Parkinson-kórt is okozhatnak ezek a népszerű ételek, orvosok figyelmeztetnek a veszélyre

2025. május 16.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Egyre többet hallhatunk arról, mennyire károsak az ultrafeldolgozott élelmiszerek. Bármennyire is csábítóak, ízletesek és gyorsan hozzáférhetőek, egészségünkre negatívan hatnak. A szakemberek megállapították, hogy a Parkinson-kór kialakulásának esélyét is növelhetjük velük.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek növelhetik a Parkinson-kór kockázatát
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek növelhetik a Parkinson-kór kockázatát
Fotó: stefanamer/Getty Images
  • A kutatók szerint a mesterséges adalékanyagok káros hatást gyakorolhatnak az agyra.
  • Az ultrafeldolgozott élelmiszerek növelik az egészségügyi kockázatokat, ideértve a Parkinson-kór esélyét.

Bár lehet, a mindennapokban észre sem vesszük, milyen káros hatásai vannak az ultrafeldolgozott élelmiszereknek, érdemes a kutatókra hallgatni. Ezek az ételek a lehető legegészségtelenebbek és most az is kiderült, hogy a Parkinson-kór kialakulását is elősegíthetik.

Már a kevés mennyiség is lehet ártalmas

Egy tanulmány szerint azok, akik rendszeresen fogyasztanak ultrafeldolgozott élelmiszereket, közel háromszor nagyobb eséllyel kapnak Parkinson-kórt - számolt be róla a Daily Mail. A kínai tudósok arra jutottak, hogy azoknál, akik naponta 11 vagy még annál is több adag ultrafeldolgozott ételt ettek, 2,5-ször nagyobb eséllyel mutatkoztak a mozgáslassulással és izommerevséggel járó mozgászavaros tünetek, mint azoknál, akik három vagy ennél is kevesebb adagot fogyasztottak belőle. Azonban még utóbbiak esetében is 60 százalékkal nőtt a kockázat.

És hogy mit is takar pontosan az egy adag? Üdítőitalból egy doboz, ketchupból pedig egy evőkanálnyi. Nem árt azonban tudni, hogy az olyan ételek, mint a szeletelt húsok vagy épp a saláták is lehetnek ultrafeldolgozott élelmiszerek.

A Parkinson-kór legkorábbi tünetei közé tartoznak az alvászavarok, a fáradtság, a székrekedés és a szaglás csökkenése. Ezek a tünetek a remegés és az egyensúlyzavarok előtt jelentkeznek, és akár évtizedekkel a diagnózis előtt is megjelenhetnek.

5 élelmiszer, ami károsíthatja az agyműködésedet a neurológus szerint

5 élelmiszer, ami károsíthatja az agyműködésedet a neurológus szerint

A mesterséges adalékanyagok ártanak egészségünknek

A kutatók egy orvosi folyóiratban számoltak be kutatásukról. Ebben azt állították, hogy az élelmiszerekben lévő mesterséges adalékanyagok, például az emulgeálószerek, édesítőszerek és tartósítószerek elősegíthetik a gyulladást és az oxidatív stresszt. Ez pedig károsítja az agyban a dopamint termelő idegsejteket, amelyek mozgást irányító neurotranszmittterek.

Ezek az élelmiszerek gyorsan felszívódnak a véráramba, megtámadják a mikrobiómot, azaz a bélben élő és az aggyal kommunikáló jó baktériumok összességét. A káros baktériumok gyulladást okoznak az agyban, amely elpusztítja a dopamint termelő idegsejteket.

A szakértők, látva ezeket az eredményeket, úgy vélik, az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának csökkentése évekkel vagy akár évtizedekkel a diagnózis előtt jelentősen csökkentheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát. Természetesen óvatosságra is intenek bennünket, mert ezek a korai tünetek nem feltétlenül jelentik azt, hogy később a beteg Parkinson-kórban fog szenvedni.

Nagyon fontos az egészséges étrend

„Az egészséges táplálkozás nagyon fontos, mivel összefüggésbe hozható a neurodegeneratív betegségek alacsonyabb kockázatával, és a jelenlegi étkezési szokásaink jelentősen befolyásolják agyunk jövőbeli egészségét. Egyre több bizonyíték utal arra, hogy az étrend hatással van a Parkinson-kór kialakulására. Kutatásaink szerint a túl sok feldolgozott élelmiszer, például a cukros üdítők és a csomagolt snackek fogyasztása felgyorsíthatja a korai tünetek megjelenését" - mondta el Dr. Xiang Gao, a kínai Fudan Egyetem kutatója, a tanulmány szerzője.

A kutatásba több mint 42 ezer alanyt vontak be a szakemberek legfeljebb 26 éven keresztül, és a vizsgálat kezdetén egyikük sem szenvedett Parkinson-kórban. A résztvevők rendszeresen vettek részt orvosi vizsgálatokban, naplókat vezettek étrendjükről, ez alapján jutottak arra a kutatók, hogy az ultrafeldolgozott-élelmiszerek komolyan árthatnak egészségünknek.

Amiket érdemes kerülni

A szakemberek az ételeket négy kategóriába sorolták: feldogozatlan vagy minimálisan feldolgozott, feldolgozott kulináris összetevők, feldolgozott és ultrafeldolgozott élelmiszerek. Utóbbiba tartoztak többek között a szószok, a kenhető krémek vagy fűszerek, a csomagolt édességek, a snackek vagy desszertek, a mesterségesen édesített vagy cukorral édesített italok, az állati eredetű termékek, a joghurt vagy tej alapú desszertek, valamint csomagolt sós snackek.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

A férfi téli kabátok és dzsekik legfőbb útmutatója (x)

A férfi téli kabátok és dzsekik legfőbb útmutatója (x)

Karácsonyi pánik OFF: egy app, ami megmenti az ünnepet az utolsó pillanatban is (x)

Karácsonyi pánik OFF: egy app, ami megmenti az ünnepet az utolsó pillanatban is (x)

Két csodaszer, amelyek új szintre emelik a hajápolási rutinod (x)

Két csodaszer, amelyek új szintre emelik a hajápolási rutinod (x)

Stílus, ami körbeér: gyerekkorunk hangulata a New Balance Kids kollekciójában (x)

Stílus, ami körbeér: gyerekkorunk hangulata a New Balance Kids kollekciójában (x)

5 felejthetetlen randiprogram hűvösebb napokra (x)

5 felejthetetlen randiprogram hűvösebb napokra (x)