Mi az igazság? Veszélyes a tampon?

2017.március.28.

Rengeteg ellentmondásos cikk született már arról, hogy egészséges-e a tamponhasználat, és valószínűleg mindannyian hallottunk már a rettegett toxikus sokkszindrómáról, ami miatt elvesztette a lábát Lauren Wasser. Azonban most itt az idő, hogy eloszlassuk a félelmet: a tampon, ha helyesen használod, nem veszélyes.

Mi az igazság? Veszélyes a tampon?
Fotó: Pinterest

Ami a modell betegségét illeti, évente 100 ezer nőből 1-et érint, és csak akkor léphet fel, ha nem megfelelően használod a tampont, például hosszú időn keresztül nem cseréled ki.

Ezt olvastad már? 3 főbűn, amit elkövethetsz a vagináddal szemben

Szintén felröppent már az a hír is, hogy a tampon mérgező anyagokat tartalmaz, azonban ezt a tévhitet is el kell oszlatnunk. A tampon pamutból és műselyemből van, az előbbi cellulózrostokból készül, aminek kifehérített fapép az alapja. Tény és való, hogy a fehérítési folyamathoz valóban használtak régebben veszélyes összetevőket, azonban ezen a módszeren már rég változtattak, és csakis klórmentes megoldásokkal dolgoznak.

Tehát önmagában a tamponhasználat miatt nem kell aggódnunk - erről a szakértők is biztosítanak - azonban arra is felhívják a figyelmünket, hogy fontos nagy gondot fordítani a megfelelő higiéniai körülményekre a fertőzések elkerülése végett. Ha nem tiszta kézzel helyezzük fel, vagy tovább hagyjuk bent a kelleténél, valóban okozhat irritációt, egyénenként eltérő mértékben.

Ha mégis kellemetlen tüneteket észlesz tampon használata közben, mindenképpen fordulj orvoshoz, mert az is előfordulhat, hogy valamelyik összetevőjére allergiás vagy, és ebben az esetben valóban nem szabad tovább használnod.

Ez is érdekelhet

Mit tehetsz, ha szexuális zaklatás áltozata vagy?

Mit tehetsz, ha szexuális zaklatás áltozata vagy?

G-Életstílus

Gyakran látsz különös számokat? Az angyali számok neked is üzennek

Gyakran látsz különös számokat? Az angyali számok neked is üzennek

Divathírek

Lady Gaga új csavart adott a kis feketének

Lady Gaga új csavart adott a kis feketének