Ezt próbálja jelezni neked a menstruációs vérzésed színe az egészségedről

Gondolkodtál már azon, hogy miért változik a menstruációs vérzésed színe, és miért jelenik meg a vörös különböző árnyalata (vagy akár más szín is)? Jó ötlet jobban megismerni a menstruációdat - hogyan változik, ahogy a vérzésed zajlik -, így jobban megértheted a testedet, és megtudhatod, mi számít normálisnak, mi, mit jelent. Igaz, ez könnyebb, ha tampont és betétet viselsz, mint ha a menstruációs bugyira esküszöl.

 Minden szín mást jelent a menstruációs vér esetében
Minden szín mást jelent a menstruációs vér esetében
Fotó: Getty images/Glamour

Elég gyakori, hogy a menstruációs vér a színek széles spektrumában jelenik meg, és erre egyszerű magyarázat is van. Szerencsére a menstruációs szakértő és a You Can Have a Better Period című könyv szerzője, Le'Nise Brothers megfejtette nekünk.

Mit jelent a menstruáció színe?

„A menstruációnk és a menstruációs ciklusunk az öt alapvető életjel egyike a vérnyomásunk, a szívritmusunk, a légzésszámunk és a hőmérsékletünk mellett, ami az általános egészségünk és jólétünk barométere” - magyarázza Le'Nise. „Az, hogy hogyan éljük meg a havi vérzésünket, még a színe is jelzést adhat arról, hogy minden rendben van-e. Amikor legközelebb megjön a menstruációja, nézd meg!”

„Ha valami kicsit is eltér, ne ess pánikba, de figyelj oda rá!" - teszi hozzá a szekértő, és azt javasolja, mindenképpen fordulj orvoshoz, ha rendellenességet észlelsz a vérzésedben. „Ha a menstruációs véred nagyon szokatlan színű, például szürke, zöld vagy narancssárga, az bakteriális vaginózis, trichomoniázis vagy nemi úton terjedő fertőzés jele lehet, ezért kérlek, menj el az orvosodhoz! Ha a menstruációs vér fekete, az fertőzésre vagy hüvelyi elzáródásra utalhat, mint például egy beszorult tampon vagy más tárgy - ebben az esetben is minél előbb menj orvoshoz!”

Élénkpiros

„Ezt az élénk, áfonyavörös színt szeretjük! Ez annak a jele, hogy a vér és a menstruációs folyadék úgy folyik a méhből, ahogyan kell. Az élénkpiros szín frissességet jelez, és azt, hogy a vér gyorsan áthalad a hüvelyen, miután levált a méhnyálkahártyáról.”

Érdemes odafigyelni arra, ha óránként kell betétet, tampont cserélned, mert annyira erősen vérzel, és arra is figyelj, ha vérrögök távoznak. Ilyenkor érdemes kivizsgáltatnod magad!

8 szokás, amitől még borzalmasabb lesz a menstruáció

Sötétvörös

„Ez a szín teljesen normális a periódusod vége felé. A sötétebb vörös azt jelenti, hogy a méhnyálkahártya mélyebb részeiből származó, régebbi vérről van szó, amelynek hosszabb időbe telt, mire kiürült.”

Barna

„A barna menstruációs folyadéknak több oka is lehet. Ezt akkor láthatod, amikor a menstruációd még nem egészen kezdődött el, vagy a menstruációd legvégső szakaszában találkozhatsz vele - régi vér, amely oxigénnel érintkezett és barnává változott. Ha két vagy több nappal a menstruációd előtt barna foltokat tapasztalsz, az jelezheti azt, hogy alacsony progeszteronszinted.”

Rózsaszín

„A rózsaszín menstruációs folyadék többféle dolgot is jelezhet. Ez a szín gyakori a nagyon rövid (két napnál rövidebb) és nagyon enyhe menstruációknál. A rózsaszín szín az alacsony ösztrogénszintet is jelezheti.”

Aggodalomra ad okot a menstruáció színe?

„Általános, hogy a menstruációs vér különböző árnyalatokban jelenik meg, és ez általában nem jelent semmi különöset. Egyesek úgy gondolják, hogy a menstruációs vér színe elárulhatja, hogy mennyire vannak rendben a hormonjaid, de nincs rá sok bizonyíték, ami ezt alátámasztaná.” - mondja a szakember.

„Ha a két menstruációd között vérzel, vagy a vérzésed nem tűnik normálisnak, mondjuk furcsa szaga van, a legjobb az, ha orvoshoz fordulsz. Hasonlóképpen tégy, ha gyakran látsz nagy menstruációs vérrögöket (nagyobbakat, mint egy hüvelyk). Ilyenkor mindenképpen beszélj az orvosoddal!"

Miért fontos, hogy odafigyeljünk a menstruációs vér megjelenésére?

„A ciklusuk megértésével a nők proaktív módon gondoskodhatnak az egészségükről" - magyarázza Dr. Claudia Pastides, a Flo Health menstruációkövető cég háziorvosa és orvosi tanácsadója. "Nagyon fontos, hogy nyomon kövessük a menstruációnkat, hogy észrevegyük a rendellenes menstruációs vérzés jeleit".

Csak emberek menstruálnak? Itt a válasz

A rendellenesen erős vérzés jelei a következők:

  1. A hét napnál hosszabb ideig tartó vérzés.
  2. Olyan vérzés, amely óránként egy vagy több tampont vagy betétet áztat át, és ez a jelenség több órán keresztül fennáll.
  3. Rendszeresen átvérzik a ruhád vagy az ágynemű is foltos lesz.
  4. Kerülöd a napi tevékenységeket, például a testmozgást, vagy a menstruáció miatt szabadságot kell kivenned a munkából. (Ettől függetlenül egyet értünk a menstruációs szabadság bevezetésével!)
  5. Menstruációs folyásod van, amelynél a vérrögök egy hüvelyknyi méretűek vagy nagyobbak.

Ha kérdése vagy aggodalma van a menstruációjával kapcsolatban, mindig beszéljen háziorvosával.

Forrás: brit Glamour

Tudj meg még többet a menstruációddal kapcsolatban! Légy tudatos!

Ez is érdekelhet

Ilyen apa valójában Károly király a család egyik fotósa szerint

Ilyen apa valójában Károly király a család egyik fotósa szerint

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói