Ezért fontos, hogy mindig megmelegítsd a maradék ételt, mielőtt megeszed

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az ünnepekhez közeledve sokan egyre több időt töltünk a konyhában, és akkor is főzünk különféle finomságokat, ha máskor nem igazán jut rá időnk. Természetesen ilyenkor és az év bármely más napján is jó ötlet, ha több napra főzünk. Ez rendben is van, azonban arra mindig figyelni kell, hogy megmelegítsük a maradék ételt étkezés előtt.

A maradék étel tárolási módja nagyon fontos
A maradék étel tárolási módja nagyon fontos
Fotó: monkeybusinessimages/Getty Images

Ugye ismerős a helyzet, amikor a megmaradt ünnepi finomságok egy nagy tálon kötnek ki, és még hidegen is csábító falatozni belőlük? Ahogyan egy előző este sütött pizza is sokunk tányérján landol hidegen. Ez azonban aligha jó ötlet, ugyanis bár azzal alapvetően nincs gond, ha jut belőlük későbbre is, a maradék étel csak úgy fogyasztható el biztonságosan, ha előbb megmelegítjük.

Ezért veszélyesek a nem megmelegített ételek

Ha egy ételt melegen készül el, akkor bizony később is csak úgy éri meg fogyasztani! Az ételekre sok baktérium és vírus kerülhet, amelyek a főzés vagy egyéb hőkezelés, feldolgozás során elpusztulnak. Ez történik a megmelegítés során is. Persze vannak olyan baktériumok is, amelyek nem tesznek minket beteggé, mint például azok, amelyek a joghurtban vagy a fermentált élelmiszerekben találhatóak.

Néhány baktérium nagyon kedvezőtlen tud lenni, ha az ételeinkre kerül és ott is marad, mondjuk a megmelegítés hiánya miatt. Ezek azok, amelyek elszaporodhatnak rajtuk úgy, hogy közben fizikai változásokat okozhatnak, végül pedig az ételek élvezhetetlenné vagy romlottá válhatnak, és különféle megbetegedésekhez vezethetnek. A főzés és a megmelegítés szerencsére általában elpusztítja az ételekben lévő baktériumokat és egyéb kórokozókat, de előfordulhat, hogy egyesek mégis rajtuk maradnak, ezért mindig érdemes óvatosnak lennünk az ételek elkészítése, tárolása és tálalása során is.

Az ételkészítés- és tárolás minden fázisára ügyelj

Az ételek elkészítése során alapvető fontosságú, hogy figyeljünk a megfelelő higiéniára, beleértve a tiszta konyhai eszközök és a korábban megfelelően tárolt élelmiszerek használatát. Ha egy ételt megfőztünk, és nem fogyasztjuk el egyből, akkor merjük kisebb edényekbe vagy dobozokba, és hűtsük le hideg vízben. Használhatjuk persze az eredeti edényt is, de a nagyobb felület miatt lassabban fog lehűlni az étel. Ezután ha szükséges, cseréljük ki többször a vizet, majd két órán belül tegyük az ételt a hűtőszekrénybe.

Csodásan érzed magad a bőrödben, ha ebből a magból eszel

Csodásan érzed magad a bőrödben, ha ebből a magból eszel

Az ételnek a következő négy órán belül hidegnek, 5 °C alatti hőmérsékletűnek kell lennie. Ha újra ennénk belőle, próbáljunk meg mindig csak annyi megmelegíteni belőle, amennyi egyből el is fogy, és figyelni arra is, hogy ne csak éppen meleg, hanem forró legyen. Ha mégsem fogyna el azonnal az újramelegített étel, akkor bármilyen egyéb lépés nélkül tegyük vissza két órán belül a hűtőszekrénybe.

Mindig jobb az óvatosság

Ahogyan arról már korábban szó esett, az ételeket akár többször is felmelegíthetjük. Ezzel azonban csak akkor próbálkozzunk, ha előbb megbizonyosodunk arról, hogy még jó. A gyerekeknek, az időseknek, a kismamáknak és a különféle betegségekben szenvedőknek különösen nagy problémát okozhat, ha véletlenül nem megfelelően elkészített, tárolt vagy újramelegített ételt fogyasztanak, de általában véve sem kellemes senkinek, ha az ebédje vagy éppen a vacsorája miatt gyomorrontása lesz.

Az egyre növekvő élelmiszerárak mellett különösen jó döntés lehet, ha egyszerre több alapanyagot veszünk vagy nagyobb mennyiségben főzünk, de csak akkor, ha kellőképpen körültekintők vagyunk. Borzasztóan fontos, hogy már az alapanyagokat is úgy tároljuk, hogy biztonságosak legyenek, mire felhasználásra kerülnek. Főzés vagy egyéb hőkezelés során tartsuk be az ajánlott elkészítési időket, ha pedig marad az ételekből, akkor mindig legyenek megfelelően lehűtve.

Amikor arra kerül a sor, hogy újra ennénk belőlük, alaposan melegítsünk meg mindent, ha pedig úgy látjuk, hogy egyes ételek nem fogynak el pár napon belül, akkor még frissen fagyasszunk le belőlük néhány adaggal. Végül, de nem utolsó sorban, ami romlottnak tűnik, azzal semmiképp ne kockáztassunk! Ha mindezekre a dolgokra ügyelünk, akkor mind a friss, mind a maradék ételeket biztonságosan fogyaszthatjuk.

Forrás: theguardian.com, food.gov.uk

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Billie Eilish Christian Bale miatt szakított szerelmével

Billie Eilish Christian Bale miatt szakított szerelmével

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

PR

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

Így küzdötte le a Szex és New York Samanthája a klimax nehézségeit (x)

PR

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

PR

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)

Hihetetlen, de ezért nem kívánt a párom (x)