Mit vigyél magaddal, ha egy afrikai országba mész?

Az egyik legfantasztikusabb kontinens, rendkívül színes kultúrákkal, élővilággal és páratlan természeti látványoságokkal. Afrika kétségkívül mindenkinek rajta kell, hogy legyen a bakancslistáján. Természetesen az sem mindegy, hogy Afrikán belül hova utazol, már csak a biztonság miatt is, de ha az egyik közkedvelt úticélt veszed irányul, Kenyát, akkor is bizonyos dologokban fel kell készülnöd.

Sengwer Embobut
Fotó: Nagy-György Borbála / GLAMOUR

Először is a híresztelésekkel ellentétben, nem kötelező semmi ellen sem beoltatnod magad, de az afrikai konzulátus oldalán is ajánlott oltások között szerepel a sárgaláz, a hastífusz, az agyhártyagyulladás, illetve nem árt az utazásod előtt már elkezdened szedni a malária elleni gyógyszert, amit közben végig szedned kell, majd miután hazajöttél még egy hétig tovább. Ha az oltások mellett döntesz, akkor ne érjen az sem meglepetésként, hogy ezeket Budapesten csak a nemzetközi oltóközpontban kapod meg egyszerre, és nagyon sokba kerülnek (egyenként kb. 20 000 Ft). Ahhoz, hogy az oltások megfelelően kifejtsék hatásukat, legalább egy, de inkább másfél héttel az utazás előtt be kell adatni őket. Abban az esetben, ha utad során rosszul érzed magad, lázad van, esetleg hánysz, azonnal menj kórházba, ahol pillanatok alatt meg tudják állapítani az orvosok, hogy komolyabb dolgot kaptál el, vagy csak valami kis vírus, megfázás, gyomorrontás áll a rosszulléted mögött. Sajnos a kisebb-nagyobb hasmenésekre fel kell készülni, hiszen eléggé eltérő a kenyai konyha az európaitól, és ha erre hajlamosra vagy, akkor a gyomrodat kicsit megdolgoztathatja.

Mivel az állandó nyárba mész, ehhez mérten kell csomagolnod is. Kenya nem feltétlenül a legtisztább, legrendesebb országok közé tartozik, nagy a por és a sár is sokszor, úgyhogy ajánlott a gumicsizma a lenge öltözethez. Ha tudod, hogy sok időt töltesz a napon, akkor legyen nálad kalap, napszemüveg, és a magas napvédelemről se feledkezz meg bárhol jársz.

Ugyan jelenleg nincsen sárgaláz járvány, ha teheted mindig fújd be magad szúnyog riasztóval, mert sosem tudhatod, hogy mivel fertőz meg az a fránya szúnyog, ha megcsíp.

Afrika legnagyobb nyomornegyedében jártunk: Kibera - Kenya 1. rész

Afrika legnagyobb nyomornegyedében jártunk: Kibera - Kenya 1. rész

Kenyában nagyjából mindenhol tiltják a csapvíz fogyasztását, még a fogmosáshoz is inkább palackozott vizet ajánlanak, ezt a szabályt jobb betartani még a szállodákban is, de más helyen feltétlenül. Javasolt vinni itthonról kézfertőtlenítőt, amit evés előtt mindig használj, illetve becsomagolhatsz fertőtlenítő folyékony szappant is, a biztonság kedvéért.

Attól függően, hogy milyen terveid vannak, a kényelmes, strapabíró sportcipődet mindenképpen pakold be, nemcsak a szafaritúrákon jobb ezt viselni, mint nyitott szandálban, papucsban menni, hanem a nagyvárosokban is.

És végül ne felejtsd el jól érezni magad és sok-sok fotót készíteni!

Ez is érdekelhet

Gyógypapucs? Ugyan! A Dior és a Birkenstock kollaborációja csodás

Gyógypapucs? Ugyan! A Dior és a Birkenstock kollaborációja csodás

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: ma az érzelmi életed hullámzó lehet - január 22. szombat

Napi horoszkóp: ma az érzelmi életed hullámzó lehet - január 22. szombat

GLAMOUR Horoszkóp

Ezt hozza 2022-ben a Tigris éve a pénzzel, szerelemmel kapcsolatban

Ezt hozza 2022-ben a Tigris éve a pénzzel, szerelemmel kapcsolatban