Kötőtűvel harcolnak a Városliget fáiért

2016.április.5.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Március 24-én a városligeti Kertem szórakozóhely helyszínén szervezett a Kézimunkások Szakszervezete gerillaakciót. Az esemény egyik főtámogatója és szervezője a GLAMOUR Women of the Year Az év hősnője-díjas Kaufer Virág.

Kötőtűvel harcolnak a Városliget fáiért
Fotó: VörösAnna/BakkiLászló

A résztvevők a gerillakötészet hagyományaihoz visszanyúlva kézimunkákkal díszítették és védelmezték a Városliget Zrt. által pusztulásra ítélt fákat. Így vállalnak szolidaritást azokkal, akik szeretnék, ha a Városliget felújítása és átalakítása a budapestiek bevonásával történne a parkban lévő fák megőrzésével.

Kaufer Virágot, a Greenpeace nemzetközi vezető kampánytanácsadóját kérdeztük:


Pontosan mi ennek az akciónak a célja?

A városligeti fákért aggódunk és a #ligetvédő csoport bátorságát szerettük volna megünnepelni, így kimentük a táborukba és feldíszítettük azokat a fákat, amelyeket védelmeznek.

Miért éppen kötőtűvel harcoltok a természetvédelemért?

A Kézimunkások Szakszervezete Facebook csoport közel 700 megszállott kézimunkázóból és az ő barátaikból áll (meglepően sok közöttünk a pasi). Tagjaink a kézimunkázást arra is használják, hogy egy-egy általuk fontosnak tartott ügyben szót emeljenek. Mi nem festjük, hanem horgoljuk transzparenseinkre az üzeneteket, és azokat kötött felületekre rögzítjük. A manifesztónkban is olvasható, hogy egy békés, befogadó és fenntartható világot építünk, és a kézimunkások a természetes anyagok szelíd átalakításával hoznak létre dolgokat.

Fotó: VörösAnna/BakkiLászló

Hogyan szerveződik egy ilyen akció?

Mivel a csoportnak nincs vezetője, így éppen az válik vezetővé, aki kitalál egy ötletet és bedobja. Ha van érdeklődés, akkor összeáll egy spontán csoport, létrejön egy Facebook esemény, és kitalálják, hogy ki mit csinál: van, aki bejárja, lefotózza és leméri a helyszint, van, aki megtervezi a színeket, van, aki megszervezi, hogy eljussanak a helyszínre az előre elkészített kötött és horgolt darabok. Aztán amikor eljön a nagy nap, összejövünk, hozunk sütit és kávét vagy beülünk valahová, és jó hangulatban, kalákában feldíszítjük a kiszemelt közteret, fát vagy szobrot.

Fotó: VörösAnna/BakkiLászló

Te milyen szerepet töltesz be ebben az egészben?

Alapítója vagyok a Facebook csoportnak, és szoktam szervezni eseményeket én is, leginkább társadalmi vagy környezetvédelmi ügyekkel kapcsolatosan.

Volt-e bármilyen probléma hatóságokkal?
Nem, eddig még nem. Igyekszünk utánanézni a jogi korlátoknak, és ha vannak ilyenek, akkor tájékoztatjuk a résztvevőket, hogy senkit ne sodorjunk bajba.

Volt már ilyen esemény korábban? Ha igen, akkor ez most miben volt más, mint az előzőek?
Igen, számos utcai akciónk volt már korábban: szolidaritást vállaltunk hajléktalanokkal, szerveztünk összejöveteleket a gyermekvasút vagy a Kossuth téri József Attila szobor védelmében rendszeresen díszítünk fákat, a munkáink remekül mutatnak a fákon. Ez az akció abban volt mást, mint a korábbiak, hogy egy egész parkért még sosem álltunk ki!

Mikor szerveztek következőkor hasonló akciót? Hol lehet erről tájékozódni?
Akit érdekel, csatlakozzon a Facebookon a Kézimunkások Szakszervezete csoporthoz, itt mindenről hírt adunk.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője