Munka az Európai Unión belül bárhol? EU-s polgárként minden lehetőséged megvan rá

Talán még meg sem születtél akkor, csak a szüleidtől, nagyszüleidtől tudod, hogy voltak idők, amikor teljesen elképzelhetetlen volt, hogy a magyarok külföldön vállaljanak munkát Nyugat-Európában, sőt még utazni sem volt igazán lehetőségünk, mert nem kaptunk útlevelet. Ma európai uniós állampolgárokként az alapvető jogaink közé tartozik, hogy az EU-n belül bárhol dolgozhatunk, tanulhatunk, élhetünk.

Munka az Európai Unión belül bárhol? EU-s polgárként minden lehetőséged megvan rá
Fotó: Getty Images

Ebben a cikkben a külföldi munkavállalással kapcsolatos jogaidról írunk, és olyan történeteket is bemutatunk, amelyek akár inspirálhatnak is a külföldi tapasztalatszerzésre.

Az Európai Unió legfontosabb értékei között szerepel a szabadság, ami az egyik legfőbb alappillére a társadalmunknak. A szabadság egyik igen praktikus aspektusa az, hogy a tagállamokon belül megadatik neked a szabad mozgás és munkavállalás lehetősége, mert ez minden EU-s állampolgár alapvető joga:

Ennek értelmében, ha például Dániában szeretnél dolgozni, akkor megvan erre minden jogod, a feltételek adottak, a többi már csak rajtad áll. Íme a spanyol Sofia története, akinek az volt a vágya, hogy egy dán étteremben dolgozzon séfként:

Soha nem volt ilyen könnyű az EU-n belül mozogni, dolgozni

Szinte minden családban van valaki , aki külföldön tanul vagy dolgozik akár tartósabban, akár rövidebb ideig. Amikor elhatározod magad, hogy más európai országban próbálsz szerencsét, tisztáznod kell a lakhatásod, az egészségbiztosításod kérdését, tájékozódnod kell az adózási szabályokról, illetve az is fontos, hogy legyen helyi postai címed, bankszámlád és lehetőleg telefonszámod, amin gyorsan és könnyen elérnek.

Ahogyan egy magyar munkahelyre való belépéshez is szükséged van adószámra, TAJ-számra, bankszámlaszámra, úgy ezek külföldi megfelelőjét is a legnagyobb valószínűséggel előre el kell intézned, de mindenesetre pontosan tudnod kell, milyen szabályok vonatkoznak rád, mint munkavállalóra. Sok munkahely segítséget nyújt ebben, de ne félj kérdezni, tanácsot kérni abban az esetben, hogyha ezt nem tennék meg.

Azt mindenképpen tudnod kell, hogy az európaiak akkor is megkapják a nekik járó egészségügyi és szociális ellátást, ha egy másik tagállamba költöznek. Ennek megfelelően a betegszabadságra, az anyasági, apasági szabadságra, de a munkaidő hosszára és a pihenőidőre is léteznek kötelező közös európai szabályok, amelyek az egyes országokban eltérőek lehetnek ugyan, de csak a munkavállalónak kedvező módon.

2019-ben az EP elfogadta az Európai Munkaügyi Hatóság felállításáról szóló terveket is. Az uniós ügynökség 2023-tól működik majd, és abban segíti a tagállamokat és az Európai Bizottságot, hogy egyszerűbben tudják alkalmazni az uniós szabályokat a foglalkoztatás és a társadalombiztosítási rendszerek közötti átjárhatóság terén. Tehát a munkavállalás egyre könnyedebb lesz, ahogy haladunk előre az időben.

Judit története

Judit körülbelül tíz éve a párjával költözött Magyarországról Hollandiába. Építészként úgy döntött, hogy a második mesterfokozatát már urbanisztika szakon végzi el a Delfti Műszaki Egyetemen, amit ezen a területen a világ legjobbjai között tartanak számon, így még ha nem is volt rászorulva, de elvégezte már csak amiatt is, mert érdekelte, és tudta, hogy mindenképpen hasznára válik majd a karrierjében. Nyilván segített neki a későbbi elhelyezkedésben a második, ráadásul immár holland diploma, hiszen azt jól ismerik és tudják mire számíthatnak a tulajdonosa esetében. Kettős diplomával – egy építész és egy városépítész – jóval több ajtó nyílt meg Judit előtt, munkaváltáskor is mindössze két hét alatt sikerült egy nagy cégnél egy nagyon jó állást szereznie Amszterdamban.

Ami pedig a holland nyelvet illeti, az egyetemet angolul végezte és valószínűsíthető, hogy nagyon sok nagy nemzetközi építész cégnél nem feltétlenül szükséges a helyi nyelv ismerete, de mivel Judit városépítészként helyezkedett el és a helyi önkormányzatokkal szoros együttműködésben dolgozik, elengedhetetlen, hogy jól tudjon hollandul. Az sem elhanyagolandó szempont, hogy ha nem beszélné a nyelvet, akkor nem tudna a helyi ügyfelekkel személyesen is kommunikálni, és így projekteket sem vezethetne, ami ugyebár építészként a karrierjében elég nagy hátrányt jelentene számára.

Időközben pedig sikerült saját lakásba is költözniük férjével, tehát biztosan állítható, hogy abszolút jó döntés volt részükről az Európai Unió egyik legnyitottabb és legfejlettebb államában szerencsét próbálni.

Réka története

A pécsi lány esete az iskolapéldája annak, hogy az EU-n belül mennyire könnyen megy a külföldi munkavállalás. Réka 2013-ban költözött ki Frankfurtba, ahova először egyetemi ösztöndíjjal érkezett az ikertestvérével együtt. A következő nyáron már a frankfurti kórházban dolgoztak segédápolóként, és az államvizsga után meg is volt már itt a helyük. Ami a német nyelvet illeti, Réka már régen tanult németül, de persze igazán jól ott helyben sikerült elsajátítania a nyelvet, viszont érdekesség, hogy annak ellenére, hogy volt magyarországi német nyelvvizsgadiplomája, Németországban is kötelezően le kellett vizsgáznia. Réka a könnyű beilleszkedését főleg annak tudja be, hogy „élni” is jött Frankfurtba, nemcsak dolgozni. Szerinte sokan ott rontják el a külföldre költözést, hogy fél lábbal, szívükkel még otthon vannak, és bár az ő szülei, nagyszülei is Pécsen maradtak, az sokat segített az új élet kialakításában, hogy vele volt a testvére. Közben persze további képzéseket végzett a szakmáján belül, jelenleg is intenzív szakápolónak tanul.

Ez talán a német állam és a rendszer rugalmasságának a számlájára írható, de a kórház, ahol dolgozik, minden fontos, letelepedéshez szükséges papírját elintézte, neki csak annyi volt a dolga, hogy lefordíttatta németre a diplomáját, amit automatikusan el is ismertek. Ha valaki nem EU-s állampolgár, annak több szakvizsgát és nyelvvizsgát kell letennie, ameddig hivatalosan is elkezdhet dolgozni a szakmájában.

Tünde története

Tünde sztorija már sokkal kalandosabban indul, ő még a „régi rendszerben” költözött el Erdélyből a párjához Bécsbe, amikor még sem Románia, sem Magyarország nem volt az EU tagja. Ennek már közel 20 éve, de már csak amiatt is roppant fontos a története, mert ebből is láthatjuk, hogy uniós állampolgárokként már micsoda privilegizált helyzetben vagyunk, és most már minden különösebb nehézség nélkül tudunk egyik országból a másikba vándorolni.

Tündének hónapokba telt, ameddig egyáltalán elfogadták a meghívólevelét Bécsben, amivel ki tudott végre menni hosszabb időre Ausztriába még úgy is, hogy a férje osztrák állampolgár volt. Ehhez mérten nem is tudott könnyedén elhelyezkedni az első pár évben, és a letelepedés miatt haza sem tudott látogatni több évig. Francia és olasz tanárként viszont sikerült bébiszitter állást találnia, aztán szépen lassan jöttek a nyelviskolás munkák, többek között a rendőrakadémián is tanított magyart és volt, hogy románt is, de jött például egy múzeumi éjszakai munkás kitérő, ami igencsak megterhelő volt számára fizikailag. A menekültválság idején olyan iskolában is dolgozott, ahol szülőktől elszakadt gyerekeket kellett megtanítani beilleszkedni az osztrák környezetbe. Ma már stabil állása van, évek óta egy bécsi elemi iskolában tanít, és természetesen az osztrák állampolgárságot is megkapta már évekkel ezelőtt.

Kitti története

A külföldi munkavállalókról sokat beszéltünk, de mi a helyzet azokkal, akik esetleg külföldről szeretnének Magyarországra jönni dolgozni? Kitti esete pontosan ilyen. A felvidéki lány egyetemre járt Budapesten, majd itt is helyezkedett el. Szlovákiaiként egyáltalán nem került hátrányos helyzetbe a magyar állampolgárokkal szemben, több körös utánajárás, hivatalokban való sorban állás után sikerült TAJ-számot és adószámot is igényelnie, amivel ugyanolyan könnyedén tudott munkát vállalni, mint bármelyik másik magyar állampolgár.

Ezek azok a kötelező körök, amiket senki sem tud kikerülni, bárhova is megy az Európai Unión belül, csupán országonként változhat ennek a menete. Lehet, hogy a különböző országokban különböző szabályok, iratok szükségesek, de a lényeg, hogy megvan hozzá minden jogod, hogy abban az országban is megkapd ezeket az iratokat, ahol munkát szeretnél vállalni. Van, ahol ezeket már online is el lehet intézni.

Előző cikkünkben már bemutattuk az Erasmus programot, aminek a keretében külföldön tanulhatsz, vagy elvégezheted a szakmai gyakorlatod. Az Erasmus program már csak azért is jó lehetőség, mert ennek köszönhetően belekóstolhatsz abba, hogy milyen külföldön boldogulni. Ha megtetszik ezalatt az idő alatt az ottani élet, és a jövődet rövidebb vagy akár hosszabb ideig máshol képzeled el, mint ahol születtél és felnőttél, akkor reméljük, kellő önbizalommal és minden fontos információval a tarsolyodban vágsz neki ennek a nagy kalandnak – a lehetőség adott, az Európai Unió mindig is biztosítani fogja neked a szabad mozgás és munkavállalás jogát és lehetőségét.

A megjelenített tartalom az EP Kommunikációs Főigazgatósága által támogatott együttműködés keretében készült, annak tartalmáért az Európai Parlament felelősséget nem vállal.

Ez is érdekelhet

Magyar tervezők bemutatója a naplementében - Programajánló

Magyar tervezők bemutatója a naplementében - Programajánló

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját