„Mi, nők ahelyett, hogy rivalizálnánk, fogjuk meg egymás kezét” - interjú a GLAMOUR Women of the Year Az év énekesnője díj nyertesével, Lábas Vikivel

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A 2023-as GLAMOUR Women of the Year Az év énekesnőjének járó díjat a Margaret Island frontembere, Lábas Viki vihette haza. Interjúnkban Vikit többek között arról kérdeztük, mit jelent számára ez az elismerés, hisz-e a férfi-női egyenlőségben, és hogyan készülnek 10. évfordulójukra.

Lábas Viki egyáltalán nem számított rá, hogy ő viszi el a GLAMOUR Women of the Year Az év énekesnőjének járó díjat
Lábas Viki egyáltalán nem számított rá, hogy ő viszi el a GLAMOUR Women of the Year Az év énekesnőjének járó díjat
Fotó: GLAMOUR/Ajkai Dávid

A zenekar megalakulása óta hosszú utat járt be, de mondanivalójuk mit sem változott az évek során: dalaik a nyitottság, az elfogadás és a szabadság jegyében születnek. Lábas Viki a zenekar szellemiségéhez méltón végtelen kedvességgel és készségesen fogadta interjúfelkérésünket, és őszintén válaszolt minden kérdésünkre.

HIRDETÉS

Jó élményekkel távoztál az idei GLAMOUR Women of the Year gáláról?

Minden évben nagyon várom az eseményt. Ez az az este, amikor olyan emberekkel is találkozhatok, akikkel év közben nincsen lehetőségem. Mindenki elfoglalt, sokat dolgozik, ezért jó érzés, hogy ilyenkor ennyi csajszival van lehetőségem beszélgetni, és megoszthatjuk egymással, hogy kivel mi történt az elmúlt időszakban.

Milyen érzés számodra, hogy te kaptad a legjobb énekesnőjének járó díjat?

Nagyon-nagyon jól esett. Ez már a harmadik jelölésem volt, de őszintén szólva egyáltalán nem számítottam rá, hogy nyerhetek. Hatalmas elismerés, ugyanakkor szerintem nem ezért csinálja az ember, hanem mert szeretné az üzenetét eljuttatni a közönséghez. Viszont akármikor ránézek majd erre a díjra, a sok szép emlék fog eszembe jutni, mert az elmúlt években minden egyes gálán voltak élménydús beszélgetések - számomra ez a rendezvény a női energiákat testesíti meg.

Lábas Viki nyerte el 2023-ban Az év énekesnőjének járó díjat a GLAMOUR Women of the Year gálán
Fotó: Generál Kristóf/Glamour

Hiszel a férfi-női egyenlőségben?

Abszolút. A mi szakmánkban sokkal több a férfi, mint a nő, viszont engem az alkotómunkám során sokszor ők inspirálnak, ezért, illetve a közös munkáért és élményekért hálás vagyok nekik. A cél mégis az, hogy a világban jól megférjünk egymás mellett, és egyenlő szinten tudjunk létezni. Abban hiszek, hogy ha mindkét fél megfelelően tud kommunikálni, kiegyenlítődik a mérleg.

Kiállnak a női egyenjogúság mellett a Margaret Island férfi zenészei is

Kiállnak a női egyenjogúság mellett a Margaret Island férfi zenészei is

Mi a legfőbb üzenet, amit szeretnétek átadni a dalaitokon keresztül?

A mi zenénk mondanivalója a nyitottság, az elfogadás és a szabadság, hiszen szeretni csak úgy lehet, ha szabadon szerethetünk, és úgy, ahogyan mi szeretnénk. A zenekarral nagyon szerencsések vagyunk, mert mindannyian pozitívan látjuk a világot. Nyilván vannak rosszabb időszakok, de azokat ilyenkor dal formájában kiírjuk magunkból. Több olyan is van köztük, amikre lehet támaszkodni, amikor valaki például összetöri a szívünket. Számunkra az a fontos, hogy aki hallgat minket, tudja, nincs egyedül az érzéseivel, hiszen mindannyian ugyanazokon a nehézségeken megyünk keresztül. Mindenkinek megvan a saját története, mégis egyek vagyunk és megértjük egymást. Úgy gondolom, hogy akinek van arra lehetősége, hogy egy nagyobb közönség által figyelmet kapjon, neki az a feladata, hogy az ismertségét jóra fordítsa és fontos ügyekre hívja fel a figyelmet. Arra törekszünk, hogy megmutassuk: képesek vagyunk elérni az álmainkat, és együtt át tudjuk hidalni a legnagyobb akadályokat is.

Te hogy látod, mi az elfogadás kulcsa?

Nagyon hiszek a női összefogásban, és annak érdekében, hogy ezt az erőt egyesítsük, tavaly a Budapest Parkos koncertünk is a Flower Power szellemiségben jött létre; csak női dalszerzők léptek fel, illetve női szervezeteket is lehetett támogatni. Számomra nagyon fontos, hogy mi, nők megfogjuk egymás kezét, ahelyett, hogy csúnya módon kijátsszuk egymást és rivalizálunk. Inkább nézzünk a másik szemébe, és legyünk nyitottak arra, hogy megismerjük őt. Soha ne ítélkezzünk, hanem próbáljuk meg beleképzelni magunkat a másik helyzetébe, mert nem tudhatjuk, milyen élettörténete van és min megy keresztül.

Szerinted hogyan tudják a nők legjobban támogatni egymást?

Szerintem nem nőként, hanem alapvetően emberként nehéz helytállni a zeneiparban; önazonosak maradni ezekben a szituációkban, és úgy összességében a világban. Viszont amikor például beül mellém a buszba egy lány, teljesen más lesz a hangulat. Ebben a férfi uralta szakmában a női kommunikáció nagyon sokat tud segíteni. Ilyenkor egy másfajta támogatást és megértést érzek, de kell is ez a támasz. Nőként mi mélyebben kapcsolódunk egymáshoz - sokszor szinte már azonnal “halljuk a másik gondolatait.” Ez pedig teljesen érthető, hiszen az empátia a legnagyobb erősségünk. A legegyszerűbb dologgal tudjuk talán a legjobban támogatni egymást: a jelenlétünkkel és az elfogadásunkkal.

A karrieretek hosszú utat járt be. Milyen tervekkel tekintetek a jövő felé?

Jelenleg folyamatosan stúdiózunk, készül a következő albumunk. Mindig azt mondjuk, hogy a hangzás ezúttal kicsit más lesz, de eddig rendszerint azt a visszajelzést kaptuk, hogy megmaradt igazi “margaretesnek.” Az a terv, hogy most tényleg kicsit elmozduljunk a pop-rock irányába. Gőzerővel írjuk a dalokat, és reméljük, hogy az új lemezünket is örömmel fogadja majd a közönség. Zenekarunk jövőre lesz 10 éves, amit szeretnénk méltóképpen megünnepelni, hiszen ez alatt az egy évtized alatt rengeteg minden történt velünk, úgyhogy bőven van mit feldolgozni.

Nézd meg az 2023-as GLAMOUR Women of the Year legemlékezetesebb pillanatait:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

3 szuper termék, amivel örökre elbúcsúzhatsz a borotválkozás utáni szőrbenövéstől

3 szuper termék, amivel örökre elbúcsúzhatsz a borotválkozás utáni szőrbenövéstől

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)