Nők az informatikában: A programozáson túl is van élet!

2019.június.12.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Divat lett a programozás és végre már nem csak a fiúkat vonzza ez a szakma, hanem egyre menőbb az, ha a nők is megtanulnak programozni. Dőlnek a szelfik a #devgirls és a #girlswhocode hashtagekre. Retro fejhallgató, agyonmatricázott laptop, kávé. Raklap a bútor, babzsák a fotel. Újabb kockát rántunk ki az előítéletek Jenga-tornyából! Ha azt is akarod tudni, hogy a NŐ programozók sikere mögött milyen egyéni sorsok vannak, akkor kövesd rovatunkat.

Korábbi cikkeinkben már több ízben bizonyítottuk, hogy nőként már nem kell attól tartani, hogy nincs helyünk az informatikai szakmában. A nők ugyanolyan karriert tudnak befutni programozóként, mint akármelyik férfi, de az informatikának még számos olyan ágazata van, ahol női példaképeket találhatunk. A jövőben ugyanis nem csupán kódolókra lesz szükség, hanem olyan szakemberekre is, akik képesek megtervezni egy gépet, értik a működésüket és tudják, hogyan kell használni őket. A digitális oktatásnak köszönhetően lehetőségek tárháza nyílt meg férfiak és nők előtt is egyaránt, akik már fiatalkorukban elsajátíthatják a digitális alkotás művészetét.

A Budapesten működő Makerspace.hu egy digitális alkotóműhely főleg gyerekek számára, ahol a tanulók többek között olyan készségek birtokába kerülhetnek, mint a lézervágás, famegmunkálás, programozás és varrás. A műhelyben a tizenéves gyerekek elengedhetik a fantáziájukat és saját személyiségükhöz szabva készíthetik el saját szuperhősüket vagy építhetik meg a jövő városát. Az alkotóműhelyben barangolva ne lepődjünk meg, ha olyan profi 3D nyomtatással készült kastélyokkal találkozunk, amiről kiderül, hogy egy tizenegy éves gyerek készítette három nap alatt. A fiatalok alkotása mellett a tanárképzésre is egyre nagyobb hangsúly kerül, sőt, akár 60-70 éves alkotni vágyó emberek is szívesen mélyednek el saját projektjeik megvalósításában.

Nőként programozó csak külföldön lehetsz? Tévedés!

Nőként programozó csak külföldön lehetsz? Tévedés!

Édesanyaként természetes, hogy olyan nyári táborba szeretnénk elküldeni gyerekünket, ahol amellett, hogy jól érzi magát, még tanulhatnak is. A szeptembertől júniusig tartó időszakban a sok stresszel járó dolgozatok és felelések után gyerekeink megérdemlik, hogy valóban kikapcsolódjanak, de ezt nem is lehetne jobb helyen, mint egy olyan alkotóműhelyben, ahol a tizenévesek az alkotáson keresztül fejezhetik ki önmagukat és sajátíthatnak el hard és soft skilleket is egyaránt.

Kreatív nőként az informatikában

Papp Szilvi, a Makerspace.hu egyik oktatója formatervezőként végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, ahol ötvösnek tanult. Mindig érdekelték az új eszközök és nyitott volt az új technológiák felé, szerette látni, hogyan tágulnak folyamatosan a lehetőségek a tervezésben. Egy Makerspace.hu-nál dolgozó ismerőse mutatott neki egy mikrobitet és az általa nyújtott lehetőségeket: Szilvi le volt nyűgözve, hogyan lehet összekapcsolni a mikrobitet különböző tárgyak működésével és azonnal vonzani kezdte ez a világ. Eltelt egy kis idő, majd az alkotóműhely bejelentette, hogy gyermekek számára indítanak szakkört és megkérték Szilvit, hogy legyen ő az egyik oktató. "Először a tárgyak tervezése fogott meg, majd bekapcsolódtam a munka digitális részébe is. Mindig egy manuális, tervező alkat voltam, viszont olyan készségek, mint a 3D nyomtatás vagy a programozás nagyon távol álltak tőlem. Szerencsére elmondhatom, hogy nagyon könnyen megtanulható és az eszközök is felhasználó-barátak, tényleg csak nyitottnak és érdeklődőnek kell lenni, egyébként bárki meg tudja tanulni." – meséli lelkesen Szilvi, aki a Jövő Városa szakkört vezeti a Makerspace-ben. A szakkör során a gyerekek csoportban alkotják meg a jövő városát, olyan háttértörténettel, lakosokkal és építményekkel, amivel csak szeretnék és még polgármestert is választhatnak.

A Makerspace.hu is szerepel a Bridge Budapest által kezdeményezett Edison Platform 100-as listáján, ahova azok a gyerekek jövőjével foglalkozó civil, oktatásos szereplők kerülnek fel, akik innovatív módon fejlesztik a gyerekek képességeit. Bár sokan úgy gondolják, hogy az informatika egy unalmas irodai munka, a fenti példából is látható, hogy folyamatosan változik és nem elzárja, hanem lehetőségek tárházát nyitja meg a kreatív emberek számára.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Heti horoszkóp: A Nyilas iktasson be egy kis énidőt, a Halak készüljön a csábításra - április 22 - április 28.

Heti horoszkóp: A Nyilas iktasson be egy kis énidőt, a Halak készüljön a csábításra - április 22 - április 28.

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője