A nőgyógyászathoz nemcsak szakmai tudás, de belső megérzés is kell – interjú Dr. Pethő Boglárkával

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

„Nőnek lenni a világ legnehezebb, de legszínesebb küldetése” – írja weboldalán Dr. Pethő Boglárka nőgyógyász, aki két ultrahang között előszeretettel mesél az egészségtudatosságról, a pozitív életszemléletről és a megfelelő életmódról is pácienseinek. A GLAMOUR júniusi számában már olvashattatok Boglárkáról, aki most még többet elárult nekünk hivatásáról.

Fotó: Zsólyomi Norbert Stylist: Csillag Szilvia Smink: Nyírő Fruzsina Haj: Radván Simon

Mikor, minek a hatására döntöttél úgy, hogy nőgyógyász leszel?

Még az egyetem elején egy nyári kórházi gyakorlat során, amelyet a szülészeten töltöttem el. A születés csodája teljesen magával ragadott. Később, ahogy egyre nagyobb rálátásom lett a témára, a terület sokszínűsége, változatossága fogott meg igazán. Mindez nem csak a szakterület szerteágazó voltában, de a napi feladatok szintjén is megjelenik, így sokféle készség fejlesztése történhet egyidejűleg, amely számomra nagyon motiváló. Mindig lehet újat tanulni.

Mi a fő kutatási területed?

Elsősorban szülészettel, terhességi kórállapotokkal, visszatérő vetélések és teherbeesési nehézségek témakörével foglalkozom. Az utóbbiakhoz különösen kapcsolódva jelenleg második szakvizsgám megszerzésére készülök nőgyógyászati endokrinológia témakörében.

Mi az, amit leginkább szeretsz ebben a munkában?

Fantasztikus érzés és egyben hatalmas feladat is nap mint nap megtapasztalni azt a bizalmat, amellyel a nők - párok - családok beleengednek az életükbe. Nincs két egyforma szülés, probléma, helyzet, mint ahogy mi nők is nagyon különbözően reagálunk, nagyon különbözően viszonyulunk egészségügyi problémákhoz vagy az azok által előidézett élethelyzeteket. Így részemről is elengedhetetlen, hogy kellő plaszticitással álljak mindehhez és a szakma szabályain belül minél személyreszabottabb megoldással segítsek.

Mit tartasz a legnagyobb kihívásnak a munkádban?

Maximalistaként, illetve mivel nagyon szeretem a szakmám, komoly kihívást jelent nemet mondani az újabb és újabb feladatokra, lehetőségekre. Egy szinten túl ez elengedhetetlen; másrészt az egyensúly kulcsa a jó szervezés. Igaz ez a munkára de a munka és a magánélet együttesére is. Szilárd étékrend, szorgalom, önreflexió és a biztos pontok az ember életében egyaránt elengedhetetlenek ahhoz, hogy ezzel a munkával járó speciális pszichés és fizikai terhelést sikeresen kezeljük.

A mai napig férfiak dominálják elsősorban ezt a területet – hogy reagálnak az emberek, amikor elárulod, hogy nőgyógyász vagy?

Egyre nagyobb arányban vannak jelen a nők ezen a pályán és én abszolút pozitív fogadtatással találkozom. A páciensek úgy érzik, nőként jobban át tudom érezni a problémáikat. Nagyon sok ilyen megerősítő visszajelzést kapok. Ma egyre inkább felértékelődik a tudás, szakmai profizmus, objektivitás mellett az orvos személyisége, odafordulása. Ebben pedig a nők kifejezetten erősek. Igyekszem olyan orvosa lenni a pácienseimnek, amilyet magamnak is kívánnék: tisztelettudó, érdeklődő és támogató.

Mit tapasztalsz a pácienseid oldaláról? Fontos számukra, hogy női orvost válasszanak?

Én azt látom, hogy vannak nők, akiknek hatványozottan fontos, hogy ezekről az intim témákról kivel beszélhet ill. a vizsgálat milyen nemű orvosnál történik, míg másoknak kevésbé erős az ilyen irányú preferenciája. Amiben viszont a többség egyetért, az a nőiségből fakadó tapasztalati háttér adta viszonyulás, amely révén könnyebb bizonyos témákhoz kapcsolódni, bizonyos helyzeteket megérteni - megérezni.

Mennyire építesz az online jelenlétre? Fontosnak tartod, hogy felépíts egy imidzset a közösségi médiában?

Az online jelenlét nagyon szuper edukációs lehetőség. Minden nap tapasztalom, hogy mennyire nagy az igény és mekkora szükség is van arra, hogy hiteles forrásból informálódjanak a pácienseink. Mostanáig leginkább felkérések, együttműködések keretében jelentek meg cikkek, online beszélgetések - gyakran a hallgatóság aktív részvételével is.

Mit üzennél azoknak a fiatal lányoknak, akik az orvosi pályán gondolkoznak?

Rengeteg tanulásra, kitartásra lesz szükség nem csak az egyetemen, a munka világában is. Ha valaki hajlandó ezt vállalni, akkor rengeteg tudásra tehet szert nem csak az orvostudományról, de saját magáról is. Az orvoslásban utolérhetetlen, ha az alapos tudást sikerül ötvözni a belső megérzésekkel, melyben a nők különösen erősek. A munkahelyemen tapasztalom, hogy mennyire komfortos és hatékony tud lenni az a közeg, ahol a nők egymást segítve dolgoznak. Szerencsésnek tartom magam, mert sok inspiráló nővel dolgozhatok együtt. Az pedig különösen nagyon értékes visszajelzés számomra, amikor az egyetemi hallgatóim számára jelentek én magam inspirációt, amely akár a pálya - szakterület választásukat is segíti.

Olvass még többet Annáról a júniusi GLAMOUR magazinban.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Ez is érdekelhet

7 kapcsolattípus, ami tökéletesen működik, és bátran építhetsz rá

7 kapcsolattípus, ami tökéletesen működik, és bátran építhetsz rá

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

PR

Arcfeszesítés: illúzió vagy tényleg létezik hatásos módszer? Utánajártunk (x)

Arcfeszesítés: illúzió vagy tényleg létezik hatásos módszer? Utánajártunk (x)

PR

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

Karácsonyi ajándékozás: hogyan ne nyúlj mellé? (x)

PR

Fenntartható, minimalista és játékos kerámiák Borbély Boritól (x)

Fenntartható, minimalista és játékos kerámiák Borbély Boritól (x)