A nyári depresszió létezik - de ezekkel a módszerekkel elkerülheted

2021.július.20.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Télen természetesnek vesszük, ha lehangoltnak érezzük magunkat, mert sötét és hideg van, és a koronavírus-járvány rá is tett egy lapáttal. Viszont a nyár magát a boldogságot szimbolizálja. Nyáron mindenki szórakozik, beleveti magát az élményekkel teli programokba, kimegy a strandra, esetleg fesztiválozik. Legalábbis mindenki így készül rá, és amikor mégsem ez történik nagy csalódáson megyünk át. Vannak persze, akik alapból utálják a nyár gondolatát is, és csak a negatívumok jutnak az eszükbe (forróság, izzadás).

A nyári depresszió létezik - de ezekkel a módszerekkel elkerülheted
Fotó: Profimedia/GLAMOUR

A szezonális szomorúság jön elő közismert dolog, igazi a nyári depresszió nem kap túl nagy hangsúlyt. Pontosan nem tudjuk mi áll az évszakonkénti hangulatingadozásnak a hátterében, de tény, hogy van rá hajlamunk, és vannak, nem is kevesen, akiket ezt jellemzően nyáron élik át.

Lehet, hogy te is közéjük tartozol, úgyhogy nem árt, ha figyelsz magadra, és próbálsz egyensúlyban maradni! Tippekkel segítünk, hogy túllegyél a számodra nehéz időszakon:

1. Ismerd fel a létezését

Ha észrevetted, hogy a depressziód erősödik egy adott évszakban, vagy éppen csak akkor jön elő, akkor ezzel is már előrébb jutottál. Képes leszel könnyebben felismerni azokat a körülményeket, amik kiváltják. Ha tényleg egyértelműen szezonális jellegű a lehangoltságod, akkor eleve könnyebben, célzottabban lehet segíteni rajta.

2. Felejtsd el az ideális nyár képét

Gyakran hasonlítjuk össze a gyermekkori nyarainkat a felnőtt tapasztalatokkal, ami cseppet sem előnyös. Régen a nyári időszak szabadságot, szórakozást, és pihenést jelentett, most pedig a normális, hétköznapi dolgaink folytatásával telik, ami elég nyomasztó tud lenni, ha ez az összehasonlítási alapod. Meg kell barátkoznod a gondolattal, hogy felnőttként egészen más az életed, lehet, hogy nincs két hónap vakációd, de házi feladatod sincs, meg matek témazáród sem.

A legtöbb negatív érzést a közösségi oldalak okozzák, ahol azt látod, hogy mindenki fantasztikus helyeken jár, strandol, szórakozik. De ne felejtsd el, hogy ezekre a felületeken mindenki a legjobb énjét próbálja mutatni, egy napfényes tengerparti kép még egyáltalán nem jelent boldogságot. Másrészt, ha sokat látsz vitorlázó, napozó, koktélozó, kertben grillező embereket, te is úgy érzed, hogy ezt kellene tenned. De neked valóban ilyen tevékenységekről szól az ideális nyár, nem lehet, hogy pusztán a közösségi média, vagy egyáltalán a média hatásához akarsz lélekben igazodni, amikor az ilyen tevékenységekre vágysz?

4 tipp, hogy valóban sikeres legyen a diéta

4 tipp, hogy valóban sikeres legyen a diéta3. Legyél aktív, ha vágyaidról van szó

Ha tényleg szeretnél sütögetni a kertben, vagy hűsölni a strandon, akkor el kell fogadnod, hogy ez aktivitást is elvár tőled. Sajnos az élet nem áll meg azért, mert nyár, valószínűleg dolgoznod kell, ezért minden program leszervezése plusz erőfeszítést igényel. De ha tudod, hogy a strandon eltöltött délután fel fog tölteni, és vágysz erre, akkor ne sajnáld az erőfeszítést, vagy esetleg azt, amiről a napi rutinodban ezért az élményért le kell mondanod.

4. Hűtsd le magad

Kutatások kimutatták, hogy a nyári hőség tényleg lehet a depresszív hangulat mögött. Nyáron legszívesebben kint lennénk a szabadban, viszont a meleg visszatart minket és helyette bent kuksolunk a lakásban. Emellett az alvásnak sem tesz jót a hőség, kevésbé tudunk mélyen aludni és sokszor felébredünk. Amikor jár a levegő, szellőztess, napközben igyekezz sötétben tartani a lakásod, hogy éjszakára ne melegedjen nagyon fel, igyál elegendő folyadékot, leginkább vizet, és nem kell nyakra-főre zuhanyoznod, de a csuklódat időnként hideg víz alá tarthatod, hideg vizes kendővel hűsítheted a homlokod, vagy a tarkód.

˝Miért ne lehetne egy nő stabil és erős?˝ - Interjú Rabóczky Judit Rita szobrászművésszel

˝Miért ne lehetne egy nő stabil és erős?˝ - Interjú Rabóczky Judit Rita szobrászművésszel5. Próbálj meg nem elzárkózni

A társasági élet fontos a mentális egészséged megőrzése szempontjából, nyáron főleg, hiszen ez hagyományosan a társas események időszaka. A magány eteti önmagát, egyre nehezebbé válik a vele való küzdelem, azért fontos, hogy te irányíts, ha kell kezdeményezz és írj a barátaidnak, szervezz le egy találkozót. Sokszor nem szívesen vesszük fel ezt a szerepet, mivel úgy gondoljuk, ha szeretnének találkozni velünk az emberek, akkor keresnének minket. Viszont igazából rengeteg ember nem tud rendesen programokat szervezni és kezdeményezni, egyszerűen nem jók benne. Ugyanakkor az olyan egyszerű közösségben eltöltött hétköznapi cselekvések jobb hangulatba hozhatnak, ha például elmész sétálni, vagy kimész olvasni a parkba, ha pedig önkénteskedsz, még hasznosnak is fogod érezni magad.

A korábban felsorolt tippek a segítségedre lesznek, viszont fontos észrevenni, ha ezek már nem elegendőek, és szakértő segítségre van szükséged. A depresszió évszaktól függetlenül még mindig depresszió. Feltétlenül kell beszélned egy orvossal, aki tud tanácsokat adni és segíteni a betegséged kezelésében. Soha ne félj segítséget kérni, és ne várd meg, hogy még rosszabb legyen a helyzet!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Újabb részletek derültek ki Katalin hercegné rákkezeléséről

Újabb részletek derültek ki Katalin hercegné rákkezeléséről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője