5 toxikus szokás az életedben, amiről nem is tudtad, hogy mérgező

Senki sem makulátlan, így nem várható el, hogy minden egyes mérgező szokásunktól egyik pillanatról a másikra meg tudjunk szabadulni. De ha tudatában vagyunk annak, hogy min kell változtatnunk, az már fél siker. Összegyűjtöttünk 5 olyan toxikus szokást, amin mindenképpen érdemes dolgozni. Te felismered őket az életedben?

A toxikus szokásokkal nem csak a magad, hanem mások életét is megkeserítheted
A toxikus szokásokkal nem csak a magad, hanem mások életét is megkeserítheted
Fotó: GettyImages/Denis Novikov

Mit is nevezünk pontosan toxikus szokásnak? Mindent, „ami képes súlyosan károsítani egy személy egészségét és jóllétét” - írja a Conscious Rethink. Bizonyos viselkedési formák nem tesznek mást, mint lehúznak, visszatartanak és szenvedést okoznak. Akár magaddal, akár pedig másokkal szemben követed ezeket a berögzült, rossz mintákat, egy biztos: ártasz vele.

Bárkiből lehet energiavámpír

Amikor valaki olyan van a közeledben, aki mellett azt érzed, hogy kiszívja belőled az utolsó csepp életerőt is, azokat nevezzük energiavámpíroknak, az azonban ritkán van megfogalmazva, hogy mitől is energiavámpírok ők valójában? A válasz: attól a toxikus viselkedéstől, ami káros hatással van mások mentális egészségére. Ilyen lehet például a folyamatos panaszkodás, a negatív hozzáállás és a destruktív szokások. Arra is érdemes odafigyelni, hogy ahogy téged képes más lehúzni, úgy - talán észre sem veszed és cseppet sem szándékosan teszed, de - te is rossz hatással lehetsz egy-egy barátodra vagy családtagodra, sőt, önmagadra is, ha mérgező életet élsz.

A lényeg, hogy tudd: hatalom van a kezedben, így igenis módodban áll változtatni a szokásaidon, ha nem is egyik napról a másikra teszed azt. Az ilyen mentális megtisztulás első lépése pedig annak meghatározása, hogy milyen toxikus viselkedési formák vannak jelen az életedben. Ha felismered őket, akkor megtanulhatod a haragot, a szomorúságot és a többi nemkívánatos rossz érzést örömmel és boldogsággal helyettesíteni. Nézzük a listát a legpusztítóbb szokásokról; vajon a tiéd is köztük van?

1. Mások manipulálása

Nem kell rögtön a Vámpírnaplók karaktereire gondolni, akik misztikus képességükkel bármire rá tudják venni áldozataikat. Egy ártalmatlannak tűnő kis reakció is egy egész lavinát indíthat el: például manipulálod a kiszemelted annak érdekében, hogy többször írjon, hívjon vagy a tenyerén hordozzon. Ne feledd: ha ez nem jön őszintén tőle, az már régen rossz, és ha különböző fortélyokhoz és játszmázáshoz kell folyamodnod a cél érdekében, nem biztos, hogy a befejezés valóban annyira kielégítő lesz. A manipuláció nem egy élvezetes dolog sem annak, aki csinálja, annak pedig végképp nem, akit manipulálnak. Utóbbi önérzetét tönkreteheti, te pedig - bár megkapod, amit akarsz - rá fogsz jönni, hogy mások manipulálása soha nem tudja biztosítani számodra azt a belső beteljesülést, amire vágysz, mert a nyereségedet beszennyezi az általad okozott bánat, amiért valakinek ártottál.

Íme a 9 leggyakoribb toxikus személyiségtípus és a megoldás ellenük

2. Füllentés

„Hazudni bűn” - biztos ismerős ez az ikonikus mondat, ha láttad a Harry Potter-filmeket. Minden típusú kapcsolat a kölcsönös bizalomra épül, ezért a hazugság a legerősebb köteléket is szét tudja szakítani két ember között. Tény, hogy az őszinteség nem mindig könnyű, és nincs olyan ember a Földön, aki életében ne füllentett volna már, de a boldogság és a mentális egészség szempontjából hosszútávon mindenképpen az a legjobb megoldás, ha őszinték vagyunk egymáshoz. Jobb a fájó igazság, mint hazugságban élni, amire minél később derül fény, annál jobban fáj. Az önmagunknak való hazudozás ugyanolyan probléma, mintha valaki másnak nem mondanánk igazat, hiszen ha becsapod saját magad, azzal megtagadod, azt, aki valójában vagy.

3. Félni kilépni a komfortzónából

Az állandóság ugyan monoton tud lenni, viszont jól ismert, biztonságos és kényelmes. Kérdés, hogy mennyire kamatozik hosszú távon? Ha folyamatosan azon rágódsz, hogy mit rontottál el a múltban, és megbántad az akkori döntéseidet, úgy bizonyára nehezedre esik új dolgokba belevágni a jelenben. Ha pedig a jövő miatt aggódsz, hogy majd mi fog történni és mit fogsz elrontani, akkor szintén képtelen leszel kilépni a kis buborékodból. Így viszont ellenállsz a rád váró élményeknek és tapasztalatoknak, amik számos új kalandot és szépséget hozhatnának az életedbe. Igen, rizikós kilépni a komfortzónából és belevágni valami újba, de ha nem is mindig sül el jól, az általa szerzett tapasztalattól lelkileg gazdagabb és több leszel.

4. Elnyomni a veszteséget magunkban

A veszteség az életünk része, és sajnos bármennyire is szeretnénk, ezen nem tudunk változtatni. Életünk különböző szakaszaiban mindig gyászolunk valamit vagy valakit: szakítás, elkopott barátságok, kapcsolatok megszakadása, állásunk és az anyagi biztonságunk elvesztése, kisállat halála és a legfájdalmasabb: a szeretteinktől való búcsú. Sokszor nem csak a számunkra kedves embereket, hanem saját magunkat és a függetlenségünket is elveszítjük, de éppen csak annyira, hogy aztán képesek legyünk újra felállni. Amikor hagyunk időt arra, hogy meggyászoljuk ezeket a veszteségeket, az segít elfogadni a megváltoztathatatlant, majd pedig továbblépni. A múlthoz való ragaszkodás viszont meggátolja, hogy feldolgozd a történteket és továbbhaladj életed útján. Engedd ki a fájdalmat, sírj nagyokat, majd indulj előre.

5. Túlzásba vinni a versengést

Egy egészséges versengés motiváló és izgalmas tud lenni, de csak akkor, ha alázattal párosul, célja pedig az, hogy önmagunk lehető legjobb verziójává nőjjük ki” magunkat. Fontos, hogy ne csapjon át rivalizálásba és arroganciába, mert a végén olyan személyiséggé alakulunk, akihez nehezen tudnak majd kapcsolódni az emberek. Ha elszalad veled a ló és már nem önmagaddal, hanem másokkal versenyzel, akkor a perfekcionizmus egy olyan toxikus bűvkörébe kerülhetsz, amiben nem fogod tudni elviselni, ha bármiben is kudarcot vallasz. Motiváld magad, de ne másoknak, hanem csakis magadnak próbálj megfelelni, miközben gyengéd, odafigyelő és megbocsátó vagy magaddal szemben. Emberek vagyunk, hibázunk, és ez így van rendjén.

Forrás: aconsciousrethink.com

Hozd ki magadból a legjobbat:

Ez is érdekelhet

Katalin hercegné megtörni készül a királyi hagyományokat

Katalin hercegné megtörni készül a királyi hagyományokat

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói