Csíkok, maxiruha, derékhangsúly teltként? Jöhet! - Kozma Rita plus size stylist tanácsai

2021.június.26.

Alapvetően nem értek egyet azzal, ha az öltözködésben valaki azt mondja, hogy ezt szabad és azt nem szabad. Mi lenne velünk, ha anno Coco Chanel nem vezette volna be a fűző nélküli egyenes szabású vagy épp oversize darabokat, ha Gaultier nem tervezte volna meg Madonnának a híres, hírhedt csúcsos melltartót és sorolhatnám. Épp így, amikor megannyian csak ingatják a fejüket a csíkos ruha-telt nő kombóra azt mondom álljunk meg egy szóra. Nem kell azonnal nemet mondani.

  Fotó: Hegedűs Szonja
Fotó: Hegedűs Szonja

Néhány olyan példát hoztam, amelyekről sokan nem is gondolnák, hogy előnyös lehet egy plus size lánynak, nőnek, de bizony lehet az. Nem mindegy a fazon, a színösszetétel, a minták milyensége és mennyisége, de érdemes kísérletezni vele és nem rögtön legyinteni, hogy: “ah, nekem úgysem áll jól…”

Csíkos ruha

A csíkos szélesít, erősít, kerekít, a telteknek tilos - halljuk oly sokszor. Pedig nagyon nem mindegy milyen az a ruha, hogyan és mivel viseljük, hiszen egy övvel vagy egy kis dzsekivel, boleróval (természetesen hűvösebb időben) tökéletes lehet. Ha egy egyszínű kabátkával, kardigánnal viseljük, akkor az megtöri a csíkok egységét, amelytől karcsúbbnak tűnik a sziluett. Egy egyszerű övvel vagy szalaggal is könnyen karcsúbbá válhat a sziluett, pláne, ha mindehhez a ruha dekoltázs-hangsúlyos. Arra is figyeljünk a választásnál, hogy a csíkok lehetnek sűrűbbek vagy szélesebbek. A sűrűbb csíkozású ruhák általában kevésbé erősítenek, de ez függ az alkattól és a magasságtól is. Választhatunk akár átlósan futó csíkozású ruhát is, amely egy övvel igazi izgalmas stílusjáték és roppant előnyös lehet egy kerekded nőnek.

  Fotó: Szeles-Tiszolczi Lilla/PLUSZ Klub
Fotó: Szeles-Tiszolczi Lilla/PLUSZ Klub

Maxi ruha

A hosszú, bokáig érő ruhákat, szoknyákat gyakran úgy népszerűsítik, hogy csak a magas és vékony nőknek előnyös, pedig itt is hihetetlenül sokat számít a minta, az anyag, hogy sliccelt vagy sem az a szoknyarész. Mivel a telt lányok, nők egy részének nagyobb a melle, így a V-dekoltázs és az empire szabás is ideális lehet (így a mellrész nem olvad egybe a hassal - ez utóbbi erősíthet), hanem elválasztja egymástól. Amennyiben erősebbek vagyunk pocakban, ügyeljünk arra, hogy ne kössük szorosra a szalagot, övet a derekunkon vagy a mell alatt, mert azzal jobban kidomborítjuk a hasunkat. Az apró minták is elterelhetik a figyelmet a plusz kilókról, de fontos, hogy a ruha, amit viselünk ne legyen zsák szabású (kisebb karcsúsítás javasolt).

  Fotó: Szeles-Tiszolczi Lilla/PLUSZ Klub
Fotó: Szeles-Tiszolczi Lilla/PLUSZ Klub
  Fotó: Szeles-Tiszolczi Lilla/PLUSZ Klub
Fotó: Szeles-Tiszolczi Lilla/PLUSZ Klub

Derékhangsúly

Óriási tévhit, hogy egy plus size lánynak nem szabad hangsúlyozni a derekát. Dehogynem! Sokszor jóval teltebbnek tűnik valaki, ha egyenes szabású ruhát választ, de ez a mell és a hát méretével, körfogatával van összefüggésben, ugyanis ha mellben, hátban erősebbek vagyunk, és nem hangsúlyozzuk a derekunkat, könnyen nagyobbnak tűnhetünk. A derékhangsúlyos öltözködésnél arra azonban ügyeljünk, hogy amennyiben emellett tesszük le a voksunkat és esetleg erősebbek vagyunk hasi részen, akkor a szoknya vagy nadrág ne legyen nagyon szűk, testre simuló. Részesítsük előnyben inkább a picit bővebb, esetleg könnyű anyagból készült A-vonalú szoknyákat, egész ruhákat, amely optikailag “homokórásít”. Azaz, az összekép, a sziluett karcsúbbnak tűnik.

  Fotó: Szeles-Tiszolczi Lilla/PLUSZ Klub
Fotó: Szeles-Tiszolczi Lilla/PLUSZ Klub

Plusz egy tanács

Mindenekelőtt arra figyeljünk, hogy miben érezzük jól magunkat. Saját példa: szeretem hangsúlyozni a derekamat, de előfordul, hogy nem. Előfordul, hogy egy hagymaruha vagy egy egyenes szabású ruha sokkal inkább kedvemre való, mint egy homokóra fazon. Mert kényelmesebb, mert azt is csinosnak tartom és mert nem akarom mindig hangsúlyozni a sziluettemet. Itt pedig vissza is utalnék a bevezetőre, miszerint nem kell mindenáron betartani a “szabályokat”, nem csak az lehet csinos, amit egy stílustanácsadó mond (mondom ezt stylistként), hiszen a saját stílus, a személyiség az első. Emellett pedig arról se feledkezzünk meg, hogy attól, hogy valamire valaki egykor azt mondta tilos (lásd például a csíkos ruhákat), hogy az nem tilos.

  Fotó: Hegedűs Szonja
Fotó: Hegedűs Szonja

Javaslom menj el egy üzletbe, vigyél be a próbafülkébe néhány csíkos felsőt, ruhát, vigyél be övet is, vigyél be egy kis dzsekit, blézert is, és nézd meg milyen sokféleképpen viselhető.

Tegyél így az összes többi olyan fazonnal, amiről azt hallottad, olvastad, hogy nem előnyös neked. Aztán ha úgy érzed nem vagy benne “otthon”, akkor hagyd. Lehet később újra megpróbálod, lehet nem, ez már a te döntésed.

Szerző: Kozma Rita

Kövesd Ritát az alábbi közösségimédia-oldalakon!

https://www.facebook.com/KozmaRitaplussize

https://www.instagram.com/kozma.rita/

https://www.tiktok.com/@kozma.rita.styling?lang=hu-HU

Ez is érdekelhet

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

G-Szex

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

10 szexpóz, ami garantáltan kielégít

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.