Minden problémára könnyebb a megoldás, ha nők és férfiak dolgoznak együtt

2018.március.25.

Az időmenedzsment-bajnok kisgyermekes anyák a programozói munkaerőkínálat rejtett tartalékai lehetnek – állapították meg a meghívott előadók a Codecool programozóiskola Women in Tech Meetupján.

Április végén hetedik alkalommal rendezi meg országszerte a Nők a Tudományban Egyesület a Lányok Napját, amely általános- és középiskolás fiataloknak szól, akik műszaki és informatikai egyetemi karokon, kutatóintézeteknél és vállalatoknál ismerhetik meg a női professzorok, tudósok, mérnökök munkáját, lehetővé téve számukra, hogy lebontsák a társadalomban még mindig érezhető sztereotípiákat. A Codecool Oktatóközpont a tech szektorban sikeres nők részvételével rendezett hasonló profillal, de más korosztálynak meetupot, hogy kiemelkedő karrierutakat bemutatva segítsen minél több nőnek megtalálni helyét az IT világában.

Földrajz, háztartástan és számítástechnika – ebből a három fakultációból választhatott hatodikos korában Balogh-Mázi Mária, a DreamJo.bs ügyvezető igazgatója, ami egy életre meghatározta a karrierjét, hiába készült zenei pályára. A Veszprémi Egyetemen lett programozó, a 2000-es évek elején pedig már egy olyan francia cégnél dolgozhatott fejlesztőként, ahol kifejezetten figyeltek a nemek arányára a munkavállalók körében. Soha nem volt hátránya abból, hogy nőként dolgozott az IT szektorban és férfiakat vezetett projektvezetőként. Azt azért elismerte, hogy humora sokszor átsegíttette a nehéz helyzeteken. "Az IT cégeknek el kell gondolkodniuk azon, hogy milyen értékek rejlenek a kisgyermekes anyukákban, ugyanis a programozás nincs időhöz kötve, így ideális szakma számukra" – fogalmazott Balogh-Mázi Mária. Véleménye szerint a nőket megijesztették az IT szektorban, holott az elején tipikus női szakma volt, és természetesen ugyanúgy tartogat ma is mindkét nem számára karrierlehetőséget, csak önbizalom kell hozzá. Azt Kalocsai Lea, a Codecool üzletfejlesztője is megerősítette, hogy a munka-magánélet egyensúlya az IT szektorban érvényesül a legjobban.

Ha valaki önérvényesítő, az miért maszkulin? – tette fel a kérdést Illés Kata, az Indivizo társalapítója. "Nem hiszek a sztereotip besorolásokban, bár tudom, hogy vannak, akik hátrányba kerülnek emiatt. Mindig is tudtam, mi a célom, tettem a dolgom, soha nem fogott vissza, hogy nő vagyok." Illés Kata felhívta arra a figyelmet, hogy az első pillanattól kezdve egyenrangú lehet két fél, amennyiben szakmailag partnerek tudnak lenni – ebben a beszélgetés valamennyi résztvevője egyetértett.

A piacon persze sok visszásságot tapasztalunk, a nők és férfiak közötti fizetési különbségekre a Glamour is ráirányította tavaly év végén a figyelmet, amikor teljes lapszámokban csak nőkkel dolgoztunk együtt, ugyanis az eltérés a két nem díjazásában úgy alakul, mintha a nők két hónapot nem is dolgoznának. "A fizetések és a vezetői szintek elérésében többet kell bizonyítaniuk a nőknek. Azzal kell sikerre vinni az életünket, amit magunkkal hoztunk, a kifinomult érzékenységünket kell működtetni. A nők zseniálisan tudják követni az álmaikat, bizonyítani vágynak és tudnak is önmaguknak" – hangsúlyozta Pethő Anikó, az Aarenson Consulting fejvadász cég alapító HR szakértője.

Illés Kata szerint egy szervezet versenyképességére a nemi összetétel változatossága ugyanúgy pozitívan hat, mint a kulturális sokszínűség. A többféle látásmód, az eltérő tapasztalatok származhatnak családi, kulturális, szakmai háttérből, ezek összessége ad jobb felvértezettséget egy szervezetnek. A találkozó résztvevői a közönséggel együtt értettek egyet abban, hogy a két nem közötti gondolkodásbeli különbség egy probléma megoldását csak megkönnyítheti, egy huszonöt éve fejlesztőként dolgozó néző pedig úgy fogalmazott, hogy a férfiak jobban összekapják magukat és igényesebbek, ha nők is vannak a csapatban.

Szabó László

Ez is érdekelhet

Elton John és Ed Sheeran közös dala lesz az idei karácsony legnagyobb slágere

Elton John és Ed Sheeran közös dala lesz az idei karácsony legnagyobb slágere

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: Ma valószínűleg fontos híreket titkolnak el előlünk - december 4.

Napi horoszkóp: Ma valószínűleg fontos híreket titkolnak el előlünk - december 4.

Szépséghírek

Sminkelj te is úgy, mint Emily - Megjelent a Lancôme x Emily Párizsban kollekció

Sminkelj te is úgy, mint Emily - Megjelent a Lancôme x Emily Párizsban kollekció