Miért olyan nehéz nemet mondani? Te is egy igenember vagy?

2019.július.2.

Miért olyan nehéz nemet mondani? Te is egy igenember vagy?
Fotó: Shutterstock

A cikk Az Üvegplafon - Meddig tart a nők szabadsága? blog szerzőjének cikke. Az Üvegplafon 2017-ben elnyerte a GLAMOUR Women of the Yearen Az év hősnői díjat, mert kitartóan beszélgetnek a nőkkel a problémáikról - ezáltal sokat tesznek azért, hogy a helyzetünk javuljon a társadalomban és felismerjük a problémákat, keressük a megoldásokat.

Miért olyan nehéz nemet mondani? Otthon, barátnőinknek, munkahelyen vagy szimplán magunknak – mennyire ludasok ebben a társadalmi elvárások, és mit tehetnénk azért, hogy jobban érezzük magunkat? Amennyire rövid szó a "nem", annyira nehéz sokszor kimondani – különösen a nők számára.

Az igenember

Hajni és Nóra megbeszélték, hogy a hétvégén találkoznak. A barátnők szombat délutánban maradtak. Hajni a párjával már épp szállt volna be a kocsijukba, mikor Nóra telefonált. Teljes természetességgel jelentette be Hajninak, hogy ők csak 2-2,5 óra múlva lesznek otthon, annál hamarabb ne menjenek. "Visszahívlak, kell egy pár perc, amíg átgondolom, hogy mi legyen" – ez volt Hajni reakciója egy lélegzetvételnyi szünet után. "Ezzel azt akarod mondani, hogy nem jöttök át?" – érkezett annál gyorsabban Nóra kérdése, amit Hajni azzal szerelt le finoman, hogy még mindig kér pár perc gondolkozási időt. Nagyon dühös volt.

Fotó: giphy

Annáék nagyon boldogok voltak, mikor megszületett az első gyerekük. Férjével jól alakult a munkamegosztás is, és mikor a baba háromhónapos volt, ő vettette fel Annának, hogy menjenek el egy este kettesben vacsorázni. Anna örült az ötletnek, szerencsére a kislányuk is elég jó alvó volt (legalábbis éjfélig), de azonnal felmerült benne a kétely, hogy otthagyhatja-e a babájukat ilyen pici korban másra. Mit gondolnak majd a barátnői, mi lesz, ha mégis sírni fog a kicsi, és nem fogadja el mástól a cumisüveget?

Kata még próbaidős volt az új munkahelyén. Hiába beszél felsőfokú szinten angolul, és mozgott ügyesen már pár éve a marketing világában, több mint négy hónapig tartott, míg talált egy új helyet. Az előző cégétől azért állt fel, mert ahelyett, hogy felvettek volna pár új embert, "bírd ki az átszervezést!"-jelszóval hónapokon át este nyolcig túlórázott. Az új cégnél ilyen gondja nem volt, jól érezte magát, és ezért is akart nagyon bizonyítani. Egyik nap már hat óra is elmúlt, mikor a főnöke lépett be a szobájába, magyarázni kezdett valamit, aminek a vége az volt, hogy "jaj, és ezt még meg tudod csinálni?".

Fotó: giphy

Egy ideje már használta Fruzsi a közösségi randioldalt. A legutóbbi találkozóján közepes mederben folyt a beszélgetés egy vele egyidős fiúval, de igazából nem váltott ki belőle semmi pluszt az este. Úgy érezte, hogy ezzel a fiú is pont így van. Már egészen kiment a fejéből a randevú, amikor a fiú újra ráírt, hogy nincs-e kedve még egyszer találkozni. Fruzsi nem akarta megbántani a fiút.

Négy hétköznapi konfliktus, amely bármely más 20 év fölötti nővel megeshet (vagy már túl is van rajta, akár sokadszorra is), amikor nagyon nehezünkre esik nemet mondani. A hárombetűs szó helyett sokkal egyszerűbben és könnyebben jön a nyelvünkre az igen. "Ezt párbeszédelemzéssel végzett kutatással be is bizonyították" – erősítette meg a tapasztalatainkat Máriási Dóra pszichológus, az ELTE Életvezetési Tanácsadójának munkatársa. A nemleges válasszal azonnal konfliktushelyzetet teremtünk, és az érzelmi viszonyulásunkat is rögtön az asztalra tesszük, ami próbára teszi a magabiztosságunkat.

Fotó: giphy

Beszéljünk róla!

A nemet mondás nehézsége az egyik első a Hogy vagy?-on is előjött. "A Hogy vagy? beszélgetésekkel az állóvizet szeretnénk felrázni" – mondta Hermann Veronika, a projekt egyik tagja, mellesleg irodalomtörténész, kritikus. A nemet mondás témáját is ő dobta be. "Nem olyan rég egy saját munkám kapcsán beszélgettem az egyik ismerősömmel, aki visszakérdezett, hogy lehet, hogy az a baj, hogy te sem tudsz nemet mondani?" – mesélte Veronika. "Amikor aztán felvettettem a témát az egyik első Hogy vagy?-on, nagyon meglepett, hogy a jelenlévők mindegyike rezonált rá". Utólag már úgy látja, hogy a kérdés azért is volt "sikeres", mert több általános női tapasztalatot is magába sűrít.

Hasonló irányból közelítette meg nekünk a nemet mondás témáját Máriási Dóra is. "Az angolszász és az európai kultúrában is arra szocializálják a nőket, hogy mindig jónak, engedelmesnek kell lenniük. Ha egy fiú nemet mond, határozott jelzővel illetik, míg ugyanezt egy lánytól ellenszenvvel fogadják. Felnőtt nőként pedig, ha nemet is mondunk, azt is mindig kedvesen kell tennünk" – mondta Dóra.

Itt érdemes röviden felidézni, hogy az, hogy ma a nők életének több variációja is van (lehet), relatív újdonság: a 20. századot megelőzően a gyerekvállalás (kötelességével és kockázataival együtt), illetve a háztartársi munka teljesen kitöltötte időben (!) a nők mindennapjait. Az orvosi tudományok fejlődésének és a vele párhuzamosan futó feminista mozgalmak eredményének tekinthető az, hogy ma nők és férfiak között teljes egyenlőség van. Papíron – tegyük hozzá gyorsan, mert a társadalmi sztereotípiák és nyomások ezt még nem követték le.

Elvárások és a határozott nem

A cikk elején idézett Hajni – bár azt érezte, hogy megint semmibe vették – az asszertív kommunikációt alkalmazta az idejével és az időpontokkal önkényesen variáló barátnőjével szemben. "Ne haragudj", kezdte, amikor visszahívta, "nekünk ez nem fér bele, fél 7-kor el kéne indulni, és mi délutánt beszéltünk meg. Majd máskor összehozzuk" – fejezte be a telefonbeszélgetést. A barátnője, Nóra teljesen ledöbbent, megszokta, hogy könnyen játszik mások idejével. Hajni szerint a barátságuk az elnapolt szombat miatt nem sérült, de az valószínűleg fokozatosan más alapokra kerül majd a jövőben. Azóta pedig máshogy alakul a kapcsolata az anyósával is. Korábban mindig mindenre igent mondott neki, de ebből több kellemetlen helyzet adódott. "Úgy szerettem volna az anyósomnak nemet mondani, hogy ne sértődjön meg, ne tudjon visszavágni. Sikerült is ezt elérnem, de a páromtól visszahallottam, hogy fáj neki, hogy máshogy beszélek vele az utóbbi időben" – mesélte Hajni. Máriási Dóra is felhívta a figyelmünket, hogy a nemet mondás megtanítása nem old meg minden helyzetet, és éppen ez az asszertivitás egyik kritikája. "A nemet mondás nehezen értelmezhető azok számára, akik nincsenek hatalmi pozícióban. A társadalmi és kapcsolati helyzetünk is meghatározza, hogy mondhatunk-e nemet, és ha meg is tesszük, milyen következményekkel kell számolnunk: elveszítjük a munkánkat, nem leszünk szeretetreméltók?" – mutatott rá az asszertív kommunikáció hátulütőire Dóra.

"Az anyaságnak nagy nimbusza van a kultúránkban, ezért is van az, hogy a gyereknevelés a nőket sokkal jobban érinti, mint a férfiakat" – fejtegette nekünk Roszik Linda. A pszichológus a családalapítással felmerülő kérdésekre segít választ találni az általa is alapított Mamakör Terápiás és Oktató Központban – itt az anyukáknak mindig hangsúlyozza, hogy a gyerek, a család jólléte mellett arra is figyeljenek, hogy maguk is jól legyenek. Azt vallja, hogy átmenetileg lehet nemet mondani a gyerek igényeire, bár számít az életkor is: "egy kéthónaposnak mindent megadok, egy kétévesnek nem". Lindának az a tapasztalata, hogy a férfiakra ebben nagyon jól lehet támaszkodni, mert ők jellemzően sokkal könnyebben érvényesítik az igényeiket, mint a nők. A cikk elején említett Anna is félrerakta a belső aggályait, férjével még azon a héten sort kerítettek a "romantikus" vacsorára, és mikor a kislányuk egyéves lett, egy gyerekmentes hétvégét is bevállaltak. Roszik Linda ehhez még hozzátette, hogy univerzális recept az énidő kiszakítására viszont nincs, mert "mindenkinek máshol van a komfortszintje".

Kata viszont rábólintott arra, amit a főnöke kért, bent maradt még egy órát és megcsinálta a hirtelen kiosztott feladatot. Bár legutóbbi helyéről éppen az ilyen túlórák miatt jött el, közben azt is gondolja, hogy egy-egy ilyen "igen" a karrierépítésének része. Máshogy alakult Fruzsinál: végül nemet mondott a randira őt másodszor is elhívó srácnak, csak éppen a srác ezt egyáltalán nem volt hajlandó tudomásul venni. Egészen odáig elment, hogy a lány tartozik neki, mert feleslegesen rabolta az idejét. És bár Fruzsi nem bántó stílusban mondott határozott nemet, a nők sokszor szívesebben írják csak körül a "nemet" – részben azért, hogy elkerüljék a direkt konfliktust és fenntartsák a kedvesség látszatát. Az viszont mindenképpen rossz értelmezés, ha az ebből az árnyalásból fakadó "félreértések" miatt valaki a nőt, a finoman elutasítót kezdi el hibáztatni. Igent mindig csak az igen jelent.

Ez is érdekelhet

Az időskori szex nem rosszabb, csak más - Mutatjuk, mire számíthatsz

Az időskori szex nem rosszabb, csak más - Mutatjuk, mire számíthatsz

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói