Te hogyan ünnepled a sikereidet? - Az önjutalmazás a gondolkodásodat, és a karrieredet is megváltoztatja

Azért indítottuk útjára új sorozatunkat, a Karrier Keddet, mert szeretnénk támogatni a nőket, hogy magabiztosabbak és bátrabbak legyenek a munkájuk során. Szakértőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológus és business coach a következő hetekben megtanítja neked, mi az az én-vezetés, hogyan válhatsz magabiztosabbá és kreatívabbá a munkádban úgy, hogy közben fokozatosan veszed át az irányítást a saját életed felett. Szerzőnk ezúttal abban segít, hogyan építheted be a mindennapjaidba az önjutalmazás stratégiáját.

 Az önjutalmazás segít, hogy egy pozitív fókuszt alakíts ki az életedben és a karrieredben
Az önjutalmazás segít, hogy egy pozitív fókuszt alakíts ki az életedben és a karrieredben
Fotó: Getty images/Glamour

December az ünnepek, a szeretet, az ajándékozás hava: adventi lázban égünk, közeleg a karácsony, majd a szilveszter és az új év. Az ünnepi hangulat folyamatosan bekúszik a mindennapjainkba, ezért talán nincs is alkalmasabb hónap az önjutalmazás stratégiájának gyakorlására, mint a december.

Pszichológiai tény, hogy a negatív érzések erőteljesebben hatnak ránk és a fiziológiai funkcióinkra, mint a pozitívak, így ahhoz, hogy ellensúlyozzunk egy negatív érzést, minimum három pozitívat kell megélnünk (vagy háromszor annyit, vagy pedig háromszor hosszabb ideig). Hajlamosak vagyunk tehát hosszú ideig keseregni a kudarcaink, nehézségeink, problémáink felett, a sikereink és az eredményeink felett pedig gyakran elsuhanunk. Ennek az információnak az ismeretében fordítsunk hát több időt és fókuszt a pozitív érzéseink, a sikereink, az eredményeink megünneplésére és értékelésére, és ehhez ad egy kiváló eszközt a kezünkbe az önjutalmazás módszerének gyakorlása. Ebben a cikkben hoztam néhány olyan tippet, amivel a gyakorlatba ültethetjük át az önjutalmazás koncepcióját.

A siker titka, hogy célokat tűzz ki, és folyamatosan mérd is őket

 1. Adventi naptár újragondolva: Mivel közeleg a karácsony, nem mehetünk el az adventi kalendáriumok szerepe mellett, ráadásul az adventi naptárak már nem csupán a gyerekek körében annyira népszerűek. Vásárolj magadnak egy adventi kalendáriumot, és ünnepeld meg magad minden egyes nap. Az adventi kalendárium elvét azonban nem csak december hónapban kamatoztathatod. Miért ne ajándékozhatnád meg magadat vagy a kollégáidat, barátaidat is egy-egy apró ajándékkal egy adott időszak alatt? Tegyük fel, hogy eldöntöd, hogy egy 30 napos kihíváson veszel részt, és minden egyes nap edzel 30 percet vagy minden nap feldolgozod az összes beérkező e-mailedet, minden egyes nap bevetsz egy időgazdálkodási technikát vagy új szokást építesz. A sikeresen teljesített napok után meglepheted magad egy-egy aprósággal. Beszerezhetsz egy kalendáriumot előre, vagy te magad is elkészítheted és beszerezheted hozzá az apró ajándékokat, kedvességeket, amivel megörvendezteted és megjutalmazod magad. Ha előre beszerzed a kalendáriumodat, még inkább beprogramozod magad a sikerre, hiszen, ha már megvan az ajándék, nem okozhatsz magadnak csalódást azzal, hogy nem teljesíted az ezzel kapcsolatos kihívást vagy feladatokat. Az adventi naptár koncepcióját bevezetheted a céges kultúrába is, például úgy, hogy vezetőként a csapatod vagy az adott osztály számára játékos feladatokat, kihívásokat találsz ki, és a nyertes csapat vagy személy az adott héten vagy napon egy kisebb ajándékban részesül. A felnőttek is szeretik a játékokat, így egy kis játékosság becsempészése a kultúrába hatékonyságot és elégedettséget növelő erővel hathat.
 2. A fix nyereménypont elmélet: Az önjutalmazás egy másik módját személy szerint fix nyereménypont elméletnek neveztem el. Ez annyit jelent, hogy a teljesítményeddel és az eredményeiddel arányosan előre megtervezheted, mivel jutalmazod magad. Ezt a technikát számos sikeres vállalkozó is alkalmazza, hogy megteremtse a szükséges motivációt és cselekvésre ösztönözze magát. A fix nyereménypont módszerem során kitűzöl magad elé egy olyan célt, amely eléréséhez maximum két vagy három hónapra van szükség. Két-három hónap az a maximális időtartam, amit általában előre látunk, amivel könnyebben tudunk tervezni. Fél év vagy egy év túlságosan messze van ahhoz, hogy eléggé motiváljon a cselekvésre. Az időszak végén pedig egy biztos nyeremény (fix vagy rögzített nyeremény) vár. Ez lehet egy utazás egy vágyott desztinációra vagy egy konkrét esemény, amire nagyon vágysz. Bármi is legyen az, 100%-ban biztos vagy benne, hogy egy pozitív eseményt fogsz megtapasztalni az adott, fix időben és ez mérhetetlenül nagy örömet okoz neked. Ehhez előre is megveheted a repjegyeket, de az is lehet, hogy találkozol valakivel, aki fontos a számodra az adott időpontban, vagy a szülinapod dátumáról vagy a közelgő bónuszosztásról van szó. Lényeg a lényeg, valami nagyszerű vár rád rövid időn belül, és ezért motiválva, még nagyobb erővel tudsz fókuszálni és dolgozni a céljaidon, hogy úgy érezd, jól megérdemelt a siker. Ez a technika különösen hasznos akkor, ha tornyosulnak előtted a tennivalók és extra hajtóerőre és fókuszra van szükséged.
 3. Gamification, avagy játékosítás: A legjobb módja az önjutalmazásnak az, ha úgy tekintesz rá, mint egy videójátékra. A videojátékok azért olyan addiktívak, mert az egyes kihívások vagy szintek során azonnal visszacsatolást kapsz, hogy jól teljesítettél-e vagy sem. Ha igen, be is gyűjtheted a jutalmakat. Az önjutalmazás megváltoztatja a gondolkodásodat. Mi lenne, ha te is játékosítanád az életedet? Azáltal, hogy az önjutalmazást beépíted a mindennapjaidba, növelheted az önbizalmadat és beépítheted a pozitív érzelmeket az életedbe. Ha tudatosan alkalmazod az önjutalmazást, észre fogod venni, hogy lelkesebb vagy, többet cselekszel és könnyebben rá is veszed magad a  cselekvésre. Gondolkodj el azon, hogy ha az életed a kedvenc játékod lenne, akkor miben lenne más? Hogyan tudod kedvenc társas- vagy videójátékod elemeit megteremteni az életedben? Hogyan játékosíthatod az életed? Milyen jutalmak lennének életed játékában? Játssz el a gondolattal és tedd szórakoztatóbbá a mindennapjaidat!

Végezetül álljon itt 22 tipp arra, hogyan tudod megjutalmazni magadat már most is!

 1. Kezdd el olvasni azt a könyvet, ami már régóta érdekel!
 2. Vegyél egy forró fürdőt, gyújts gyertyákat, tegyél be kellemes zenét!
 3. Szervezz a barátaiddal egy közös vacsorát vagy brunch-ot!
 4. Pihend ki magad, engedd meg magadnak, hogy addig aludj, ameddig szeretnél.
 5. Vegyél ki egy szabadnapot, amikor csak magaddal foglalkozol!
 6. Tölts minőségi időt kettesben a partnereddel!
 7. Látogass el egy múzeumba vagy menj el moziba!
 8. Tarts egy Netflix vagy HBO maratont! Szerezd be előre a popcornt!
 9. Ajándékozd meg magad egy új pár cipővel!
 10. Rendeld házhoz a kedvenc ételeidet!
 11. Menj el egy koncertre!
 12. Szervezz egy házibulit!
 13. Kezdj bele egy új hobbiba!
 14. Ajándékozd meg magad egy masszázzsal vagy menj el egy fürdőbe, szaunázz, tarts egy wellness napot és engedd ki a gőzt!
 15. Szerezz be egy társasjátékot és próbáld ki a kollégákkal vagy a barátokkal!
 16. Látogass el a kedvenc éttermedbe!
 17. Hívj fel valakit, aki kedves a számodra és már egy ideje nem beszéltetek!
 18. Nevess! Nézz vicces videókat az interneten vagy a TikTok-on!
 19. Mozogj! Válaszd a kedvenc mozgásformádat!
 20. Látogass el egy régiségvásárra és lepd meg magad valamivel!
 21. Szervezz egy mini vakációt, akár országon belül is, és fedezz fel egy várost, ahol még nem jártál!
 22. Igyál forralt bort vagy puncsot egy karácsonyi vásárban!

Ahogy látod, számtalan lehetőséged van arra, hogy gyakorold az önjutalmazás stratégiáját. Ahogy minden self-leadership módszerre, így erre is érvényes, hogy gyakorlással elsajátítható, úgyhogy válassz ki egy tippet a cikkből és próbáld ki még ma!

Szerzőnk, Kertész Lilla szervezetpszichológusként és business coach-ként dolgozik, hogy startupokat, kis-és középvállalkozásokat, valamint azok vezetőit támogassa a fejlődésben, az üzleti és egyéni hatékonyság növelésében. Fő területe az én-vezetés, vagyis annak kérdése, hogyan tudjuk irányítani saját életünket, illetve hogyan válhatunk csapatok, egész szervezetek, valamint önmagunk eredményes és tudatos vezetőivé.

Ha lemaradtál a Karrier Kedd korábbi cikkeiről:

Ez is érdekelhet

5 történelmi pillanat a 2023-as Grammy-gáláról, amire örökké emlékezni fogunk

5 történelmi pillanat a 2023-as Grammy-gáláról, amire örökké emlékezni fogunk

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói