Ismerd meg a környezettudatos lakberendezési irányzatokat: Eco- chic/Nomad-chic/Etno-chic

2021.március.10.

Az idei lakástrendek folytatásaként megnézzük közelebbről a fenntarthatóság jegyében született stílust, az „eco-chic” –et. Régóta rendkívüli figyelmet kap a környezetszennyezés elleni küzdelem világszerte. A Föld megóvása érdekében tett komoly lépések az egyéni törekvésektől indulnak. Ha az egyes személyek, családok megteszik a minimális odafigyelést – a kezdő lépésnek számító szelektív hulladékgyűjtés mellett – a tudatos vásárlással, akkor előbb-utóbb kiszorulhatnak a piacról azok a gyártói és kereskedelmi szereplők, amelyek nagyban felelősek a feleslegesen keletkezett hulladékért. A fast-fashion jelenség nem csak a ruhaiparban van jelen, hanem a lakberendezésben is.

Ismerd meg a környezettudatos lakberendezési irányzatokat: Eco- chic/Nomad-chic/Etno-chic
Fotó: Getty Images

Ennek ellensúlyozásaként, mint tudatos otthonteremtők tehetjük le voksunkat a fenntarthatóbb lakásberendezés, az eco-chic mellett. Hol is kezdődik a fenntarthatóság, a környezettudatosság a lakberendezésben az épületenergetikán túl?

Az építőanyagok, a festékek, burkolatok, bútoralapanyagok és a dekorációk is hatással lehetnek az egészségünkre. Egy-egy lakásfelújítás során keletkező sitt vagy a kidobásra kerülő elhasznált vagy megunt bútorok által termelődő szemét esetében sem mindegy, hogy az anyagok feldolgozhatóak-e újra vagy örökre otthagyjuk lábnyomunkat a sok műanyag vagy egyéb veszélyes hulladékok okán.

Az Eco-chic stílusban tiltólistán vannak a gyorsan cserélendő silány minőségű, vagy műanyagból készült bútorok, lakáskiegészítők! Nem „chic” a felhalmozás, az impulzus vásárlás! Amik pedig kifejezetten ennek az irányzatnak a „must have” összetevői, azok az ökofestékek, az újrahasznosítható vagy újra feldolgozott bútorok, lakástextíliák, dekorációk valamint fontosak a szobanövények, kézműves tárgyak.

styling: Marand fotó: Marouane Okba
Fotó: Getty Images

Újra feldolgozott ruhaanyagokból készült marokkói rongyszőnyeg (Boucherouite)

A stílus jellemzői a természetesség, lazaság, improvizatív jellegű vegyes berendezés, öreg bútorok használata, a tökéletességre való törekvés kerülése, személyesség.

Styling: Marand, fotó: Marouane Okba
Fotó: Getty Images

Egyszerű matracágy, gyapjú és pamut anyagok, növények és lazasága

Felhasznált anyagok:

Natúr vagy olajozott, esetleg festett fa. Természetes anyagokból készült, kézzel font, csomózott, horgolt, faragott dekorációk. Natúr textíliák, mint lenvászon, gyapjú, pamut . Agyagtálak, kerámia kaspók, fatányérok, fadeszkák, kőporcelán edények, modern terekben a beton is. Az eco-chic szorosan kapcsolódik az egyfajta nomád, vagy etno-jegyekkel is rendelkező irányzathoz.

A természet közeliség azt is jelenti, hogy vissza a gyökerekhez! Bárhol élünk is, minden nép rendelkezik a saját hagyományaival, a rá jellemző népi kultúrával. Az őseink egyszerű életéből vett tárgyak vagy a mai napig nomád életet élő népcsoportoktól származó használati tárgyak dekorációként kellemes kontrasztot adnak a modern tereknek.

Fő színpaletta:

Fehér és azok tört árnyalati, földszínek, a terracotta különböző tónusai, fekete.

Fotó: Maison Aime
Fotó: Getty Images

Farrow & Ball Red Earth No. 64 falfesték. A szín az égetett agyagra emlékeztet, ami az egyik legősibb, amit ember felhasznált.

Berendezés:

A bútorozás fő elemei lehetnek az alacsony fekvőbútorok, pihenőszékek, puffok, minden olyan elem illik a stílushoz, ami valamilyen „földhöz közeli” életre emlékeztet. Kanapé helyett készíthetünk egyedi ülőalkalmatosságokat, mint pl. glettelt, festett ytong alapra fektetett vastag, kárpitozott szivacs, rengeteg díszpárnával.

Fotó: Pinterest
Fotó: Getty Images

Világításként alkalmazzunk természetes anyagból készült lámpabúrákat, sok helyi hangulatfényt, gyertyákat.

Összességében az eco-chic / nomad-chic stílusban a valódi,- tartós,- természetes és környezetbarát anyagok, az emberi kéz alkotta tárgyak, az egyediség és emberközeliség a legfőbb jegyek, amelyekkel könnyen tudunk azonosulni. Az ilyen otthonok kis költségvetésből is megvalósíthatók, ha kellően nyitottak és kreatívak vagyunk!

Szöveg: Szakos Andrea

Ez is érdekelhet

György herceg szívmelengető mérföldkőhöz ért

György herceg szívmelengető mérföldkőhöz ért

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói