5 inspiráló nő, aki harcolt az egyenjogúságért és igazi ikonná vált

2021.augusztus.12.

Jelenleg is tart egy újfajta egyenjogúsági tüntetés a fekete közösségekért, hiszen napjainkban is rendkívül fontos kiállni a jogaik mellett. A korábbi polgárjogi mozgalmat sem érdemes azonban elfeledni, többek közt azért, mert több elképesztő bátorságáról tanúbizonyságot tevő nő is örökre beírta magát a történelemkönyvekbe nemes cselekedetei által, és ikonikus alakjaivá váltak a mozgalmaknak. De vajon kik ők, akikre ma is méltán büszkék lehetünk?

1. Harriet Tubman

Fotó: Getty Images

Harriet Marylandben született 1822-ben, rabszolgaságban. 1849-ben elszökött fogságából, de összesen 13 alkalommal tért vissza azért, hogy családját, barátait és más rabszolgákat kiszabadítson a Földalatti Vasút egyik leghírhedtebb kalauzaként. Szöktetési kísérletei annyira sikeresek voltak, hogy "Fekete Mózes"-nek nevezték, aki soha nem veszített el "utasokat". A polgárháborúban kémként, szakácsnőként és ápolónőként is teljesített szolgálatot.

7 inspiráló nő, akik a modern feminizmus úttörői

2. Sadie Tanner Mossel Alexander

Sadie Philadelphiában született 1898-ban, 33 évvel a rabszolgaság eltörlése után az Egyesült Államokban. Apja volt az első afroamerikai, aki jogi diplomát szerzett a Pennsylvaniai Egyetemen, ahol később Sadie közgazdaságot tanult, és az első afroamerikai nő lett, aki közgazdaságtanból PhD fokozatot szerzett. 1927-ben visszatért az egyetemre, hogy jogi diplomát szerezzen, és 1935-től polgárjogi ügyvédként tevékenykedett. Philadelphiában küzdött a faji szegregáció megszüntetéséért, és egész életét arra áldozta, hogy harcoljon a faji és társadalmi igazságtalanságok ellen.

3. Ella Baker

Fotó: Getty Images

A polgárjogi mozgalom ritkán emlegetett hősnője Elker Baker, aki rabszolga felmenőktől származott, és már fiatalon aktivistává vált. Egyetemi évei alatt nyíltan harcolt a faji igazságtalanságok ellen. Martin Luther King nevében a választói jogokért harcolt délen, ahol az afroamerikaiak törvényes szavazati jogait okáig megtagadták. Egészen haláláig harcolt, és munkássága a mai napig is sok aktivistát inspirál még annak ellenére is, hogy bár maximálisan megérdemelné, de ritkán került a figyelem középpontjába.

Beyoncé így támogatja a fekete márkákat és még egy új dalt is kaptunk tőle ajándékba hozzá

Beyoncé így támogatja a fekete márkákat és még egy új dalt is kaptunk tőle ajándékba hozzá4. Connie Mark

Connie Jamaikában született, és a II. világháborúban orvosi titkárként segédkezett. Londonba való költözése után aktív politizálásba kezdett annak hatására, hogy származása miatt megtagadtak tőle egy rangos kitüntetést. Komolyan kampányolt az Egyesült Királyságban a fekete emberek jogainak védelme érdekében, és fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy a színes bőrű emberek is megkapják a kiérdemelt kitüntetéseiket.

5. Margaret Busby

Fotó: Getty Images

Margaret Busby volt a legfiatalabb és első színes bőrű nő Nagy-Britanniában, aki könyvkiadót alapított, Allison and Busby néven. Szívügye volt az írni tudás népszerűsítése, és kitartóan támogattott különböző művészeti ágakat. Újságíróként és aktivistakánt is dolgozott, kiadói tevékenységét pedig a mai napig űzi. Kimeríthetetlen erőfeszítéseit pedig megérdemelten több díjjal is jutalmazták.

Ez is érdekelhet

Dőlnek a szextabuk: „Megtörtént velem az elképzelhetetlen”

Dőlnek a szextabuk: „Megtörtént velem az elképzelhetetlen”

G-Életstílus

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

Monitor

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról