Mutasd a személyiséged - megmondjuk, milyen állat illik hozzád!

Szponzorált tartalom

2022.április.11.

Az állattartás nagy felelősség és persze boldogság is egyben. A házi kedvenc fajától függően akár hosszú évekre választunk társat magunk mellé, akit etetni kell, gondoskodnunk kell róla, szeretni, foglalkozni vele, nevelni és időnként állatorvoshoz vinni. Az, hogy milyen kis kedvencet választunk, sokszor függ a személyiségünktől is, amellett, hogy milyen életkörülményeink vannak egy állat tartásához.

Ilyen állat illik hozzád a személyiséged alapján
Ilyen állat illik hozzád a személyiséged alapján
Fotó: BP Digital

Cikkünkben arra szeretnénk rávilágítani, hogy bizony lényeges összefüggés lehet az emberek személyiségjegyei és az ideális kisállat megválasztása között. Ha ismerjük önmagunkat, és tisztában vagyunk jó illetve nem olyan jó tulajdonságainkkal, akkor tudatosabban találhatjuk ki, milyen állat illik hozzánk.

Miért befolyásolják belső tulajdonságaink, hogy milyen állat gazdijának lennénk jók?

Ha kicsit belegondolsz, elég egyértelmű erre a válasz. Ha például állandóan zizgő, vibráló személyiség vagyunk, aki nem tud megülni 5 percig egy helyben, és legalább havonta egyszer elutazik, ráadásul ha teheti minden este kimozdul a barátokkal, akkor nem illik hozzánk olyan háziállat, ami folyamatos, erős figyelmet és foglalkozást igényel. Ilyen személyeknek jobb olyan állatot választani, ami nem ragaszkodik a napi figyelemhez és esetleg etetéshez sem, mint egy kígyó, vagy az akváriumi halak mutatós akváriumi dekorral, esetleg egy teknős, aminek a kvarclámpáját időzítőre lehet állítani.

Ha azonban sok a szabadidőnk, szeretünk befelé fordulni, elmélázunk az élet apró szépségein is, és feltölt bennünket az, ha egy másik élőlénynek tehetünk jót, akkor biztosan szívesen fogjuk időnket és energiánkat áldozni egy sok odafigyelést igénylő élőlényre, például egy kutyára, macskára vagy törpenyúlra.

Ahány ház, annyi háziállat

Megközelíthetjük a kérdést a másik oldalról is, vagyis, hogy milyen házi kedvencek tarthatóak manapság. Azok, akik a kutyákat, cicákat, hörcsögöket, teknősöket, díszmadarakat ismerik csak, meg fognak lepődni, hogy milyen különleges élőlények is tarthatóak manapság már, még engedély sem kell feltétlenül hozzájuk.

Az ízeltlábúak sok állattartót meghódítanak, mert egy közepes terráriumban jól elvannak, különleges életmódjuk sok ámulatba ejtő pillanatot okoz, és nem kell őket cirógatni, babusgatni. A madárpókok, óriás ezerlábúak, botsáskák, imádkozó sáskák, szárazföldi remeterákok igazán szemet gyönyörködtetőek. Általában nem igényelnek mindennapos etetést, és garantáltan minden vendéged álla leesik majd tőlük. Akkor válaszd őket, ha szereted megfigyelni a dolgokat, a természet változásait, ha van heti pár órád rendben tartani őket, ugyanakkor nem akarsz napi kötöttséget és nem vágysz sűrű testi kontaktusra sem.

Szintén egzotikus állatok a hüllők és kétéltűek, melyeknek több száz faja tartható hazánkban is. Békák, gőték, szalamandrák, gekkók, kaméleonok, leguánok, varánuszok, és persze a kígyók és teknősök tartoznak ide többek között. Ezek az élőlények sem feltétlenül simogatásra születtek, bár pl. a gyíkok/gekkók fajai kimondottan kezessé válnak, ugyanakkor tartásuk gyakorlatot igényel. Ha személyiséged felfedező típusú, természetbarát és nem felejtesz el naponta pl. párásítani a terráriumukban, akkor sok élményben lehet részed ezekkel az állatokkal.

A hangos és olykor sok szemetet gyártó, ellenben rendkívül értelmes és kedves díszmadarak sok örömet tudnak okozni. A törpepapagájok, pintyek, díszgerlék, kanárik és társaik legalább olyan figyelmet és gondoskodást igényelnek, mint az emlősök. A madarak ugyanis intelligensek, kommunikatívak és ragaszkodnak gondozójukhoz. Ha nem foglalkozunk velük, akár depressziósak is lehetnek, amitől elpusztulnak. Madarat csak olyan ember tartson, akinek van sok szabadideje, türelme, örömét leli abban, ha csivitelnek, zajonganak körülötte, és szereti a kreatív kihívásokat, hiszen egy madarat akár beszélni is meg lehet tanítani.

Emlősök terén mindenki ismeri a kutya és a macska igényeit. Csak a legfelelősségteljesebb személyiségeknek valók, akik tudják, hogy anyagilag is komoly kihívás a tartásuk, egészségvédelmük. A nyitott, barátkozós, kommunikatív emberekhez passzol a kutya, míg a macskák inkább az introvertált emberek mellé jó társak.

A következő listában további emlősöket is ismertetünk még!

Személyiségjegyek és állatok szerencsés párosítása

A végére pedig nézzünk egy listát, melyik emberi tulajdonság esetén, milyen állat lehet megfelelő választás:

  • Bújós, szerény, a világra rácsodálkozó ember - törpenyúl
  • Kreatív, vidám, nyitott személyiség, aki szeret otthon is lenni - afrikai törpesün
  • Cinikus, pikírt, csipkelődő, kicsit magának való természet - nimfapapagáj
  • Kényelmes, lusta, elmélázó, ráérős vagy kivárós személyiség - királypiton
  • Bátor, szókimondó, viccelődő ember - cukormókus
  • Zárkózott, szótlan, nehezen barátkozó típus - pálmatolvaj, azaz szárazföldi remeterák

Ha jó az önismereted, hajlandó vagy szembe nézni az esetleges hibáiddal is, akkor biztosan tudsz majd felelősségteljes és jó döntést hozni, mielőtt állatot veszel magadhoz.

Ha pedig nem vagy biztos benne, hogy tudsz gondoskodni kellőképpen egy életről, akkor inkább ne tarts háziállatot, helyette látogass el egy zoo-caféba, vagy valamelyik állatkertbe, esetleg vállalj önkéntességet és sétáltass kutyusokat a hozzád közeli menhelyen!

Ez is érdekelhet

A Stranger Things készítői megölték a 4. évad legszerethetőbb karakterét

A Stranger Things készítői megölték a 4. évad legszerethetőbb karakterét

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő