9 jel, hogy krónikus stressztől szenvedsz

2022. augusztus 23.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A stressz olyannyira jelen van a mindennapjainkban, hogy valószínűleg észre sem vesszük, valójában mennyire vagyunk ingerültek. A testünk teljes ellenálló-képességével igyekszik megóvni bennünket, de van az a pont, amikor már ez kevés, és egyértelmű jeleket ad, hogy valami nincs rendben.

Ha pedig a stressz nem szűnik meg, az idő előrehaladtával krónikus stresszé, vagyis tartós problémává válik, ami a testi és a lelki épségedet is komolyan veszélyezteti. Felismerni azonban nem mindig könnyű, de vannak intő jelek, amikre ha nem érzed magad kiegyensúlyozottnak, mindenképpen érdemes odafigyelned.

1. Rendszertelen az emésztésed

A rendszertelen emésztést gyakran valamilyen ételintoleranciához kötik, pedig sok esetben a stressz a kiváltója. Az agyadban lejátszódó történések nemcsak a lelkiállapotodat, hanem közvetlenül a bélmozgásodat is képesek befolyásolni. A stressz pedig nemcsak az anyagcserédet képes felborítani, hanem gyulladásos bélproblémákat is okozhat.

2. Bőrproblémáid vannak

A bőröd az elsődleges tükre a testedben lezajló folyamatoknak. Ha ideges vagy, a test stresszhormonja, a kortizol növeli a bőröd olajtermelését. Abban az esetben pedig, ha a stressz a beleidre is kihat, azok jelzéseként gyulladásos bőrbetegségeket is kiválthat, például ekcémát, pattanásokat vagy pikkelysömört.

3. Nehezen alszol el

A folyamatos stressz krónikusan magas kortizolszinthez vezet. Ha pedig folyamatosan magas a kortizolszinted, akkor csökkenni fog az alvási ciklusodat szabályzó hormon, a melatonin szintje. Az alacsony melatoninszint következtében pedig kétségtelenül gondot okoz majd az elalvás.

4. Gyakran fáj a fejed

A stressz sok esetben játszik szerepet a fejfájásban. Amellett, hogy önmagában is képes kiváltani, az idegesség alvás közben fogcsikorgatáshoz is vezethet, ami amellett, hogy roncsolja a fogakat, másnap fejfájást is okoz. Ha tehát rendszeresen fáj a fejed, szintén lehet, hogy a krónikus stressz áll a hátterében.

5. Cseng a füled

Az állandó fülcsengés, más néven fülzúgás nemcsak irritáló, de idővel kellemetlen szédüléshez vezethet. Bár ritkább jel, de ha huzamosabb ideje cseng a füled, akkor is érdemes alaposan átgondolnod, mennyire voltál stresszes az utóbbi időben.

6. Elvékonyodott a hajad

Nemtől függetlenül a stressz elvékonyodott hajat is eredményezhet, ami, ha a stressz forrása nem szűnik meg, hajhulláshoz vezet. Nem mellesleg a fokozott stressz arra is ösztönözhet, hogy tudatosan vagy tudat alatt, de tépkedd a hajszálaidat.

7. Rendszertelen a menstruációs ciklusod

Ha magas a kortizolszinted, felborul az a folyamat, amelynek során az agy hipotalapusa eljuttatja azt az információt a petefészeknek, hogy ösztrogént és progeszteront szabadítson fel. Ez viszont elengedhetetlen a normális menstruációs ciklushoz, és hiányában vagy rendszertelenül fogsz menstruálni, vagy több menstruációd is kimarad.

8. Alacsony a libidód

A stressz a nemi hormonok felborításával csökkentheti a libidódat, akárcsak az, ha ideges vagy és folyamatosan máson jár az eszed. Ha biztos vagy benne, hogy vonzódsz a párodhoz, és rendben van a kapcsolatotok, de csak ritkán van kedved a szexez, akkor szintén lehetséges, hogy krónikus stressztől szenvedsz.

9. Gyakran betegszel meg

A krónikus stressz az immunrendszeredet is gyengíti. Ha folyamatosan stresszes állapotban vagy, az immunrendszered nem lesz felkészült a vírusok és baktériumok leküzdésére, így hajlamosabbá válhatsz minden olyan betegségre, ami az utadba kerül.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Szomorú hír érkezett Katalin hercegnéről

Szomorú hír érkezett Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Még nem tudod idén hová menj nyaralni? - Ezt a helyet imádni fogod! (x)

Még nem tudod idén hová menj nyaralni? - Ezt a helyet imádni fogod! (x)

Ezt a 3 kérdést kell feltennünk magunknak, hogy biztosan jó döntést hozzunk (x)

Ezt a 3 kérdést kell feltennünk magunknak, hogy biztosan jó döntést hozzunk (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Jobban odafigyel rád, mint te magadra - A Huawei Watch Fit 3 tökéletes kiegészítő (x)

Jobban odafigyel rád, mint te magadra - A Huawei Watch Fit 3 tökéletes kiegészítő (x)