Ezt próbálja jelezni neked a menstruációs vérzésed színe az egészségedről

Gondolkodtál már azon, hogy miért változik a menstruációs vérzésed színe, és miért jelenik meg a vörös különböző árnyalata (vagy akár más szín is)? Jó ötlet jobban megismerni a menstruációdat - hogyan változik, ahogy a vérzésed zajlik -, így jobban megértheted a testedet, és megtudhatod, mi számít normálisnak, mi, mit jelent. Igaz, ez könnyebb, ha tampont és betétet viselsz, mint ha a menstruációs bugyira esküszöl.

 Minden szín mást jelent a menstruációs vér esetében
Minden szín mást jelent a menstruációs vér esetében
Fotó: Getty images/Glamour

Elég gyakori, hogy a menstruációs vér a színek széles spektrumában jelenik meg, és erre egyszerű magyarázat is van. Szerencsére a menstruációs szakértő és a You Can Have a Better Period című könyv szerzője, Le'Nise Brothers megfejtette nekünk.

Mit jelent a menstruáció színe?

„A menstruációnk és a menstruációs ciklusunk az öt alapvető életjel egyike a vérnyomásunk, a szívritmusunk, a légzésszámunk és a hőmérsékletünk mellett, ami az általános egészségünk és jólétünk barométere” - magyarázza Le'Nise. „Az, hogy hogyan éljük meg a havi vérzésünket, még a színe is jelzést adhat arról, hogy minden rendben van-e. Amikor legközelebb megjön a menstruációja, nézd meg!”

„Ha valami kicsit is eltér, ne ess pánikba, de figyelj oda rá!" - teszi hozzá a szekértő, és azt javasolja, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha rendellenességet észlelsz a vérzésedben. „Ha a menstruációs véred nagyon szokatlan színű, például szürke, zöld vagy narancssárga, az bakteriális vaginózis, trichomoniázis vagy nemi úton terjedő fertőzés jele lehet, ezért kérlek, menj el az orvosodhoz! Ha a menstruációs vér fekete, az fertőzésre vagy hüvelyi elzáródásra utalhat, mint például egy beszorult tampon vagy más tárgy - ebben az esetben is minél előbb menj orvoshoz!”

Élénkpiros

„Ezt az élénk, áfonyavörös színt szeretjük! Ez annak a jele, hogy a vér és a menstruációs folyadék úgy folyik a méhből, ahogyan kell. Az élénkpiros szín frissességet jelez, és azt, hogy a vér gyorsan áthalad a hüvelyen, miután levált a méhnyálkahártyáról.”

Érdemes odafigyelni arra, ha óránként kell betétet, tampont cserélned, mert annyira erősen vérzel, és arra is figyelj, ha vérrögök távoznak. Ilyenkor érdemes kivizsgáltatnod magad!

8 szokás, amitől még borzalmasabb lesz a menstruáció

Sötétvörös

Fontos, hogy megfigyeld a menstruációs vér színét
Fotó: Getty images/Glamour

„Ez a szín teljesen normális a periódusod vége felé. A sötétebb vörös azt jelenti, hogy a méhnyálkahártya mélyebb részeiből származó, régebbi vérről van szó, amelynek hosszabb időbe telt, mire kiürült.”

Barna

A vér barna színe mást jelent a menstruáció végén és a pedióduasid között
Fotó: Getty images/Glamour

„A barna menstruációs folyadéknak több oka is lehet. Ezt akkor láthatod, amikor a menstruációd még nem egészen kezdődött el, vagy a menstruációd legvégső szakaszában találkozhatsz vele - régi vér, amely oxigénnel érintkezett és barnává változott. Ha két vagy több nappal a menstruációd előtt barna foltokat tapasztalsz, az jelezheti azt, hogy alacsony progeszteronszinted.”

Rózsaszín

A rövid menstruációk során élénk rózsaszín is lehet a vér színe
Fotó: Getty images/Glamour

„A rózsaszín menstruációs folyadék többféle dolgot is jelezhet. Ez a szín gyakori a nagyon rövid (két napnál rövidebb) és nagyon enyhe menstruációknál. A rózsaszín szín az alacsony ösztrogénszintet is jelezheti.”

Aggodalomra ad okot a menstruáció színe?

„Általános, hogy a menstruációs vér különböző árnyalatokban jelenik meg, és ez általában nem jelent semmi különöset. Egyesek úgy gondolják, hogy a menstruációs vér színe elárulhatja, hogy mennyire vannak rendben a hormonjaid, de nincs rá sok bizonyíték, ami ezt alátámasztaná.” - mondja a szakember.

„Ha a két menstruációd között vérzel, vagy a vérzésed nem tűnik normálisnak, mondjuk furcsa szaga van, a legjobb az, ha orvoshoz fordulsz. Hasonlóképpen tégy, ha gyakran látsz nagy menstruációs vérrögöket (nagyobbakat, mint egy hüvelyk). Ilyenkor mindenképpen beszélj az orvosoddal!"

Miért fontos, hogy odafigyeljünk a menstruációs vér megjelenésére?

„A ciklusuk megértésével a nők proaktív módon gondoskodhatnak az egészségükről" - magyarázza Dr. Claudia Pastides, a Flo Health menstruációkövető cég háziorvosa és orvosi tanácsadója. "Nagyon fontos, hogy nyomon kövessük a menstruációnkat, hogy észrevegyük a rendellenes menstruációs vérzés jeleit".

Csak emberek menstruálnak? Itt a válasz

A rendellenesen erős vérzés jelei a következők:

  1. A hét napnál hosszabb ideig tartó vérzés.
  2. Olyan vérzés, amely óránként egy vagy több tampont vagy betétet áztat át, és ez a jelenség több órán keresztül fennáll.
  3. Rendszeresen átvérzik a ruhád vagy az ágynemű is foltos lesz.
  4. Kerülöd a napi tevékenységeket, például a testmozgást, vagy a menstruáció miatt szabadságot kell kivenned a munkából. (Ettől függetlenül egyet értünk a menstruációs szabadság bevezetésével!)
  5. Menstruációs folyásod van, amelynél a vérrögök egy hüvelyknyi méretűek vagy nagyobbak.

Ha kérdése vagy aggodalma van a menstruációjával kapcsolatban, mindig beszéljen háziorvosával.

Forrás: brit Glamour

Tudj meg még többet a menstruációddal kapcsolatban! Légy tudatos!

Ez is érdekelhet

Ennyi szex kell egy boldog párkapcsolathoz

Ennyi szex kell egy boldog párkapcsolathoz

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

PR

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

Mit tegyünk, ha pozitív lett a HPV teszt eredménye? (x)

PR

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)

Kiderült, hogy hatásosabbá tehetők a "jó" baktériumok! Ezek a készítmények tartalmazzák (x)

PR

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

Strandszoknya, túranaci vagy capri short - ezt viseld idén nyáron! (x)

PR

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)

Lehet, hogy ezért utasítja el a közeledésünket a párunk (x)