Nőként programozó csak külföldön lehetsz? Tévedés!

2019.május.24.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Divat lett a programozás és végre már nem csak a fiúkat vonzza ez a szakma, hanem egyre menőbb az, ha a nők is megtanulnak programozni. Dőlnek a szelfik a #devgirls és a #girlswhocode hashtagekre. Retro fejhallgató, agyonmatricázott laptop, kávé. Raklap a bútor, babzsák a fotel. Újabb kockát rántunk ki az előítéletek Jenga-tornyából! Ha azt is akarod tudni, hogy a NŐ programozók sikere mögött milyen egyéni sorsok vannak, akkor kövesd rovatunkat.

Aki járt már olyan nyílt napon, ami az informatikai szakmában a nők egyenjogúságát hirdette, az biztosan hallott már Ada Lovelace-ről, a 19. századi bohém matematikusról. Aki meg látta a Számolás joga című filmet is, annak sem kérdés: van keresnivalójuk a nőknek ezen a területen! Igen ám, de a szakmai készségek mellett más is meghatározza azt, hogy ki milyen pályát választ. Kell-e szoronganunk, hogy elszakadunk szeretteinktől, ha a programozói pályára lépünk?

Sokakat az tart távol, hogy úgy gondolják, Magyarországon nem sok babér terem egy női programozónak, és szinte biztos, hogy külföldre kell majd menni. Ettől pedig – kár is tagadni – a nők félnek kicsit. Szakmától függetlenül, az átmenetileg, vagy véglegesen kivándorlók többségében férfiak: magányos farkasként, vagy családjukat itthon hagyva a kiugró kereset reményében mennek ki. Még aki családdal megy ki, azoknál is elsősorban az a képlet, hogy apa kapott egy jó állást, anya meg majd intézi a sulit, lakást, és ha megállapodtak, beiratkozik valami tanfolyamra, vagy keres valami részmunkaidős állást. Ezen a téren még várat magára az egyenjogúság.

5+1 ok, hogy megtanulj kódolni

5+1 ok, hogy megtanulj kódolni

Fordul a kocka?
Hétfőn tették közzé a KSH Statisztikai Tükör kiadványát, amiből kiderült, hogy ma már több magyar tér haza, mint ahányan kivándorolnak! 20 ezer magyar jött vissza a 18 ezer távozóval szemben. Ráadásul a jól képzett, magas hozzáadott értéket előállító szakmákban dolgozóknál zuhan leginkább a kivándorlási hajlandóság: itthon is megtalálják számításukat! Egy 2018-as felmérés kimutatta, hogy a 20 éven aluli fiatalok 66%-a tudná elképzelni külföldön a jövőjét, de az IT és technológiai vonalon elhelyezkedőknél ez az arány csak 46%-os volt. (Ami ugye sosem jelenti azt, hogy ennyien le is lépnek)

Az informatikában egyre több izgalmas lehetőség adódik itthon is, és nem csak a fiúknak. Az itt letelepedő cégekben megvan a bizalom Magyarországgal szemben, így az informatika iránt érdeklődők itthon is ugyanúgy megvalósíthatják hosszú távú terveiket. Az év elején például a Jaguar Land Rover nyitott meg technikai központi irodát Budapesten, 2018-ban pedig megkezdte működését Budapesten a világ legnagyobb alapkezelője, a Black Rock által nyitott innovációs-és szolgáltatóközpont is.

Aki mozog a fővárosban, beül egy-egy coworking irodába, vagy elmegy olyan rendezvényekre, mint a Startup Safari, vagy a Lányok Napja, az azt láthatja, hogy hemzsegnek a külföldiek! 10-20 fős kis cégek választják központjuknak Budapestet, és csábítanak ide a régióból vagy akár messzebbről is munkaerőt, természetesen a magyar toborzással párhuzamosan. A közel 100 céges helyszínen bemutatkozási és toborzási lehetőséget biztosító Startup Safari Budapest mára az összes hasonló globális rendezvényből a legnagyobbá nőtte ki magát, és az idei eseményre Miamiból jöttek ide tanulmányútra azok, akik jövőre ott is akarnak szervezni ilyet!

Egy nem mindennapi programozó édesanya története: Így lettem újszülött mellett informatikus

Egy nem mindennapi programozó édesanya története: Így lettem újszülött mellett informatikus

A külföldiek számára nem csak a versenyképes költségek, az irodabérlet meg a bérek számítanak, hanem egyszerűen élhetőbb a város, élénkebb a közösség, inspiratív a közeg is ezeknek a feltörekvő iparágaknak. Ebben ugyanúgy része van a Sziget Fesztiválnak, a Brain Barnak, vagy a Prezinek, hogy felkerültünk a térképre. Mások jönnek hozzánk, nem csak mi megyünk világot látni.

Vidéken is van élet!
Több sikeres informatikai cég alakította ki a bázisát vidéki városokban, és ennek nyomán van kereslet a helyi iskolák által képzett programozókra: vegyük például az évek folyamán már száz jelentkezőt befogadó miskolci Codecoolt, de említhető még a Flow Academy is Szegeden. Mielőtt bárki azt hinné, hogy az iskolák elvégzése után legfeljebb Budapesten lenne esélye az elhelyezkedésre, vidéken is folyamatosan keresik a programozókat jobbnál jobb lehetőségeket kínálva nekik.

Az eredendően közgazdász végzettségű Kerekesné Bozsó Beatrix korábban a Miskolci Egyetemen oktatott, de dolgozott a magánszférában is termelési és minőségbiztosítási területen, mielőtt szülni ment. Ahogy kicsit már nagyobbak lettek a gyerekek, megfogalmazódott benne, hogy nem feltétlenül eredeti szakmáját kellene folytatnia. A Codecool miskolci oktatóközpontjába jelentkezett, ahol az intenzív 12 hónapos kurzus után 6 hónapra az Evosofthoz került gyakorlatra. Az iskola elvégzésével teljes állásban tudott elhelyezkedni a cég miskolci irodájában, junior programozóként.

Mandula Mónika etikus hackerként dolgozik a KPMG Tanácsadó Kft-nél és szerinte itthon is ugyanúgy megvannak a lehetőségek egy informatika iránt érdeklődő fiatal számára. Nemrég rendezték meg a http://lanyoknapja.hu/program-reszletek/?pid=656>Lányok Napját

A legtöbben nem a kalandvágy, hanem a szükségérzet miatt hagyják el szülőhazájukat és kezdenek új életet külföldön, de sokszor nem az a fajta élet vár rájuk, amit elképzeltek maguknak. A család, a barátok közelsége, a gyermekvállalás biztonsága elsősorban a nők számára fontosak. A jó hír az, hogy ma már nem kell kompromisszumot kötni az álommunka, a megélhetés és a család között – legalábbis ezekben a feltörekvő szektorokban biztosan nem.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Tedd és Mami melléklettel, és rengeteg izgalmas témával érkezik a GLAMOUR magazin legújabb száma

Tedd és Mami melléklettel, és rengeteg izgalmas témával érkezik a GLAMOUR magazin legújabb száma

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Kutyások figyelem! Ezért kell tavasszal jobban odafigyelned (x)

Kutyások figyelem! Ezért kell tavasszal jobban odafigyelned (x)

PR

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

Baj, ha össze-vissza menstruálsz? (x)

PR

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

A sok edzéstől lesérültél? Ettől biztosan hamar felépülsz! (x)

PR

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)

Készülj fel a strandszezonra! Jövünk a leszuperebb alakformálási tippekkel (x)