Ezek most a legbiztonságosabb országok a világon

2022.július.3.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ha éppen a nyaralásodat tervezed, de még nem választottad ki az úti célt, egy dolgot mindenképpen érdemes elhatároznod: bárhova is utazol, legyen biztonságos.

Ezek most a legbiztonságosabb országok a világon
Fotó: Getty Images

A rengeteg félretájékoztatás és kétes hírnév miatt azonban nehéz lehet eldönteni, hogy mely országok biztonságosak - van azonban egy minden évben elvégzett kutatás, ami neked is segíthet eligazodni.

Annak eldöntésében, hogy mely országok a legbiztonságosabbak, az Institute of Economics and Peace (IEP) lehet talán a legnagyobb segítséged: minden évben közzéteszik ugyanis a Globális Béke Indexét (GPI), amely a globális békesség adatvezérelt mérése. Az idei eredmények azt mutatják, hogy a béke átlagos szintje 0,07%-kal romlott az előző évhez képest, ami nem meglepő, tekintve, hogy a koronavírus-járvány szinte mindenki életét felforgatta.

A jelentésben megjegyzésre került, hogy bár egyes tényezők (például a terrorizmus áldozatainak száma) az idő múlásával javultak, a koronavírus-járvánnyal összefüggő erőszakos incidensek például legalább 158 országban voltak jelen. Ami talán meglepő, hogy a jelenlegi események ellenére a legfrissebb GPI-rangsorok meglehetősen hasonlítanak a korábbi évekhez (az első helyen álló ország 13 éve változatlan).

A lista összeállításához az IEP 163 nemzetet rangsorolt a béke három területe alapján: a társadalmi biztonság és védelem szintje, a folyamatban lévő hazai és nemzetközi konfliktusok mértéke és a militarizáltság mértéke. Minél alacsonyabb lett a pontszám (5 lehetett a legmagasabb), annál biztonságosabb jelenleg az adott ország. Na de vajon mindezek alapján mely országok most a legvonzóbb úti célok?

10. Kanada

Pontszám: 1,33

Fotó: Getty Images

Annak ellenére, hogy Kanada területe nagyobb, mint déli szomszédjáé, sokkal előrébb végzett, mint az Egyesült Államok. Az ország a gyűlölet-bűncselekmények megdöbbentő növekedéséről számolt be (különösen az ázsiaiak ellen), és gazdasága visszaesett a világjárvány idején, de összességében javult a pontszáma a tavalyi évhez képest, köszönhetően az alacsonyabb bebörtönzési aránynak és az egy főre jutó fegyverexport visszaesésének.

9. Csehország

Pontszám: 1,329

Fotó: Getty Images

A Cseh Köztársaság kiemelkedő eredményt ért el az alacsony bűnözési ráta, az alacsony katonai kiadások és a terrorizmus alacsony hatása tekintetében. Még a zsebtolvajlás sem jelent nagy problémát az olyan nagyvárosokban, mint Prága, így az ország kifejezetten ideális célpont lehet, ha nyugodtan szeretnél pihenni vagy kirándulni.

8. Írország

Pontszám: 1,326

Fotó: Getty Images

Írország idén újonnan került be a top 10-be, és három helyet ugrott feljebb néhány erőszakos bezárás ellenes demonstráció ellenére. Az ország viszonylag alacsony bűnözési rátája, jó gazdasága, valamint boldog és barátságos lakosai több mint kárpótlóak voltak a világjárvány okozta csapásokért.

7. Svájc

Pontszám: 1,323

Fotó: Getty Images

Noha 2020-ban hiányzott a top 10-ből, Svájc idén az élre került az alacsony bűnözési ráta és az egy főre jutó nagyon magas jövedelem miatt. A fegyverexport tekintetében ugyan gyengén teljesített - valójában az elmúlt öt évben a tíz legmagasabb egy főre jutó fegyverexportőr közé tartozik -, de egyértelműen elég biztonságos más területeken ahhoz, hogy ilyen előkelő helyen szerepeljen.

6. Ausztria

Pontszám: 1,317

Fotó: Getty Images

2020 és 2021 között Ausztriában volt a második legnagyobb békeromlás Európában (Görögország után), bár továbbra is a világ egyik legbiztonságosabb országa. A békesség hanyatlása egy 2020. novemberi bécsi terrortámadás eredménye volt, bár a kormány gyorsan reagált egy új törvényi szabályozással amely sokkal alaposabban figyeli terrorista bűnözőket. Az ország továbbra is magas pontszámokat ér el a szilárd üzleti környezete és a szomszédaival fenntartott jó viszonya miatt.

5. Szlovénia

Pontszám: 1,315

Fotó: Getty Images

Szlovénia 2020-ban tört be először a top 10-be, és idén is ott tudott maradni (néhány helyet még előre is ugrott), köszönhetően a rendkívül alacsony bűnözési rátának és a terrorizmus alacsony kockázatának. Mindegy, hogy általánosságban véve gyönyörű helyekre vágysz, vagy szeretnéd felfedezni Európa legszebb kastélyait vagy tavait, Szlovénia ezen lehetőségek mellett arra is garancia, hogy nyugodtan aludhatsz a nyaralás ideje alatt.

4. Portugália

Pontszám: 1,267

Fotó: Getty Images

Portugália az elmúlt években jelentős előrelépéseket tett a békesség terén. 2014-ben az ország kilábalóban volt a pénzügyi válságából, és a 18. helyre került a GPI-n. Ma a gazdasági fellendülés és az alacsony ráta jelképe. Ha ehhez hozzáadjuk a mediterrán klímát és a megfizethető egészségügyi ellátást, nem csoda, hogy sokan döntenek úgy, hogy itt vonulnak nyugdíjba aranykorukban.

3. Dánia

Pontszám: 1,256

Fotó: Getty Images

Dániában a konfliktusok fő forrása az, hogy jobb-e az északi parton nyaralni, vagy télen bekuckózva, az otthon melegében lenni (hygge). Adatfronton a nemzet jól működő kormányával, alacsony szintű korrupciójával és az erőforrások igazságos elosztásával tűnik ki. Nem mellesleg Dánia egyike annak a 29 országnak, ahol a nők észrevehetően elégedettebbek a saját életszínvonalukkal, mint a férfiak.

2. Új-Zéland

Pontszám: 1,253

Fotó: Getty Images

Új-Zélandon rendkívül alacsony a hazai és a nemzetközi konfliktus (legalábbis más országokhoz képest), ezért volt olyan hihetetlenül szomorú sokk a 2019-es Christchurch-i lövöldözés. Szerencsére az elmúlt néhány évben viszonylag jól mentek az ország dolgai, és ebben az évben igen kismértékű romlást könyvelhetett el a fegyverimport és a katonai kiadások növekedésének köszönhetően.

1. Izland

Pontszám: 1.1

Fotó: Getty Images

Izland ismét a legbékésebb ország az egész világon, ezt a pozíciót pedig már az index 2008-as felállítása óta tartja. A skandináv nemzetnél a legalacsonyabb katonai kiadások és a nemzetközi konfliktusok aránya a világon, és a 100 ezer főre jutó bebörtönzöttek száma (mindössze 33) is itt a legalacsonyabb Európában.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

7 könnyen betartható módszer, ha szeretnél sokkal hatékonyabb lenni

7 könnyen betartható módszer, ha szeretnél sokkal hatékonyabb lenni

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Idén visszatérünk a 90-es évekbe - mutatjuk az 5 legtrendibb cipőt (x)

Idén visszatérünk a 90-es évekbe - mutatjuk az 5 legtrendibb cipőt (x)

PR

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

Mihez kezdj, ha megszorultál anyagilag? (x)

PR

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

PR

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)