Ez a világ legegészségesebb 3 fogásos menüje: csökkenti a gyulladást és javítja az agy egészségét is
Egy vezető élelmiszerkutató összeállította a tökéletes háromfogásos menüsort, melynek segítségével a lehető legtöbb tápanyagot juttathatjuk be a szervezetünkbe. A hab a tortán, hogy a fogások nemcsak extrán egészségesek, de ínycsiklandóan finom is.
Ezeket láttad már?
A tökéletes háromfogásos menü három fontos szempontnak is eleget tesz: pozitívan hat a fizikai és a szellemi egészségedre, ráadásul az ízlelőbimbóidat is kielégíti. És az egészben a legjobb, hogy desszert is jár hozzá!
Dr. Paul Berryman vezető élelmiszerkutató több mint 4000 egészségügyi állítást tanulmányozott, majd a gyakorlatban is alkalmazta a kutatásait, melynek köszönhetően összeállította „a világ legegészségesebb menüsorát” - derül ki a Men's Health beszámolójából. Mutatjuk, milyen ételeket tartalmaz!
Előétel: lazacterrine olívaolajjal leöntött salátával
Az omega-3 zsírsavakban gazdag lazac fogyasztása segíthet a gyulladások leküzdésében, valamint javíthatja az agy és a szív egészségét. Sőt, az izomműködésre is pozitív hatással lehet - képes csökkenti az izomfájdalmat és mérsékelheti az idős korral járó izomvesztést.
Az olívaolaj fogyasztása pedig azért kiemelkedően fontos, mert tele van polifenoloknak nevezett növényi vegyületekkel, melyek nemcsak a vércukorszintre vannak jótékony hatással, hanem az emésztés és a bélrendszer egészségét is támogatják. Továbbá a polifenolok öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkeznek, miközben védelmet nyújtanak a különböző korral összefüggő betegségek ellen.
Ez lehet a világ legegészségesebb zöldsége: egy 104 éves nő minden nap evett belőle
Főétel: csirkés-lencsés ragu
A csirkés-lencsés raguban található állati és növényi fehérjék rendkívül hasznosak az izmok és a csontok egészségének támogatása szempontjából. A fogásban szereplő zöldségek és hüvelyesek továbbá rostban is gazdagok, ami az emésztéstől kezdve az egészséges koleszterinszint fenntartásán át az olyan betegségek valószínűségének csökkentésében is segíthet, mint a rák és a cukorbetegség.
Dr. Berryman azt tanácsolja, hogy a ragut teljes kiőrlésű zsemlével tálaljuk, amely a rostok mellett lassan felszabaduló szénhidrátokat is tartalmaz, így egyenletes és tartós energiaforrást biztosít.
Desszert: dióval megszórt joghurtpuding
Bár elsőre talán te sem gondolnád, hogy a puding része lehet a világ legegészségesebb menüsorának, Dr. Berryman szerint mégis ezzel a desszerttel érdemes megkoronáznunk a lazac terrine-t és a csirkés-lencsés ragut. Azt azonban kikötötte, hogy élőflórás joghurtból érdemes készíteni és dióval ajánlott megszórni.
Az élőflórás joghurt bélbarát probiotikumokat tartalmaz, valamint rengeteg kalciumot, ami támogatja a csontok egészségét. Emellett tele van fehérjével, ami számos testi funkció működéséhez elengedhetetlen - beleértve a sérült szövetek helyreállítását, a testsúlyszabályozást, valamint az egészséges bőr és haj elősegítését.
A diós feltét szintén sokoldalú finomság: egészséges zsírokból, vitaminokból és antioxidánsokból áll, melynek köszönhetően jótékony hatással van a szívre, az emésztőrendszerre, sőt, még a hangulatunkat is pozitívan befolyásolja.
Ha úgy érzed, nem tudsz kiigazodni az diétás tippek útvesztőjében, ezt a menüsort - vagy a menüsor egy-egy fogását - bármikor bevetheted. Ne feledd, a táplálkozás az egyik alapköve az egészségünk megőrzésének! Az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás fontos része a jó egészség megőrzésének, és segíthet abban, hogy a lehető legjobban érezzük magunkat. Ez azt jelenti, hogy az élelmiszerek széles választékát kell fogyasztani a megfelelő arányban, és a megfelelő mennyiségben - írja az NSH (National Health Service).
Forrás: mirror.co.uk