Minden problémára könnyebb a megoldás, ha nők és férfiak dolgoznak együtt

2018.március.25.

Az időmenedzsment-bajnok kisgyermekes anyák a programozói munkaerőkínálat rejtett tartalékai lehetnek – állapították meg a meghívott előadók a Codecool programozóiskola Women in Tech Meetupján.

Április végén hetedik alkalommal rendezi meg országszerte a Nők a Tudományban Egyesület a Lányok Napját, amely általános- és középiskolás fiataloknak szól, akik műszaki és informatikai egyetemi karokon, kutatóintézeteknél és vállalatoknál ismerhetik meg a női professzorok, tudósok, mérnökök munkáját, lehetővé téve számukra, hogy lebontsák a társadalomban még mindig érezhető sztereotípiákat. A Codecool Oktatóközpont a tech szektorban sikeres nők részvételével rendezett hasonló profillal, de más korosztálynak meetupot, hogy kiemelkedő karrierutakat bemutatva segítsen minél több nőnek megtalálni helyét az IT világában.

Földrajz, háztartástan és számítástechnika – ebből a három fakultációból választhatott hatodikos korában Balogh-Mázi Mária, a DreamJo.bs ügyvezető igazgatója, ami egy életre meghatározta a karrierjét, hiába készült zenei pályára. A Veszprémi Egyetemen lett programozó, a 2000-es évek elején pedig már egy olyan francia cégnél dolgozhatott fejlesztőként, ahol kifejezetten figyeltek a nemek arányára a munkavállalók körében. Soha nem volt hátránya abból, hogy nőként dolgozott az IT szektorban és férfiakat vezetett projektvezetőként. Azt azért elismerte, hogy humora sokszor átsegíttette a nehéz helyzeteken. "Az IT cégeknek el kell gondolkodniuk azon, hogy milyen értékek rejlenek a kisgyermekes anyukákban, ugyanis a programozás nincs időhöz kötve, így ideális szakma számukra" – fogalmazott Balogh-Mázi Mária. Véleménye szerint a nőket megijesztették az IT szektorban, holott az elején tipikus női szakma volt, és természetesen ugyanúgy tartogat ma is mindkét nem számára karrierlehetőséget, csak önbizalom kell hozzá. Azt Kalocsai Lea, a Codecool üzletfejlesztője is megerősítette, hogy a munka-magánélet egyensúlya az IT szektorban érvényesül a legjobban.

Ha valaki önérvényesítő, az miért maszkulin? – tette fel a kérdést Illés Kata, az Indivizo társalapítója. "Nem hiszek a sztereotip besorolásokban, bár tudom, hogy vannak, akik hátrányba kerülnek emiatt. Mindig is tudtam, mi a célom, tettem a dolgom, soha nem fogott vissza, hogy nő vagyok." Illés Kata felhívta arra a figyelmet, hogy az első pillanattól kezdve egyenrangú lehet két fél, amennyiben szakmailag partnerek tudnak lenni – ebben a beszélgetés valamennyi résztvevője egyetértett.

A piacon persze sok visszásságot tapasztalunk, a nők és férfiak közötti fizetési különbségekre a Glamour is ráirányította tavaly év végén a figyelmet, amikor teljes lapszámokban csak nőkkel dolgoztunk együtt, ugyanis az eltérés a két nem díjazásában úgy alakul, mintha a nők két hónapot nem is dolgoznának. "A fizetések és a vezetői szintek elérésében többet kell bizonyítaniuk a nőknek. Azzal kell sikerre vinni az életünket, amit magunkkal hoztunk, a kifinomult érzékenységünket kell működtetni. A nők zseniálisan tudják követni az álmaikat, bizonyítani vágynak és tudnak is önmaguknak" – hangsúlyozta Pethő Anikó, az Aarenson Consulting fejvadász cég alapító HR szakértője.

Illés Kata szerint egy szervezet versenyképességére a nemi összetétel változatossága ugyanúgy pozitívan hat, mint a kulturális sokszínűség. A többféle látásmód, az eltérő tapasztalatok származhatnak családi, kulturális, szakmai háttérből, ezek összessége ad jobb felvértezettséget egy szervezetnek. A találkozó résztvevői a közönséggel együtt értettek egyet abban, hogy a két nem közötti gondolkodásbeli különbség egy probléma megoldását csak megkönnyítheti, egy huszonöt éve fejlesztőként dolgozó néző pedig úgy fogalmazott, hogy a férfiak jobban összekapják magukat és igényesebbek, ha nők is vannak a csapatban.

Szabó László

Ez is érdekelhet

„Szeretkeztünk a cég mosdójában, a konyhaasztalon, a parkban"

„Szeretkeztünk a cég mosdójában, a konyhaasztalon, a parkban"

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói