Rajongunk a Mikulásért, pedig azt sem tudjuk, mikor érkezik pontosan

Ha jó voltál, akkor a Mikulás csokit, mogyorót és minden finomságot rejt a csizmádba, ha viszont az év során voltak azért olyan napjaid is, amire nem vagy annyira büszke, akkor a pakkodban egy csokor virgácsot is találsz majd. A szokást gyerekkora óta mindenki ismeri, azonban azt már sokkal kevesebben tudják, honnan is ered.

Rajongunk a Mikulásért, pedig azt sem tudjuk, mikor érkezik pontosan
Fotó: Profimedia

Mi köze van a Coca-Colának a Mikuláshoz? És ki volt Szent Miklós? Egyáltalán tőle indult az egész karácsonyi ajándékozás? És hogy került a Mikulás Lappföldre? Ahhoz, hogy eljussunk ahhoz a Mikuláshoz, akit ma is ismerünk, először meg kell ismerni Szent Miklós életét, aki a szegények pártfogójaként és önzetlen ajándékozóként ismer a világ. Kr. u. 245 körül született Patara városában, gazdag szülők gyermekeként, de kisgyerekként megárvult, és érsek nagybátyja mellé került, majd ő is a papi hivatást választotta. Myra érsekének halálakor isteni sugallatra a városba indult, ahol a legidősebb püspök szintén egy látomás nyomán úgy gondolta, hogy az lesz az új érsek, aki a következő hajnalon elsőként megy imádkozni a templomba.

Miklós ért oda először, majd több mint fél évszázadon át állt a város keresztényeinek a szolgálatában, miközben a vagyonát az árvák és a szegények megsegítésére fordította. 342 december 6-án halt meg, már életében is szentként tisztelték, halála után az őt övező tisztelet egyre inkább nőtt. Noel Baba, azaz Ajándékozó Apa néven emlegették és emlékeztek meg róla minden évben a halála napjára. Halála után 1087–ben a sírját feldúlták, földi maradványait az itáliai kalmárok Bari városába vitték, ahol új templomot emeltek a tiszteletére, ami azóta is a keresztények egyik legfontosabb zarándokhelye.

A neve változott az évek alatt

Szent Miklóst a különböző hozzá kapcsolódó legendák alapján tartják a kereskedők, a fiúk és diákok, a tengerészek védőszentjének is. Úgy tudni, hogy egy elszegényedett patarai nemesember pénzzé akarta tenni a lánya ártatlanságát. Az ifjú Miklós ezt hallva három egymást követő éjjel egy-egy erszény aranyat dobott be a nemes ablakán, hogy a lányok férjhez tudjanak menni tisztességben. A harmadik éjjel a nemes kifigyelte a jótevőt, majd másnaptól mindenkinek elmesélte mennyire hálás. A legenda szerint erre a tettre emlékezve ajándékozzák meg a gyerekeket december 6-a előestéjén. Szent Miklós legendája egész Európában népszerű volt, kifejezetten Hollandiában, ahol minden évben megemlékeztek róla december 6-án. A holland neve a Sinter Klaas, ami a Sint Nikolaas, azaz a Szent Miklós holland megfelelőjének a rövidítése. Erről tudósított már 1773-ban egy New York-i újság. Aztán egyre népszerűbb lett az Egyesült Államokban is a legenda, és a Sinter Klaas név fejlődött aztán a filmekből vagy a dalokból ismert Santa Claus névvé. A hollandok pedig úgy gondolják, hogy az Egyesült Államokban ők honosították meg a mikulásos szokásokat és egyáltalán a személyét.

A Mikulás-története messzebbre nyúlik vissza, mint gondolnád
Fotó: Unsplash

Mióta ajándékozunk?

December 5-én este Szent Miklósra emlékezve a gyermekek megajándékozása évszázados hagyomány a keresztény kultúrkörben, de Magyarországon széles körben az 1930-40-es években terjedt el. A városokból indult a szokás, majd a falusi értelmiség közvetítésével jutott el vidékre is. Viszont a falvakban már korábban is szokás volt az úgynevezett Láncos Miklós szokás, aminek a lényege az volt, hogy a falusi férfiak Miklósnak vagy ördögnek öltöztek, kifordított bundát és kenderszakállt vettek fel, derekukra láncot tettek, és a gyerekeket ijesztgették vagy vizsgáztatták őket, cserébe pedig ajándékot kaptak a háziaktól.

Tudtad, hogy Magyarország csokimikulás-nagyhatalom?

De hol lakik a Mikulás?

A Egyesült Államokban elterjedt nézett szerint az Északi sarkon él a feleségével és a segédjeivel, és tulajdonképpen egész évben játékokat gyártanak, illetve megfigyelik a világ gyerekeit, akik leveleket írnak neki, hogy elmondják, mit is szeretnének ajándékba. Karácsony estéjén aztán feltölti a szánját, befogja a rénszarvasokat, és elindul szétosztani az ajándékokat. Mindenhol a kéményen keresztül jut be a lakásokba, és a kikészített tej és keksz frissíti fel a hosszú és mozgalmas útja alatt. A finn turisztikai hivatal ezzel szemben azt mondja, hogy a Mikulás szerint az Északi Sark túlságosan hideg lenne számára, és bár többször is repült már szánjával arra, de az igazság az, hogy Finnországban él, egészen pontosan Lappföldön, ahol meg is lehet látogatni, hiszen a Rovaniemi tulajdonképpen a Mikulás otthona.

Nem mindig volt egyértelmű a piros ruha
Fotó: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum

Nem mindig volt piros ruhás, pirospozsgás

Magyarországon a Mikulás hagyományosan december 5-én este vagy 6-án reggelre érkezik, általában az ablakon keresztül, hogy az oda kikészített és szépen megtisztított cipőkbe rejtse az ajándékot. A gyerekek pontosan tudják, hogy egy piros ruhába bújt, hófehér szakállú barátságos idős úrban kell keresni a Mikulást, de az igazság az, hogy az ábrázolása korábban nem volt ennyire egységes. Lehet olyan feljegyzéseket találni, ahol változatos színű ruhákat ölt magára, és egyfajta püspökként jelenik meg. Az Egyesült Államokban is sokáig élt a különböző színeket öltő püspökruhás ábrázolás, majd 1885-ben megjelent egy nagyon népszerű képeslap, amelyben Louis Prang bostoni nyomdász piros ruhában ábrázolta. 1931-ben Haddon Sundblom kapta meg a feladatot, hogy a Coca-Cola téli kampányának csináljon grafikát. Ekkor született meg a piros ruhás, fehér szakállas, pocakos, pirospozsgás idős úr képe, ahogyan a legtöbb országban azóta is ábrázolják a Mikulást.

Kerüld velünk karácsonyi hangulatba!

Ez is érdekelhet

Így néznének ki Brad Pitt és Jennifer Aniston gyerekei a mesterséges intelligencia szerint

Így néznének ki Brad Pitt és Jennifer Aniston gyerekei a mesterséges intelligencia szerint

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

Így élték meg ezek a hírességek a menopauzát (x)

PR

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

Mi jelzi, ha túl sokat stresszelünk? Így üzen a lélek és a test (x)

PR

3 dolog, ami felboríthatja a hüvelyflórád (x)

3 dolog, ami felboríthatja a hüvelyflórád (x)

PR

Így pakolj be helytakarékosan a nyári utazásokhoz (x)

Így pakolj be helytakarékosan a nyári utazásokhoz (x)