régió városainak utcáit petárdák robbanása tölti meg. Ez a látvány állítólag elűzi az esetlegesen rájuk leselkedő balszerencsét. Egyesek már az előestén elindulnak a templomba - azzal a céllal, hogy elsőként helyezzék el a füstölő rudat -, míg mások megvárják a következő napot. Sokan az ünnepet hagyományos játékokkal töltik, például a csempealapú stratégiai játékkal, a mahjonggal. A szerencsejáték is népszerű, a kaszinók nagy forgalmat bonyolítanak újévkor.

Lámpásokat engednek az égbe, a látvány szemkápráztató
Fotó: Getty Images

Mi van a piros borítékban, dobozokban?

Sok gyermek számára a Holdújév öröme abból fakad, hogy megszámolják, mennyi pénzt szereztek az ünnepek alatt kiosztott piros borítékokból, és milyen ajándékokat kaptak a piros dobozokban. A Hong bao (mandarin), lai see (kantoni) vagy ang pow (hokkien) csomagokat a házaspárok és az idősebb családtagok adják a gyerekeknek és az egyedülállóknak. A benne lévő készpénznek ropogósnak, újnak és páros számúnak kell lennie. A nyolc a legszerencsésebb szám, míg a négyet kerülni kell, mert általában a halállal hozzák összefüggésbe.

A gyerekek nagyon örülnek a pénznek, ajándékoknak, amiket újévkor kapnak
Fotó: Getty Images

Mi az az oroszlántánc?

Az 1000 éves oroszlántánc hangos és rendkívül népszerű. A tánctársulatok bevásárlóközpontokban, üzletekben és irodaházak előtt lépnek fel, gyakran nagy tömegek előtt. A táncnak két fő stílusa van - az északi és a déli -, és általában két ember adja elő színes ruhákban. Az elöl álló táncos irányítja az óriási oroszlánmaszkot - lobogó szempillákkal és nagy, vörös szájat -, míg a hátul ülő a testet és a hátsó lábakat formálja.

A dobok és csattogó cintányérok kíséretében az előadás általában energikus és humoros. A végén a társulat narancsot dobál a közönségnek, és sokan megpróbálnak egy piros csomagot - a társulatnak szánt borravalót - az oroszlán szájába nyomni.

A táncok az utóbbi években - az északi hagyományokat tükrözve - egyre akrobatikusabbá váltak, a táncosok a levegőbe emelkednek, és két-három méter magasan a föld felett, rudakon táncolnak. A malajziai akrobatikus társulatokat a világ legjobbjai között tartják számon - és a fiatalok még Ázsia más részeiről is elutaznak, hogy megtanulják a mozdulatokat.

Mit mond a kínai asztrológia, milyen lesz 2023?

Ez is érdekelhet

„Kis mell, pocak… Sosem volt tökéletes alakom, mégsem akarok változtatni a testemen"

„Kis mell, pocak… Sosem volt tökéletes alakom, mégsem akarok változtatni a testemen"

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói