Örökbefogadás: motivációk, okok és miértek

2022. április 29.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az örökbefogadás egy olyan jogi aktus, amelynek során rokoni kapcsolat jön létre egy vagy több gyermek és az őt örökbe fogadó szülő(k) és annak családja között.

Örökbefogadás: motivációk, okok és miértek
Fotó: Northfoto

Milyen fajtái léteznek az örökbefogadásnak?

Megkülönböztetnek nyílt és titkos eljárást. A különbség ezek között, hogy ismerik-e az örökbeadó (tehát a vér szerinti szülőket) az örökbefogadók. Érdemes külön említeni azt is, amikor az egyik szülő partnerének vér szerinti gyermekét fogadja mostohagyermekeként örökbe, illetve a hagyományos értelemben vett örökbefogadást, amikor egy egyedülálló személy vagy egy pár fogad örökbe egy olyan gyermeket, akiről szülei lemondtak.

Hogyan is működik az örökbefogadás?

Ez egy rendkívül szabályozott, hosszú folyamat, nem csak hirtelen kapunk egy kisgyermeket, mint azt sokan gondolják. Számos vizsgálatnak, kritériumnak és szabálynak meg kell felelni. Ha valakit komolyabban érdekel a téma, rengeteg fórumot és segítséget lehet találni az interneten.

Most azonban inkább a miértekről lesz szó. Belegondoltunk már valaha is, hogy vajon milyen okok, előzmények, motivációk miatt fogadnak örökbe gyermekeket emberek? Hogyan jutnak el oda sokan, hogy örökbe fogadjanak és neveljenek egy vagy akár több gyermeket is? A többségünk talán azt mondaná, hogy biztosan a meddőség miatt. De valójában ez egy jóval komplexebb kérdés. Következzenek tehát azok a tényezők – a teljesség igénye nélkül - amelyeket érdemes megemlíteni, ha örökbefogadásról van szó.

Előfordul, hogy egy családi esemény, helyzet miatt kerül valakihez egy gyerek, ezt nevezik rokoni örökbefogadásnak. Gyakori előzmény lehet az is, ha valakinek évek óta nem volt olyan párkapcsolata, amelyben felmerült volna a gyerekvállalás, de szeretne gyermeket. Az egyedülálló férfiaknak is az örökbefogadás lehet a megoldás, ha mindenképpen szeretnének gyermeket, de nem találtak ehhez megfelelő társat maguk mellé. Vannak olyan egyedülálló emberek, akiknek ugyan idejük lenne még párt keresni, de nem kívánnak erre sokat várni, előbb szeretnének gyermeket. Számukra is kecsegtető lehetőség az örökbefogadás útjára lépni. Gyakran az emberek 40 éves koruk felett jutnak arra a gondolatra, hogy (mégis) szeretnének gyereket. A nőknél viszont 40 év felett egyre növekvő kockázatokkal járhat a szülés, így többen preferálják az örökbefogadást.

Megeshet az is, hogy egy családban született már több ugyanolyan nemű gyermek, de mindenképpen szeretnének egy másik neműt is. Például egy pár első három gyermeke mind fiú lett, de szeretnének mindenképpen egy kislányt is, így inkább biztosra mennek és örökbe fogadnak egy lányt. Sajnálatos módon sokszor előfordul, hogy valamilyen előrelátható, kimutatható betegség, genetikai probléma miatt nagy a kockázata annak, hogy a magzat is hordozni fogja majd ezt a rendellenességet. Ezért a kockázatokat inkább elkerülve többen döntenek az örökbe fogadás mellett. Egy másik szomorú előzménye lehet az örökbefogadásnak, ha valamilyen tragédia érte korábban az egyént, vagy a párt. Például egy korábbi gyermekük halva született, vagy nagyon fiatalon veszítették el. Avagy egy esetleges terhesség megszakítás, abortusz is sokakat sarkallhat inkább az örökbefogadás lehetősége felé.

Olyanokra is jellemző, hogy örökbefogadnak, akik már világra hoztak akár egy vagy több gyermeket, de a szülésnél történt valami olyan nem kívánatos esemény, ami miatt többé már nem képesek erre, de mégis szeretnének még gyermeket. Ugyanilyen sajnálatos komplikáció léphet fel a terhesség különböző szakaszaiban is. Számukra is ideális lehetőséget és alternatívát kínál az örökbefogadás. Kutatások szerint az örökbefogadók között vannak olyanok is, akiknek van már egy vagy több gyermekük, de egyszerűen szeretnének újra egy kisgyermeket felnevelni. Az egyik legnemesebb örökbefogadási motiváció az, amikor valaki, vagy egy pár azért fogad örökbe gyermeket, gyermekeket, mert egyszerűen önzetlenül szeretnének segíteni nekik.

Vannak olyan párok, akik pedig úgy vágnak bele a gyermekvállalásba, hogy egyszerre próbálkoznak hagyományos módon vér szerinti gyermeket nemzeni, illetve ezzel párhuzamosan örökbefogadásra is jelentkeznek. Aztán megvárják, melyik sikerül előbb nekik. Többek motivációja az örökbefogadásra személyes jellegű. Környezetük, családjuk vagy saját maguk személyes indíttatásuk, értékrendszerük miatt döntenek emellett. Aztán ott vannak azok is, akiknek lombik programnak köszönhetően sikerült már egy gyermeket világra hozni, de többször olyan módszerekkel már nem vállalkoznak. Gyakran előfordulnak olyan esetek is, amikor a nevelőszülők annyira megkedvelik és szeretik az ideiglenesen rájuk bízott gyermeket, hogy végül örökbefogadják. Vannak olyan különleges motivációk is az örökbefogadásnál, hogy bizonyos emberek direkt sérült gyermeket, gyermekeket vállalnak. Például rendszeresen szoktak keresni kifejezetten Down-szindrómás gyermekeket, a pozitív élményeik, személyes érintettségük miatt.

Természetesen az egyik leggyakoribb ok az az, hogy valamilyen szervi probléma gátolja meg a hagyományos úton történő gyermek vállalását, így jön képbe ismét az örökbefogadás. A sokadik sikertelen lombik, vagy éppen inszemináció is sokszor előzménye az örökbefogadásnak. Egy másik ok, amikor ugyan könnyen teherbe esik egy nő, de sajnos valami miatt mindig elvetél. És hallani időnként olyan párokról is, akik vér szerinti gyermek nemzésével meg sem próbálkoznak. És ne feledkezzünk meg ennek az ellentétéről sem, amikor ugyan egy egészséges pár évekig próbálkozik, de egyszerűen nem akar össze jönni nekik. Valaki pedig azért dönt az örökbefogadás mellett, mert nem akar terhes lenni 9 hónapig. Az azonos nemű pároknak pedig ha gyermeket szeretnének, akkor bizony nekik az egyetlen lehetőségük az örökbefogadás. Léteznek továbbá olyan betegségek, amelyek ugyan nem zárják ki egy magzat megfoganását, de egyszerűen a betegség miatt nem ajánlott teherbe esni, mert valamiféle kockázatokkal járhat az anya számára.

Láthatjuk tehát, hogy egészen eltérő motivációkkal, okokkal és előzményekkel juthatnak el emberek oda, hogy örökbefogadjanak valakit. A felsorolt tényezők közül gyakran több is igaz lehet egyszerre és egymással is keveredhetnek.

Akit érdekel a téma és szereti a filmeket, annak ajánlom megtekintésre az Instant család című 2018-as vígjátékot.

Szöveg: Zs. Nagy Dániel

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Így még sosem láttuk Vilmos herceget, nagyon ritka fotó került róla elő

Így még sosem láttuk Vilmos herceget, nagyon ritka fotó került róla elő

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Milyen szín illik a lakásodba? A szakértők elárulják (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Mennyire szórod a pénzt? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki! (x)

Mennyire szórod a pénzt? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki! (x)

Ezzel az otthoni kezeléssel elképesztő változást érhetsz el, ha dúsabb hajat szeretnél (x)

Ezzel az otthoni kezeléssel elképesztő változást érhetsz el, ha dúsabb hajat szeretnél (x)