Arany-, ezüst-, bronzérmek! Fantasztikusak a paraúszóink

2022.június.23.

Hazánk válogatottja remekelt a világ legjobbjaival szemben Portugália szigetén, Madeirán. A hét sportolóból álló küldöttség négy arany, három ezüst- és két bronzérmet szerzett a sportág idei legrangosabb viadalán.

Konkoly Zsófia az egyik legsikeresebb paraúszónk
Konkoly Zsófia az egyik legsikeresebb paraúszónk
Fotó: GLAMOUR

A csapat az előző esztendőben már bizonyított a sziget fővárosában, Funchalen, akkor az Európa-bajnokságon összesen kilenc arany, két ezüst és két bronzérmet szereztek, amely minden idők legeredményesebb világ-, vagy Európa-bajnoki szereplésének számított.

A magyar paraúszó-válogatott első aranyérmét Konkoly Zsófia nyerte el 100 méter pillangóúszáson (S9-es sérültségi kategória). A pécsi úszónő sikereit tovább tudta gyarapítani, 200 méter vegyesen sem talált legyőzőre, míg 400 méter gyorson másodikként ért célba.

A magyar delegáció a világbajnokságon. Nagyon erősek a paraúszóink, büszkék lehetünk rájuk!
Fotó: GLAMOUR

„Harmadszor versenyezhettünk itt Madeiran, azonban csak most először jöhettek nézők a csarnokba. Korábbi alkalmakor is jó hangulat volt, de ezúttal még jobb volt belépni az arénába, hála az olaszoknak, akik nagyon sokan jöttek el és jó hangulatot biztosítottak.” – idézi fel élményeit a világbajnokság kapcsán a paralimpiai bajnok. – „Szerettem volna minél közelebb kerülni az egyéni csúcsaimhoz, azonban ezt az elvárásomat sikerült felülmúlnom, nem gondoltam volna, hogy ilyen jól sikerül majd a szereplésem és megszerzem az első, valamint második vb-címemet is. Hatalmas élmény volt újra versenyezi a paralimpia után. Újra dobogóra léphettem, ami ráadásul egy világbajnokságon történt és még a Himnusz is felcsendült nekem, amit korábban még nem élhettem át. Több egymást követő nap is versenyeztem, de sikerült eltalálni a pihenők megfelelő arányát, így mindig jó formában álltam rajthoz. A válogatott társaim elért eredményeit is jó volt látni, boldog vagyok, hogy egy ilyen csapat jött össze. Folyamatosan fejlődnek a fiatal úszók, úgyhogy fel kell kötni a gatyát a jövőben.” – összegezte gondolatait a 20 éves sportoló.

A delegáció legeredményesebb magyar versenyzője Pap Bianka volt, aki 400 méter gyorsúszásban és 100 méter háton (S10-es sérültségi kategória) utasította maga mögé ellenfeleit, ezzel megszerezve mindkét versenyszám világbajnoki címét. A Vasas SC sportolója további két ezüst medállal bővítette eredményeinek listáját, 200 méter vegyesen, valamint 100 méter gyorson elért teljesítményének köszönhetően.

„Nagyon szokatlan volt ennyi idő után újra közönség előtt versenyezni, főleg, hogy legtöbbször az ellenfeleim szurkolóitól volt hangos az aréna, de ettől függetlenül jó volt a lelátókon embereket látni.” – kezdett bele összefoglalójába a paralimpiai bajnok úszónő – „Az előzetes elvárásaimat túlszárnyaltam, legalábbis érmek tekintetében mindenképpen. Van bennem egy kis hiányérzet, ez a rövid felkészülési idő miatt lehet, azonban nem panaszkodhatok eredmények láttán. Az év eleje nagyon nehezen indult, sok hét után, először a tenerifei edzőtáborázásunk során találtam magamra, onnantól kezdve tudtam összpontosítani a következő céljaimra. Ez a világbajnokság megtanított rá, hogy sokkal jobban kell bíznom magamban, az edzőmben, Szabó Álmosban, valamint nem kell félnem a versenyhelyzetektől. Most egy kis pihenő vár rám, hosszú ideje küzdők a vállsérülésemmel, amit már nagyon nem tudok elviselni, így megműttettem. A cél innentől Párizs.” - zárta értékelését Pap Bianka.

Pap Bianka a fantasztikus sikerek után most kicsit pihen, egy vállműtét várr rá a következő, párizsi megmérettetés előtt
Fotó: GLAMOUR

A magyar sportsikerekhez a mindösszesen 13 éves Hotz Csenge is hozzájárult, 400 méter gyorsúszásban (S10-es sérültségi kategória) szerzett bronzérmével. A szintén fiatalnak számító Száraz Evelin harmadikként csapott célba 100 méter mellen (SB6 sérültségi kategória), tovább növelve a hazánk eredményeinek számát a világbajnokságon.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke a nagyszerű vb szereplést követően elismerését fejezte ki a csapatnak: „A magyar parasport mozgalom egyik legsikeresebb sportága az úszás. Ezt remekül alátámasztja az, hogy hét sportoló ilyen kimagasló eredményeket ért el a világ elitjével szemben. Büszke vagyok a csapatra, az edzőkre és a kisérőkre, hiszen a munkájuk segítségével tovább gyarapodtak hazánk sportsikerei. A világbajnokságon elért eredmények remek jövőképet vetít elénk, hiszen már a láthatáron lebeg a párizsi paralimpia. Reményeink szerint a portugál szigeten brillírozó fiatal csapat tagjainak nevét még sokszor fogjuk emlegetni az előttünk álló időszakban.”

Hotz Csenge, fiatal úszónő bronzéremnek örülhet
Fotó: GLAMOUR

A 2022. évi Paraúszó Világbajnokság magyar paraúszó-válogatottja: Hotz Csenge (1 bronzérem), Iván Bence, Konkoly Zsófia (2 arany-, 1 ezüstérem), Pap Bianka (2 aranyérem-, 2 ezüstérem), Szabady Ádám, Száraz Evelin (1 bronzérem) és Tar Réka.

Ez is érdekelhet

Adele visszatért a színpadra két eszméletlen ruhában

Adele visszatért a színpadra két eszméletlen ruhában

G-Életstílus

„Ezt a nyarat soha nem fogom elfelejteni” - 3 sorsdöntő nyári sztori

„Ezt a nyarat soha nem fogom elfelejteni” - 3 sorsdöntő nyári sztori

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp: új szövetségeseket találhatsz - július 4-10.

Heti horoszkóp: új szövetségeseket találhatsz - július 4-10.