Napi szinten fogyasztod ezt a zöldséget, pedig magasan a legmérgezőbb választás: jobb, ha vigyázol vele

2025. július 17.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Sokan azt hisszük, hogy ha zöldséget eszünk, már tettünk valamit az egészségünkért. Ez többnyire így is van, ám az egyáltalán nem mindegy, hogy melyik kerül a tányérunkra – egy népszerű zöldség például évek óta a legszennyezettebbek élmezőnyében szerepel.

Kutatások szerint a gyümölcsök és zöldségek 75%-a növényvédő szerek maradványait tartalmazza
Kutatások szerint a gyümölcsök és zöldségek 75%-a növényvédő szerek maradványait tartalmazza
Fotó: Valeriy_G/Getty Images

Több kutatás is bizonyította, hogy az egyes zöldségekben megbúvó növényvédő szerek komoly veszélyt jelenthetnek, különösen gyermekeknél. A jó hír az, hogy léteznek módszerek, amelyekkel hatékonyan csökkenthető a vegyszermaradványok mennyisége. Eláruljuk, melyek ezek, továbbá azt is, hogy melyik az a zöldség, amit valószínűleg te is napi szinten fogyasztasz, pedig a legmérgezőbb választás.

Melyik zöldség a legszennyezettebb?

Az Environmental Working Group (EWG), egy amerikai környezetvédelmi szervezet legfrissebb adatai szerint a világ zöldségeinek és gyümölcseinek 75 százaléka tartalmaz növényvédő szer maradványokat - írja a Jutarnji list.

A „Piszkos tizenkettő” nevű lista élén évek óta az eper és a spenót áll, de idén a spenót különösen aggasztó adatokat produkált. A listán szerepel még a kelkáposzta, a mángold, a paprika, a retek és a mungóbab is. Előfordult, hogy egyetlen paprikamintában 15 különféle növényvédő szert mutattak ki.

Komoly egészségügyi kockázatokkal jár a fogyasztása

A CDC, az amerikai járványügyi hivatal szerint bizonyos növényvédő szerek kapcsolatba hozhatók fájdalmas idegrendszeri károsodásokkal, valamint születési és fejlődési rendellenességekkel is. A szakemberek ezért hangsúlyozzák: ha van rá mód, inkább válasszunk bio változatot, vagy alaposan tisztítsuk meg a zöldségeket fogyasztás előtt. Egy svéd tanulmány szerint már két hét alatt is jelentősen csökkenthető a szervezetben felhalmozódott vegyszermaradványok mennyisége, ha átállunk a tisztább forrásból származó élelmiszerekre.

Toronymagasan az egyik legmérgezőbb gyümölcs, mégis rengeteget eszel belőle

Toronymagasan az egyik legmérgezőbb gyümölcs, mégis rengeteget eszel belőle

Így távolíthatók el a vegyszerek házilag

A teljes vegyszertartalom eltávolítása nem lehetséges, de egyes módszerek akár 75%-kal is csökkenthetik a mennyiségüket:

Sós víz: Egy evőkanál sót keverj el egy liter vízben, áztasd a zöldségeket 30 percig, majd öblítsd le.

Ecetes víz: 1:4 arányban keverj ecetet vízhez – különösen ajánlott vastag héjú gyümölcsöknél, például almánál.

Szódabikarbóna és citrom: Egy csésze vízbe tegyél két evőkanál szódabikarbónát és egy evőkanál citromlevet. Az oldattal permetezd be vagy áztasd a zöldségeket.

Ecet + szódabikarbóna + illóolaj: Egy csésze vízhez adj egy csésze fehér ecetet, két evőkanál szódabikarbónát és pár csepp illóolajat – hatékonyan tisztít.

Sokan megdöbbennek, amikor megnézik, milyen színű víz marad a zöldségek lemosása után – ez is mutatja, mennyi mérget viszünk be a szervezetünkbe, ha nem vagyunk elég óvatosak.

Ezek a legbiztonságosabb választások

Az EWG „Tiszta tizenöt” listáján olyan élelmiszerek szerepelnek, amelyek a legkevésbé szennyezettek:

Kukorica: A friss és a fagyasztott változata is védettebb, mivel a héj megóvja a permetezéstől.

Hagyma: Kevésbé szívja magába a vegyszereket.

Zöldborsó: Kevés kártevő támadja meg, így kevesebb vegyszer szükséges.

Csírák: Gyors növekedésük miatt kevesebb idő alatt kerülnek kapcsolatba a növényvédő szerekkel.

Káposzta: A szorosan záródó levelek védik a belső részeket.

Karfiol, sárgarépa, gomba: Természetes védekező mechanizmusuk és termesztési körülményeik miatt kevésbé szennyezettek.

Ne ess pánikba, de légy tudatos

Fontos tudni: nem kell rettegni, ha nem tudunk mindig bio termékeket vásárolni. A cél az, hogy tudatosabban válasszunk, és ha lehetőségünk van rá, csökkentsük a kockázatokat – például rendszeres, alapos mosással vagy alternatív tisztító módszerekkel. A spenót és társai továbbra is fontos részei lehetnek az étrendünknek, de nem mindegy, honnan származnak, és hogyan kezeljük őket a konyhában. Ha egyetlen dolgon változtatsz, már az is számít.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Dakota Johnson óriási dekoltázst villantott, gyönyörű kreációban tündökölt a vörös szőnyegen

Dakota Johnson óriási dekoltázst villantott, gyönyörű kreációban tündökölt a vörös szőnyegen

Nincs ajándékötleted? Így lesz a bizonytalanságból tökéletes karácsonyi meglepetés (x)

Nincs ajándékötleted? Így lesz a bizonytalanságból tökéletes karácsonyi meglepetés (x)

Ezekkel pillanatok alatt elérhető a 'flash effect' bőrápolási trend (x)

Ezekkel pillanatok alatt elérhető a 'flash effect' bőrápolási trend (x)

Nyerj az osztályodnak profi sminket a szalagavatótokra! (x)

Nyerj az osztályodnak profi sminket a szalagavatótokra! (x)

Így segíts egyetlen díszgömbbel másokon idén karácsonykor (x)

Így segíts egyetlen díszgömbbel másokon idén karácsonykor (x)