A te konyhafiókodban is ott van ez a mérgező tárgy: azonnal szabadulj meg tőle
Elsőre talán nem gondolnád, de nagyon valószínű, hogy a te konyhafiókod is mérgező tárgyat - vagy mérgező tárgyakat - rejt. Sőt, az is valószínű, hogy ezt az eszközt nap mint nap használod is sütés-főzés közben. Azonban a szakemberek szerint jobban tennéd, ha örökre száműznéd az otthonodból.
Ezeket láttad már?
A fekete műanyagot - amit gyakran használnak konyhai eszközökhöz - köztudottan nehéz újrahasznosításra szétválogatni, ezért a legtöbbet nem is hasznosítják újra. Az új termékek előállításához szükséges anyagigény kielégítése érdekében gyakran az újrahasznosított elektronikai hulladékból - számítógépekből, tévékészülékekből, készülékekből - származó fekete műanyag kerül felhasználásra. Néhány szakértő szerint azonban az e-hulladék újrahasznosítása mérgező vegyi anyagokat juttathat a műanyagba.
A jó hír, hogy a konyhában található műanyag eszközök - például a spatula vagy a merőkanál - nem biztos, hogy tartalmaznak ilyen vegyi anyagokat, de a legjobb, ha meg sem adjuk az esélyét annak, hogy ezek a vegyi anyagok hő hatására kioldódhassanak belőlük.
Andrew Turner, a Plymouthi Egyetem műanyagszennyezésre szakosodott biogeokémikusa azt tanácsolja, hogy első körben a forró olajokkal érintkezőző fekete, műanyag konyhai eszközeinket cseréljük le, mert az olaj „hatékonyabb kioldódási anyagként hat, mint a forró víz”.
Nem csak a fekete műanyaggal van baj
Akár fekete színűek a konyhai eszközeid, akár nem, ha az a célod, hogy csökkentsd a mikroműanyagok és a vegyi anyagok műanyagból való kioldódását, a lehető legkevesebbszer tedd ki őket magas hőnek (még azokat is, amelyekről azt írják, hogy BPA-mentesek vagy mikrohullámú sütőbe is betehetők).
3 mérgező dolog a fürdőszobádban, amit azonnal ki kellene dobnod a szakértő szerint
Hogyan állapítható meg, hogy műanyag-e az adott eszköz?
Ha nem vagy biztos benne, hogy a konyhai eszközöd műanyag vagy szilikon, gondolj arra, hogy a szilikonnak a gumihoz hasonló, tapadós, csúszásmentes textúrája van. A kemény műanyagon viszont könnyebben siklik végig a kezed, még akkor is, ha nem teljesen sima. Egy másik fontos különbség: ha egy műanyag eszközt finoman a konyhapulthoz ütögetsz, kopogó hangot hallasz, a szilikon esetében viszont ez a hang sokkal lágyabb.
Mit használj a műanyag eszközök helyett?
Ha a műanyag konyhai eszközöket más alternatívákra cseréled, akkor nem csak a mérgező anyagoktól tartod távol magad, de nagy eséllyel jóval tartósabb eszközeid is lesznek.
A rozsdamentes acélból készült eszközök akár egy életen át is elkísérhetnek - grillállóak, mosogatógépben moshatóak és könnyen karbantarthatóak. A hátrányuk azonban az, hogy megkarcolhatják a tapadásmentes és zománcozott felületeket. De a rozsdamentes acélból készült eszközökön kívül a szilikonból, fából és bambuszból készült tárgyakkal is érdemes lehet kísérletezni.
Ez a tárgy is veszélyes lehet a konyhádban
A szakemberek úgy vélik, hogy a mikroműanyagok teljes eltávolítása az életünkből „egy elérhetetlen cél”, de néhány kisebb változtatással jelentősen csökkenthetjük a bevitelüket. Egy tanulmány szerint például a műanyag teafilterek milliárdnyi mikroműanyag-részecskét bocsátanak ki, amikor a forró vízbe kerülnek. A szakemberek azt javasolják, hogy válasszunk inkább nem műanyagból készült teafiltereket, vagy használjunk fém teatojást szálas tea készítéséhez.
Forrás: nytimes.com