Parkinson-kórt is okozhatnak ezek a népszerű ételek, orvosok figyelmeztetnek a veszélyre

2025. május 16.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Egyre többet hallhatunk arról, mennyire károsak az ultrafeldolgozott élelmiszerek. Bármennyire is csábítóak, ízletesek és gyorsan hozzáférhetőek, egészségünkre negatívan hatnak. A szakemberek megállapították, hogy a Parkinson-kór kialakulásának esélyét is növelhetjük velük.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek növelhetik a Parkinson-kór kockázatát
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek növelhetik a Parkinson-kór kockázatát
Fotó: stefanamer/Getty Images
  • A kutatók szerint a mesterséges adalékanyagok káros hatást gyakorolhatnak az agyra.
  • Az ultrafeldolgozott élelmiszerek növelik az egészségügyi kockázatokat, ideértve a Parkinson-kór esélyét.

Bár lehet, a mindennapokban észre sem vesszük, milyen káros hatásai vannak az ultrafeldolgozott élelmiszereknek, érdemes a kutatókra hallgatni. Ezek az ételek a lehető legegészségtelenebbek és most az is kiderült, hogy a Parkinson-kór kialakulását is elősegíthetik.

Már a kevés mennyiség is lehet ártalmas

Egy tanulmány szerint azok, akik rendszeresen fogyasztanak ultrafeldolgozott élelmiszereket, közel háromszor nagyobb eséllyel kapnak Parkinson-kórt - számolt be róla a Daily Mail. A kínai tudósok arra jutottak, hogy azoknál, akik naponta 11 vagy még annál is több adag ultrafeldolgozott ételt ettek, 2,5-ször nagyobb eséllyel mutatkoztak a mozgáslassulással és izommerevséggel járó mozgászavaros tünetek, mint azoknál, akik három vagy ennél is kevesebb adagot fogyasztottak belőle. Azonban még utóbbiak esetében is 60 százalékkal nőtt a kockázat.

És hogy mit is takar pontosan az egy adag? Üdítőitalból egy doboz, ketchupból pedig egy evőkanálnyi. Nem árt azonban tudni, hogy az olyan ételek, mint a szeletelt húsok vagy épp a saláták is lehetnek ultrafeldolgozott élelmiszerek.

A Parkinson-kór legkorábbi tünetei közé tartoznak az alvászavarok, a fáradtság, a székrekedés és a szaglás csökkenése. Ezek a tünetek a remegés és az egyensúlyzavarok előtt jelentkeznek, és akár évtizedekkel a diagnózis előtt is megjelenhetnek.

5 élelmiszer, ami károsíthatja az agyműködésedet a neurológus szerint

5 élelmiszer, ami károsíthatja az agyműködésedet a neurológus szerint

A mesterséges adalékanyagok ártanak egészségünknek

A kutatók egy orvosi folyóiratban számoltak be kutatásukról. Ebben azt állították, hogy az élelmiszerekben lévő mesterséges adalékanyagok, például az emulgeálószerek, édesítőszerek és tartósítószerek elősegíthetik a gyulladást és az oxidatív stresszt. Ez pedig károsítja az agyban a dopamint termelő idegsejteket, amelyek mozgást irányító neurotranszmittterek.

Ezek az élelmiszerek gyorsan felszívódnak a véráramba, megtámadják a mikrobiómot, azaz a bélben élő és az aggyal kommunikáló jó baktériumok összességét. A káros baktériumok gyulladást okoznak az agyban, amely elpusztítja a dopamint termelő idegsejteket.

A szakértők, látva ezeket az eredményeket, úgy vélik, az ultrafeldolgozott élelmiszerek fogyasztásának csökkentése évekkel vagy akár évtizedekkel a diagnózis előtt jelentősen csökkentheti a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát. Természetesen óvatosságra is intenek bennünket, mert ezek a korai tünetek nem feltétlenül jelentik azt, hogy később a beteg Parkinson-kórban fog szenvedni.

Nagyon fontos az egészséges étrend

„Az egészséges táplálkozás nagyon fontos, mivel összefüggésbe hozható a neurodegeneratív betegségek alacsonyabb kockázatával, és a jelenlegi étkezési szokásaink jelentősen befolyásolják agyunk jövőbeli egészségét. Egyre több bizonyíték utal arra, hogy az étrend hatással van a Parkinson-kór kialakulására. Kutatásaink szerint a túl sok feldolgozott élelmiszer, például a cukros üdítők és a csomagolt snackek fogyasztása felgyorsíthatja a korai tünetek megjelenését" - mondta el Dr. Xiang Gao, a kínai Fudan Egyetem kutatója, a tanulmány szerzője.

A kutatásba több mint 42 ezer alanyt vontak be a szakemberek legfeljebb 26 éven keresztül, és a vizsgálat kezdetén egyikük sem szenvedett Parkinson-kórban. A résztvevők rendszeresen vettek részt orvosi vizsgálatokban, naplókat vezettek étrendjükről, ez alapján jutottak arra a kutatók, hogy az ultrafeldolgozott-élelmiszerek komolyan árthatnak egészségünknek.

Amiket érdemes kerülni

A szakemberek az ételeket négy kategóriába sorolták: feldogozatlan vagy minimálisan feldolgozott, feldolgozott kulináris összetevők, feldolgozott és ultrafeldolgozott élelmiszerek. Utóbbiba tartoztak többek között a szószok, a kenhető krémek vagy fűszerek, a csomagolt édességek, a snackek vagy desszertek, a mesterségesen édesített vagy cukorral édesített italok, az állati eredetű termékek, a joghurt vagy tej alapú desszertek, valamint csomagolt sós snackek.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Károly király és Kamilla királyné karácsonyi képeslapja jóval intimebb, mint vártuk

Károly király és Kamilla királyné karácsonyi képeslapja jóval intimebb, mint vártuk

Ezekkel pillanatok alatt elérhető a 'flash effect' bőrápolási trend (x)

Ezekkel pillanatok alatt elérhető a 'flash effect' bőrápolási trend (x)

Nyerj az osztályodnak profi sminket a szalagavatótokra! (x)

Nyerj az osztályodnak profi sminket a szalagavatótokra! (x)

A dolog, amiről senki sem beszél szülés után – pedig minden anyát érint (x)

A dolog, amiről senki sem beszél szülés után – pedig minden anyát érint (x)

Nincs ajándékötleted? Így lesz a bizonytalanságból tökéletes karácsonyi meglepetés (x)

Nincs ajándékötleted? Így lesz a bizonytalanságból tökéletes karácsonyi meglepetés (x)