Ma van a Föld napja! Így vágj bele a környezettudatos életmódba

2022.április.22.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Minden apró lépés számít, amit azért teszünk meg, hogy élhetőbb hellyé változtassuk környezetünket. A Föld napja alkalmából bemutatjuk azokat az öko termékeket és márkákat, melyekkel bárki kreatív módon átállhat egy fenntarthatóbb életmódra. Néhány tippet is adunk, amikkel még jobban óvhatjuk a természetet.

Hol van a határ a felelősségteljes vásárlásban a minőségi termék és a túlzott luxus között? Mikor kellene valóban elkerülni a műanyagot, s mikor nem, és miért ne cseréljük le a tömörfa bútorunkat azonnal, még akkor se, ha karcolás van rajta? Ilyen kérdésekben ad tanácsot Michaela Manakova category manager, a Bonami bútor szakértője, a háztartási kiegészítőkkel és bútorokkal foglalkozó webáruház legújabb kampányban.

A Bonami csapata minden év április 22-én megemlékezik a Föld Napjáról valamilyen formában. Ez a nap eredetileg a bolygó pusztítására adott reakcióként jött létre a hetvenes években, ám azóta a helyzet drámai módon romlott. Próbálunk egyre felelősségteljesebb megközelítéseket alkalmazni. Kevesebb, de minőségi áru vásárlására ösztönözzük vásárlóinkat, ami hosszú távon sokkal fenntarthatóbb. Ez a tendencia még dióhéjban van. A minőség prioritása a mennyiséggel szemben határozottan a helyes út, különösen bútorok és kiegészítők vásárlásakor.

Ezen túlmenően a drágább, masszív anyagból készült darabok sokkal patinásabbak, így kissé könnyebb felülkerekedni a kisebb karcolásokon, amelyeket megfelelő gondossággal még meg is lehet javítani – míg egy olcsóbb műanyag vagy a laminált kiegészítők gyakran javítás nélkül mennek egyenesen a hulladékgyűjtőbe.

A műanyag nem madárijesztő

A gyapjú, pamut, vagy juta, azaz a növényi rostokból készült anyagok könnyen lebomlanak a természetben, így kiegészítőként nem használjuk őket hosszú távon, de az újrahasznosított műanyagot igen – ezért a háztartási vagy dekor textíliák vásárlásakor ezekre az anyagokra érdemes összpontosítani. A Fab Hab szőnyegek például kiválóak, amelyeket nem csak szabadban lehet használni. Hihetetlenül tartósak, újrahasznosított műanyagból készültek és jól is néznek ki. Hasonlóképpen a Green Decore szőnyegekhez.

Sokan kerülik a műanyagot annak érdekében, hogy környezetbarát megoldást válasszanak. Ám ez néha éppen hogy kontraproduktív vagy szükségtelen. "A műanyagnak mint alapanyagnak nem kell ellenségnek lennie, kivéve, ha egyszer használatos. Például egy műanyag ételhordó, amiben minden nap ebédet szállítunk, sokkal jobb megoldás, mintha elvitelre vásárolnánk ételt nap mint nap olyan csomagolásban, ami később biztosan a szemétben végzi, vagy legjobb esetben a szelektív hulladékgyűjtőben."- világít rá Michaela.

Greenwashing: Nem minden zöld, ami fénylik

Ha egy márka hirtelen elkezd újrahasznosított műanyagból készült kollekciót gyártani, de ez még mindig csak a kínálatának a töredéke és a maradékot Ázsiában állítja elő órási hulladékvíz kibocsátással és katasztrofális munkavállalói körülmények között, az nem túl fenntartható. Ezt a jelenséget zöldmosásnak nevezzük. Természetesen ez az első lépés az elszámoltathatóság felé, de nem valószínű, hogy egy vállalat egyik napról a másikra megváltoztatja stratégiáját, vagy rövid időn belül teljesen átáll a biogazdálkodásra. "A zöldmosás nagyon aktuális téma, ami mellett a bútorgyártók vagy a tervezők sem mennek el. Ebben az esetben a végfelhasználónak még nehezebb átlátni a folyamatot. Például a különböző minőségi és származási bizonyítványok a sok mutató közül csak egyet jelentenek. Ha a terméken fel van tüntetve FSC jelzés, az azt jelenti, hogy az előállításához használt fa alapanyagú termékek felelősen kezelt erdőkből, gazdaságokból származnak, ezért nem kell, hogy bűntudatunk legyen annak megvásárlásakor " – magyarázza Michaela Manakova, a Bonami szakértője.

A lokális termelés kevésbé környezetszennyező, ami nem jelent akkora terhet a bolygó számára – néha még az sem elég, hogy a termék az EU-ból származik, jobb ha helyben gyártják – vagyis olyan márkákat érdemes választani, amelyek saját térségünkben állítják elő termékeiket, mely folyamat során helyi munkavállalókat foglalkoztatnak és olyan származású anyagokat használnak a gyártás során, amelyek nem járták be egész Európát vagy akár az egész világot, és nem hagynak óriási ökológiai lábnyomot.

Egy jó tipp: Minél több információ, annál jobb

Ha felelősségteljesen szeretnénk vásárolni – különösen az interneten, – akkor ügyeljünk arra, hogy az adott márka az anyagon kívül milyen információkat oszt meg termékeiről. A környezetbarátabb, felelősségteljesebb helyi cégek nem félnek szinte mindent elmondani. Leírásuk részletesebb, a termékről az összes lehetséges információt megtaláljuk az anyag eredetétől kezdve a gondozásig vagy a részlet fotókat róla. Ha egy márka törődik ezzel, az általában a termék tényleges minőségéről is árulkodik.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: A Rák szabaduljon meg a múlttól, a Szűz külföldi munka felé kacsintgat

Napi horoszkóp: A Rák szabaduljon meg a múlttól, a Szűz külföldi munka felé kacsintgat

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője