Ezért ne engedd soha, hogy a kutyád puszit adjon az arcodra

Sokan teljes értékű családtagként tekintünk a kutyánkra, így természetes, hogy szeretettel bánunk vele. Vannak olyanok is, akiknek teljesen természetes, ha hagyják, hogy puszit adjanak az arcukra. Bár kedves szokásnak tűnhet, valójában nagyon is veszélyes lehet, így ha eddig te is hagytad, hogy a kedvenced puszival örvendeztessen meg, ezentúl jobb, ha óvatosabb leszel.

Ezért ne engedd soha, hogy a kutyád puszit adjon az arcodra
Fotó: Getty images/Glamour

Ha van kutyád, bizonyára te is szembesültél vele, mennyire megosztó tud lenni az is, hogy egyáltalán van-e helye bent, az otthonodban, de ha arról van szó, hogy jó ötlet-e puszizkodni vele, csak még több ellentétes véleménnyel szembesülhetsz. Ezt tökéletesen tükrözi az is, hogy néhány hónapja még egy „puszild meg a kutyusod feje búbját, és nézd meg a reakcióját” trend terjedt a TikTokon, ezzel szemben egy orvostanhallgató ugyancsak ezen a platformon arra hívta fel a figyelmet, mennyire veszélyes a dolog.

A kedves gesztus veszélyes is lehet

A kutyánk egy-egy kedves puszival számos baktériumokat is átadhat nekünk, amelyek súlyos esetekben veszélyes betegségeket is előidézhetnek. Ezt pedig még a kedves, szeretettel teli puszik miatt sem érdemes megkockáztatnod.

Bár meglehetősen ritkán fordul elő, hogy egy teljesen ártalmatlannak tűnő kutyás pusziból nagy baj történik, de valóban nem kizárt, hogy olyan veszélyes betegségekhez vezethetnek, mint a szepszis. Igaz ugyanis, hogy a kutyákkal érintkezésbe kerülő emberek többsége egyáltalán nem betegszik meg, de azok, akiknek legyengült az immunrendszerük, máris nehezebben küzdik le a fertőzéseket, és sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve.

Egyetlen kutya sem kivétel

Ha a baktériumokról van szó, nem számít, hogy milyen fajta vagy mennyire ápolt a kutyád, minden esetben érdemes elkerülnöd a vele való puszizkodást, hiszen nincs olyan módszer, amellyel biztosan megakadályozhatnád a bajt. Ráadásul egyes kutyáknak még olyan rossz szokásai is vannak, hogy meglehetősen kellemetlen és még több baktériummal teli dologba is beleszagolnak, vagy akár meg is nyalogatják. Bizonyára te sem szívesen érintkezel a már a kukában landolt dolgokkal, nem is beszélve a kutyák ürülékéről, így ne is add meg az esélyét annak, hogy valamiféleképpen a belőlük származó baktériumok a te arcodon landoljanak.

5 kisállat, amit nyugodtan tarthatsz lakásban

Mi a helyzet más háziállatokkal?

Gyakorlatilag minden, ami a puszi szempontjából igaz a kutyára, az a macska esetében is így van. Egyes háziállatokat pedig, mint például a hüllőket, még csak megsimogatni sem jó ötlet. Sőt, minden velük való interakciót jobb, ha egy alapos kézmosás követ. Ha pedig madarakat tartasz az otthonodban, rájuk különösen vigyázz: bár ritka az, hogy valaki a madarainak akarna puszit adni, ilyen tényleg eszedbe se jusson, sőt a szájuk környékét se érintsd meg. Nem képesek ugyanis leküzdeni a baktériumokat, ha pedig olyan anyagok kerülnek rájuk, amik a rúzsokban vagy a balzsamokban találhatóak, az egyenesen mérgező is lehet számukra. Így a legjobb, ha a szeretetedet mind a kutyád, mind pedig más háziállatok esetében nem arcra puszival fejezed ki.

Forrás: original.newsbreak.com, animals.howstuffworks.com

Még több veszélyes szokás, amit inkább kerülj el:

Ez is érdekelhet

Paco Rabanne, a divattervező, aki a hatvanas évek óta hirdette, hogy túlságosan megalkuvóak vagyunk a divatban

Paco Rabanne, a divattervező, aki a hatvanas évek óta hirdette, hogy túlságosan megalkuvóak vagyunk a divatban

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói