Mindenki művészi arcképeket posztol, pedig nagyon komoly veszélyt jelenthet

Elárasztották az internetet a nagyon színes, rajzfilmszerű, sajátos hangulatú, már-már művészinek is beillő arcképek, amelyben valaki egy másik dimenzióból érkező tündérként vagy éppen űrhajósként és még ezer más furcsa, de mindenképpen jól kinéző és teljesen egyedi módon jelenhet meg. Látványos? Nagyon Veszélytelen? Egyáltalán nem az.

lensa ai
Timothée Chalamet találkozása a Lensa Al nevű applikációval
Fotó: GLAMOUR archívum

Azt már tudjuk, hogy az interneten minden csak látszólag van ingyen. A közösségi oldalak nagyon jól keresnek azon, hogy kiismerik a szokásainkat, hogy mi az, amit szeretünk vagy éppen mitől rettegünk, majd eladják a nagy cégeknek, akik így pont azt tudják hirdetni számunkra, amire szükségünk van. Az adataink óriási értéknek számítanak, gyakran nem is sejtjük, mennyire, és mennyi módon juthat olyan kezekbe, amit érdemes lenne elkerülnünk, ezért érdemes tisztában lenni a veszélyekkel.

Mi ez az egész?

A mesterséges intelligencia ezernyi módon képes megkönnyíteni az életünket. Ha mást nem is, azt mindenki tapasztalja, hogy milyen jó fotókat tud készíteni a telefonjával. Korábban népszerű volt az öregítő filter, ahogyan egy rakás olyan applikációval lehet találkozni, amelyekbe elég feltölteni a fotónkat, és kicsit átszabja az arcunk, sminkel, csirkefejet készít vagy éppen csak új frizurákat tudunk vele kipróbálni. Az ilyen jellegű alkalmazások a semmiből bukkannak fel, és rengeteget lehet belőle találni, az viszont sokkal izgalmasabb kérdés, hogy kik állnak ezek mögött. A mostani őrület mögött a Lensa AI nevű alkalmazás áll. Fel kell tölteni magunkról 10-15 képet, kiválasztani egy stílust, majd várni. A mesterséges intelligencia viszont nem módosítja a feltöltött fotót, hanem valóban új képeket alkot, és meg kell hagyni, tényleg meggyőző a végeredmény.

Ismerd meg jobban ezt a céget

A Lensa AI az applikáció neve, vagyis ebből még túl sok információ nem derül ki. A fejlesztő a Prisma Labs, akik 2016-ban egy hasonló, de kevésbé sikeres alkalmazást dobtak piacra. Talán még sokan emlékeznek arra, mikor bármilyen telefonnal készült képből lehetett festményszerű fotókat készíteni. Ez mostanra egy teljesen alapszintű dolog lett a legtöbb fotós alkalmazásban. A Lensa avatarjai azonban mások. Az emberek fejvesztve cserélik le a profilképeiket vagy csak posztolnak magukról fotót. Miután itthon és külföldön is több híresség is rátalált, a népszerűsége egyre csak növekedett, a becslések szerint már nagyjából négymillió embert szippantott be, és a fizetős, és még egyedibb képek reményében több mint 8 millió dollárt költöttek.

Nem is gondolnád, mennyi mindent lehet előcsalogatni a Google titkos kódjaival

Ártatlannak tűnik, de nem az

Jópofa, senkit sem bántó, ártatlan kis alkalmazásnak tűnik, de ahogyan a Telex Hubert Csaba kiberbiztonsági szakértő nyomozása alapján írja, a szálak annak ellenére vezetnek Oroszországig, hogy felületes nyomozást követően egy egyszerű amerikai cégről van szó, azonban kicsit tovább nyomozva kiderül, hogy a cég weboldalát 2016-ban orosz IP-címről jegyezték le, és a társalapítók is oroszok, az adatközpont, ahogyan a munkatársak pedig Cipruson találhatóak. Ez persze nem jelenti azt, hogy egészen biztosan azonnal az orosz titkosszolgálatnál kötnek ki a fotóink, ahogy azt sem lehet állítani, hogy a cég nem tartja be az adatvédelmi tájékoztatóban foglaltakat, azonban kiberbiztonsági szakértők figyelmeztetnek, hogy fontos tisztában lenni a felhasználóknak, hogy az adataik, köztük az arcképed esetleg veszélyben lehetnek. Megijedni nem kell, de azért mégsem feltétlenül érdemes az arcképed átadni, főleg ha olyan pozícióban dolgozol, ahol visszaélhetnek vele például a deepfake-ek világában.

Ezekre még mindenképpen figyelj!

  • A cég használhatja és terjesztheti az elkészült képeket. A Wired megkeresésére a cég vezetője elmondta, hogy a feltöltött fotókat a lehető leghamarabb törlik a szervereikről, amelyek fizikailag az Egyesült Államok területén találhatóak. Viszont használhatnak harmadik féltől származó analitikai, azonosítói és egyéb adatokat is kezelő kiegészítő programokat. Ez persze nem valószínű, hogy kifejezetten magas biztonsági kockázatot jelent, de a cég azt ígéri, hogy a privacy@lensa-ai.com címre küldött email után nem csak a fotókat, de minden, a felhasználóhoz köthető adatot törölnek.
  • Ne felejtsd el azt sem, hogy nagyon sok kiváló illusztrátor és alkotó várja a felkérésed itthon és külföldön is. Ha valami valóban egyedit, megismételhetetlent és értékeset szeretnél, akkor gondolkodj el azon, hogy a Lensa képeire szánt pénzből inkább egy hús-vér művészt támogass!
  • Jól gondold át, hogy milyen fotókat töltesz fel. Ahogyan egyébként sehova máshova, úgy ide sem jó ötlet gyerekekről készült fotókat feltölteni, ahogyan a meztelen fotókat is kerülni kell. Az applikáció nem generál ugyan meztelen képeket, de vannak olyan alkotásai, amelyek meglehetősen szexualizálják az alanyt, és alapvetően sem gyerekeknek készült. 
  • A mesterséges intelligencia tud furcsa dolgokat alkotni. Lehet, hogy nem lesz két fejed, de lehet, hogy a végeredményt sértőnek, szexistának vagy rasszistának találod majd. 
  • Használat után töröld le az applikációt! Ha megírtad az emailt, hogy töröljék le az adataidat, utána érdemes a telefonodról is eltávolítani. Ezt egyébként érdemes megtenni a többi olyan alkalmazással is, amelyek csak a helyet foglalják a telefonodon.

Ezekre is érdemes odafigyelned az interneten

Ez is érdekelhet

Apa lesz Daniel Radcliffe, a Harry Potter-filmek főszereplője

Apa lesz Daniel Radcliffe, a Harry Potter-filmek főszereplője

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói